Hopp til innhold

Mener kollektivtilbudet er for dyrt og korresponderer ikke

Stive priser, lange ventetider og dårlig korrespondanse mellom buss og båt var noen av stikkordene. Ungdom vil ha bedre kollektivtilbud i regionen.

Kollektivtilbud Sunnmøre

TILBUD: Mange ungdommer og studenter er opptatt av å bedre kollektivtilbudet på Sunnmøre. Flere hadde møtt opp til temakveld på Terminalen byscene, for å diskutere hva som kunne gjøres bedre.

Foto: Lise Kristin Valgermo / NRK

Silje Sandøy

Silje Sandøy, fra Ungdomsrådet i Sandøy kommune.

Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK

Temakvelden på Terminalen byscene skulle skape en arena for ungdom, studenter og unge voksne til å snakke med fylkeskommunen om hvordan kollektivtilbudet på Sunnmøre kunne bli bedre.

– Jeg har møtt opp for å finne ut om vi kan få forbedringer med korrespondansen mellom ferge og buss, og mellom Ålesund og de øyene og kommunene som skal slås sammen til slutt, sier Silje Sandøy fra Ungdomsrådet i Sandøy kommune.

For høye priser for studenter i distrikt

Bak arrangementet var prosjektleder for Region Ålesund, Anne Mette Liavaag og representanter fra ungdomsrådene i kommunene Giske, Haram, Sandøy, Sula, Skodje, Ørskog og Ålesund.

Gjermund Kvernmo Langset

Gjermund Kvernmo Langset, stedlig leder i Studentparlamentet i Ålesund.

Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK

Gjermund Kvernmo Langset er stedlig leder i Studentparlamentet i Ålesund, forteller at prisene studentene må betale for kollektivtilbudet er for høyt.

– Mellom Moa og Ålesund er tilbudet godt, men bor du et annet sted er det ikke godt nok. Det er studenter som betaler over 1.200 kroner i måneden for å reise til og fra skole. Det er langt over det en må forvente av kollektivtilbudet, forteller Langset.

– Min erfaring er at det i selve Ålesund-by er det ganske greit, men det blir fort tidlig slutt på busser som reiser lengre avstander, og korrespondanse med båt, sier Sandøy.

Tar til seg innspillene

Til stede på møtet var også representanter fra Møre og Romsdal fylkeskommune. Konrad Lillevevang er seksjonsleder for samferdselsavdelingen, og han roser engasjementet til ungdommen.

Konrad Lillevevang

Konrad Lillevevang, seksjonsleder for samferdselsavdelingen i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK

– Arrangementet er et kjempe bra initiativ som er tatt. Ungdommer og studenter er ett av to hovedsegment for oss. Det er et segment vi satser på, og som vi ønsker å satse enda mer på fremover, sier Lillevevang.

– Vi tar til oss de innspillene og tilbakemeldingene som kommer, og tar det inn i våre kontinuerlige utviklingsprosesser.

– Arbeider dere nå med kollektivtilbudene etter kommunesammenslåinger?

– Det er klart at det er et element vi har med oss inn når vi begynner med ruteendringsprosessen for 2018, som starter om et par måneder. Da må kommunene komme aktivt inn, og politikerne må være tydelige på hvilke ønsker og prioriteringer man har.