Hopp til innhold

Rusk gir trøbbel for landets største fiskesperre

Smårusk lager problemer for landets største fiskesperre til 60 millioner kroner. Sperra skal være med og bekjempe lakseparasitt i elva Driva, men funker den?

Laksesperre i elva

Laksesperra i den nasjonale lakseelva Driva er tettet av mose, gress og kvister. Sperra inngår i kampen mot lakseparasitten.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Miljødirektoratet bygde landets største laksesperre for å bekjempe gyrosmitte i den nasjonale lakseelva Driva på Nordmøre.

– Rista skal hindre fisken i å gå opp i Driva. Det er 100 prosent sikkert at laks og sjøørret ikke vil klare å komme seg opp, sa damingeniør Bjørn Dalsnes i Sweco for et par måneder siden.

Laksesperra i Driva da den ble montert

Laksesperra i Driva da den for kort tid siden ble montert.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Men to måneder etter at den ble tatt i bruk, er det sådd tvil om sperra til 60 millioner kroner faktisk stopper laksen.

Overrasket av mose

Laksesperra er en viktig del av bekjempelsen av gyrodactylus salaris i dette som er en av landets nasjonale lakseelver. Uten laks, dør nemlig parasitten ut. Men da må man vite sikkert at ingen klare å passe rista.

– Vi var forberedt på at det ville komme greiner og rusk, og det hadde vi en plan for å håndtere. Men det var litt overraskende at gitteret ble tettet av mose og gress, sier Jarle Steinkjer, prosjektleder i Miljødirektoratet.

Portrett av mann

Jarle Steinkjer er prosjektleder for laksesperra, og jobber i Miljødirektoratet.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Akkurat nå stilles det altså spørsmål om laksen virkelig holder seg nedenfor sperra.

– Det er meninga at alt vannet skal filtreres gjennom rista. Men nå ser vi at vannet renner over hele rista, og lager en foss. Da spørs det om det er mulig for laksen å gå over der, sier Steinkjer.

Svaret fra fagmiljøet på laks og laksevandring er at det i gitte situasjoner er mulig for laksen å passere sperra. For at den skal ha noen funksjon, må man med sikkerhet vite at den fungere.

Laks angrepet av parasitten gyrodactylus salaris

Laks angrepet av parasitten gyrodactylus salaris, er noe man ønsker å unngå i Driva og alle andre lakseelver.

Foto: Gorm Kallestad, Kallestad, Gorm

Det jobbes med løsninger, men foreløpig er det mest konkrete at det skal settes opp videokamera for å se etter laks.

Noen prosedyre for å rens rista, finnes ikke.

Akkurat nå har vi ingen slike prosedyrer. Det er problemet. Den store vannføring nå, hindrer oss i å få gjort noe med mose og gress. Og det er jo hele problemstillinga, at vi ikke visste at vi kunne få slike problemer, sier Jarle Steinkjer i Miljødirektoratet.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL