Hopp til innhold

I dag starter jobben med å hente ut rubiner for milliarder

– Vi tar sikte på å tilby rubiner til store smykke- og klokkeprodusenter som Cartier, Swarovski, Rolex og Louis Vuitton, sier utviklingsdirektør Gunnar Moe i Leonhard Nilsen og Sønners (LNS).

Rubiner på Grønland

JAKTEN PÅ DEN RØDE RUBIN: Slik ser rubinen ut i berget på Grønland.

Foto: LNS

Etter tre år med forarbeid er det i dag offisiell åpning av for Leonhard Nilsen og Sønners rubingruve på Grønland. Rubingruva Aapalluttoq, som på grønlendernes språk kalaallisut betyr Det røde fjell, ligger i ingemannsland ved Fiskenæsset sørvest på Grønland.

70 kilometer med rubiner

Ferdigslipt rubin

Ferdigslipt rubin fra Aappaluttoq - Det Røde Fjeld i nærheten av bygda Qeqertarsuatsiaat, syd for Nuuk.

Foto: Leonard Nilsen og Sønner

Forekomsten av den sjeldne edelstenen er anslått til 400 millioner karat, og er den største kjente forekomsten av rubiner i fast fjell.

Funnet tilsvarer over 70 kilometer med rubiner, som vil sikre for drift i 10 år, men LNS tror det er rubiner nok til å drifte gruven i hele 30 år. LNS satser på å ta ut 40 tonn i året. Dersom alt ble tatt ut på en gang ville markedet bli oversvømt.

– Det har vært en spennende, men strevsom reise, både med å skaffe kapital og med å løse de utfordringene vi fikk da vi overtok hele selskapet og sist høst, sier Gunnar Moe.

Overtok konkursbo

Rubiner i berg

Høykvalitet-rubiner har høyere priser enn diamanter. Både rubiner og rosa safirer er funnet, med individuelle steiner på inntil 80 gram (400 karat) på 30 ulike steder.

Foto: Leonard Nilsen og Sønner

Da den opprinnelige gruveeieren og samarbeidspartneren True North Gems Greenland i fjor høst gikk konkurs, hang gruveprosjektet i en tynn tråd. Men Leonhard Nilsen og Sønner tok over og fikk lisens til å starte gruvedrift fra selvstyremyndighetene på Grønland.

Gunnar Moe er styreleder i datterselskapet som drifter gruvene og konstituert direktør i Rana Gruber. Og det er forskjell å jobbe med gruvedrift i Rana og på Grønland.

Gunnar Moe, direktør Rana Gruber

Gunnar Moe er styreformann i datterselskapet som drifter gruven, og sier veien fram til åpning har bydd på utfordringer.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg

– Klimatisk er ikke forskjellen så stor, men logistikkmessig er det mye mer krevende. Det er vanskelig å komme seg til forekomsten, og vi er sårbare for vær og vind. I tillegg har det vært svært utfordrende å reise kapital til prosjektet, sier Moe.

Milliardverdier

Selskapet har flere lisenser på Grønland. Og det kan ligge store verdier i fjellet. Høykvalitet-rubiner har nemlig høyere priser enn diamanter.

– Det er svært vanskelig å kunne si eksakt hvor store, men det kan dreie seg om flere milliarder kroner i verdier. Vi er begynt å produsere, og kvaliteten og mengden ser bra ut, sier Moe til NRK.

Urfolk mistet rettigheter

Den danske avisen Information har tidligere skrevet om at grønlandske urfolk ble nektet å samle inn rubiner på Det Røde Fjeld etter at gruveselskapet True North Gems kjøpte opp rettighetene i 2007.

I flere århundrer har urfolk i området ernært seg som fiskere og med å samle rubiner, som har vært brukt i grønlandsk kunsthåndverk.

Grønland