Hopp til innhold

I USA forbys denne leken på skoler – i Bodø ser læreren en gyllen mulighet

Det amerikanske skoler forbyr i skolegården, ser naturfaglærer Jørgen Grande på som en unik mulighet til å lære elevene fysikk.

Elever ved Alstad ungdomskole i Bodø

Elever i Bodø har trykket leken til sitt bryst. Her fra Saltvern.

Foto: Malin Nygård Solberg / NRK

Hørt om fenomenet «fidget spinners»?

Leken har eksistert siden 1990-tallet, men har nå fått en ny vår etter at videoer av den snurrende dingsen har tatt av på sosiale medier (les mer i faktaboks).

Fidget spinner

«Dingsen» er over alt, også på Alstad ungdomsskole i Bodø.

Foto: Malin Nygård Solberg / NRK

I Fredrikstad har spinnerne skapt et svartebørsmarked i skolegården, og fått rektor til å sende ut bekymringsmelding til foresatte. Og i USA har skoler rett og slett innført forbud fordi man mener leketøyet forstyrrer konsentrasjonen til elevene (ekstern lenke).

Men i Bodø tar naturfaglærer Jørgen Grande en helt annen tilnærming. Han benytter den nye lekedillen til å lære elevene fysikk.

– Fysikkens lover er egentlig 10.-klassepensum, men man må jo nesten benytte sjansen når man får 8.-klassingene så interesserte. Dette er et av de gylne øyeblikk som kan komme, sier han.

Lager sine egne spinnere

Inne i klasserommet på Alstad ungdomsskole konkurrerer elevene blant annet om å ha den spinneren som spinner lengst.

– Hva er det som gjør at en spinner går lengst?, spør Grande elevene.

Elevene diskuterer og kommer med sine teorier, før læreren fortsetter:

Naturfaglærer Jørgen Grande

Jørgen Grande er naturfagslærer, og benytter den store interessen rundt fidget spinners til å lære elevene om Newtons lover.

Foto: Malin Nygård Solberg / NRK

– Du har gravitasjonskrafta og noe tungt som går rundt sentrum. Energitap skjer blant annet gjennom varme. Hvis man unngår det i kulelageret så spinner den lenger.

Han tror det er enklere å forklare fag når elevene har noe å relatere stoffet til, og sier han tillater spinnere i timen så lenge de legges vekk når han ber om det.

– Jeg har ventet litt på at jojoen skulle komme tilbake, men hadde ikke forutsett denne greia. Det kommer stadig noe nytt, men disse spinnerne har jeg ikke opplevd som noe stort problem enda, sier han.

Ole Marius Bjarnesen er en av elevene og forteller at han lager sine egne fidget spinners. Han viser frem en han har laget av et sykkelkjede. Dermed kan elevene også lære et og annet ved å sette sammen spinnere selv.

– Jeg fant oppskriften på nett, forteller Bjarnesen.

Lekebutikk har solgt tusenvis

Fredriksen i Ringo

​Anders Pedersen, butikkmedarbeider på Ringo, forteller om at det finnes flere forskjellige typer.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Anders Pedersen, butikkmedarbeider på Ringo Leker på kjøpesenteret City Nord, forteller om en enestående interesse.

De tok ved en tilfeldighet inn et parti med fidget spinners i begynnelsen av mai. På tre uker har de solgt 3000.

– Alle vil ha en, dette har spredt seg som ild i tørt gress. Store partier blir solgt like fort som de kommer inn. Folk vil ikke ha bare én men flere.

Han tror leketøyet tilfredsstiller et «fikle»-behov som vi alle har. Som når vi trykker på en penn, eller fikler med noen nøkler som ligger i lommen.

– Det er litt som å holde på med en stressball. Det virker avstressende.