Hopp til innhold

Kjørte inn til fjerdeplass i verdens tøffeste hundeløp

Etter åtte dager og elleve timer på hundesleden krysset Joar Leifseth Ulsom målstreken i årets Iditarod.

Joar Leifseth Ulsom i Fairbanks

Joar Leifseth Ulsom med hundene sine i Fairbanks i Alaska.

Foto: Mille Porsild

Årets plassering er tangering av ranværingens bestenotering fra 2014, da han også endte som nummer fire i Alaska. Han ble dermed beste nordmann på de 1575 kilometerne fra Anchorage til Nome.

– Det er stort. Jeg hadde lenge håp om medalje. Han kjempet lenge, men hadde frafall på hundene på slutten og måtte hvile mer, sier Bjørn Kristiansen.

Som leder i hundekjørerutvalget i Rana Trekk og Brukshundklubb kjenner han Ulsom godt, selv om ranværingen har flyttet til Alaska for å satse fullt på hundekjøringen.

Kan ta pallplass

Bjørn Kristiansen

Bjørn Kristiansen er leder i hundekjørerutvalget i Rana trekk- og brukshundklubb.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Ulsoms løpstid i år var elleve timer bedre enn i 2014. Det var likevel sju og en halv time opp til den suverene vinneren Mitch Seavey, som fullførte på rekordtid.

Tidene i Iditarod har utviklet seg voldsomt siden norske Robert Sørlie gikk til topps i 2003 og 2005. Det går raskere og Bjørn Kristiansen sammenligner det med utviklingen man har sett på femmila i langrenn.

Nye hunder

Siden debuten i 2013 har ikke Ulsom blitt dårligere enn nummer sju. Selv om det ikke ble medaljeplass i år, mener Kristiansen årets løp viser at Ulsom kan ta nye steg mot toppen neste år.

– Han hadde med en del nye, unge hunder i år. Hvis han har marginene med seg er han på pallen.

Kristian mener det er storforskjell på hundeløpet i Alaska og Finnmarksløpet, som pågår samtidig her hjemme.

– Det er om lag 60 mil lenger og deltakerne har ikke samme informasjonsmuligheter. Finnmarksløpet er også tøft, men Iditarod er mer ekstremt.

Tok ut halvparten av hundene

Ulsom hadde åtte av 16 hunder igjen i spannet da han nådde Nome. For at løpet skal bli godkjent må deltakerne ha igjen minst fem hunder.

Kristiansen vil ikke spekulere på årsaken til frafallet i spannet.

– Det kan være tilfeldig. I fjor kom han inn med tolv hunder, så det varierer litt. Han er opptatt av hundehold og hundenes velvære er det viktigste uansett.

Flere nordmenn er fortsatt ute i løypa og Kristiansen har fått overbrakt sine gratulasjoner via støtteapparat til Lars Monsen, som også deltar i år.

Årets utgave er noe kortere enn den tradisjonelle løypa, på grunn av vær- og føreforhold.