Hopp til innhold

Norges Jeger- og Fiskerforbund: – Regelverket har blitt for strengt

– Burde være mulig å utøve skjønn, sier jaktkonsulent Roar Lundby om saken der en dyreeier så seg nødt til avlive hunden etter en svipptur til Sverige.

Bjørnefjell grensestasjon

Å krysse grensen med hund kan bli en kostbar affære.

Foto: DAG ERLANDSEN / Kyst og Fjord

En rask tur over grensa ga et vanskelig valg for hundeeieren: Å sette hunden sin fire måneder i karantene og betale 40.000 – eller avlive.

De som skal ut å reise med dyr og ikke har alle papirer i orden risikerer å måtte punge ut for en 120 dager lang karantene på Gardermoen, i tillegg til utgifter for veterinær og vaksiner.

– Det er selvfølgelig eiernes ansvar å sette seg inn i hvilke regler som gjelder, men det burde også vært mulig for myndighetene å utøve skjønn, sier jaktkonsulent Roar Lundby hos Norges Jeger- og Fiskerforbund.

For strengt?

Han setter spørsmålstegn ved nødvendigheten av å gjøre reglene enda strengere, slik de ble fra nyttår.

– Jeg synes det har blitt for strengt, reglene ga god nok trygghet slik de var før, sier Lundby, som også synes det er rart at regelverket er like strengt over alt.

– Jeg forstår at man innfører strengere regler fra områder hvor man vet at denne sykdommen finnes, men i Nord-Sverige er ikke denne sykdommen et problem.

Lundby sier de har forsøkt å jobbe opp mot Mattilsynet for å se på muligheter, men uten hell.

– Det er et EU-regelverk som gjelder, som vi har liten innflytelse på. Nå forsøker vi heller å informere hundeeiere som best vi kan.

Trist

Administrerende direktør Trine C. Hage i Norsk Kennel Klub påpeker at hun ikke kjenner saken utover medieomtalen i dag, men at hun synes saken er trist.

Trine Hage

– I mange tilfeller er det beste å la hunden være hjemme om man skal på korte turer, sier administrerende direktør Trine C. Hage i Norsk Kennel Klub.

Foto: Halat S. Askari

På generell basis understreker hun at hundeeiere har et ansvar for å sette seg inn i reglene som gjelder for hundehold, herunder reise.

– For tilfeller der hunden må være med på reise over grensene, for eksempel for hundeeiere som krysser grensen jevnlig, lar dette seg gjøre innen det nye regelverket om man oppsøker dyrlege i god tid og etablerer 28-dagersregelen for hunden.

Hun forstår hvorfor reglene har blitt strammet inn.

– De nye reglene ble innført for å beskytte oss mot en parasitt som er ufarlig for hund og rev, men kan være dødelig for mennesker. Den finnes ikke i Norge, og det er viktig at den ikke etablerer seg her. Dette er bakgrunnen for de strenge reglene som gjelder, og grunnen til at alle hundeeiere må følge reglene, sier Trine Hage.

Mattilsynet mener regelverket er klart, og at man er nødt til å ha dokumentasjonen i orden.