Hopp til innhold

Kirkeleder: – Arbeidet var ikke ufarlig. Ikke alle liker at French går fri

KINSHASA (NRK): Den mektige kirkelederen Milenge Mwenelewata spilte en svært sentral rolle i løslatelsen av Joshua French. Nå snakker han ut om spillet i kulissene som ledet fram til den kritiske forsoningsavtalen.

Milenge Mwenelewata

Milenge Mwenelewata er er visepresident i kirkenettverket ECC, og får skryt av utenriksminister Børge Brende for arbeidet han gjort.

Foto: Christine Præsttun / NRK

På et lite, overfylt kontor i Kinshasa møter NRK mannen som har spilt en sentral rolle i kulissene i French-saken.

Milenge Mwenelewata er visepresident i det protestantiske kirkenettverket ECC, Église du Christ au Congo. Han har et varmt blikk og et fast håndtrykk.

– Da jeg hørte at Joshua French var sendt til Norge, kjente jeg på en dyp glede, sier han.

Han forteller at han først hørte om saken da han besøkte Norge i 2011. To år senere gikk han aktivt inn for å jobbe for å få French ut av fengselet.

– Fra første stund var det et krav fra den kongolesiske regjeringen at familien til French måtte utbetale en erstatning til enken etter den drepte sjåføren. Men verken den norske- eller den kongolesiske regjeringen ville involvere seg direkte i en slik avtale. Derfor var det behov for at vi kunne gå inn og tilrettelegge for forsoning mellom de to familiene, sier Mwenelewata.

French har vært fengslet i DR Kongo i åtte år etter at sjåføren Abedi Kasongo ble skutt og drept.

I 2009 gikk noe galt på en vei i jungelen i Øst-Kongo. Nordmennene Tjostolv

Kari Hilde: «Du er min klippe»

Han viser fram et sort kors han har fått i gave fra Kari Hilde French. På korset står det skrevet på engelsk: «You are my rock», altså «Du er min klippe».

Det var på dette kontoret til Mwenelewata at det følelsesladede møtet fant sted.

Hit kom Bibiche Olendjeke, den 34 år gamle enken til sjåføren som ble drept mens han jobbet for Joshua French og Tjostolv Moland.

NY RETTSSAK MOT FRENCH OG MOLAND I KONGO

Enken til den drepte sjåføren, Bibiche Olendjeke, har flere ganger tatt til orde for at Joshua French må få reise hjem til Norge.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Og hit kom moren til Joshua French, Kari Hilde French. Ifølge UDs spesialutsending Arild Øyen ble avtalen gjort i november 2015.

Før møtet hadde Mwenelewata fått hjelp av en advokat til å skrive et avtaleutkast. Han bekrefter at familien til French utbetalte et beløp til enken, men vil ikke si noe om størrelsen på beløpet.

– Det som skjedde her inne, var et slags mirakel. De to kvinnene var samstemte i sin bekymring for situasjonen til Joshua French.

Etter møtet klemte de hverandre hjertelig.

Takket av Brende

NRK spør kirkelederen om Joshua French ville blitt overført til Norge uten at en slik avtale og forsoning var på plass. Svaret hans er kontant:

– Aldri. Det ville vært helt umulig. Da hadde Joshua French fortsatt sittet i kongolesisk fengsel.

Utenriksminister Børge Brende takket det kirkelige nettverket for innsatsen det spilte i kulissene, da han orienterte media om hjemsendelsen onsdag.

– De har jobbet med å finne en løsning som alle kan akseptere, sa Brende om kirkenettverket i Kongo.

Det er en mektig kirkeleder som har engasjert seg i saken til Joshua French.

Hans Marius Graasvold (f.v.), Joshua Frenchs forsvarer, Joshua French og Kai Eide, Norges spesialuts

Joshua French ble i kongolesisk rett dømt til livstid i fengsel for å ha drept Tjostolv Moland, til tross for at norske Kripos er krystallklare på at han tok sitt eget liv.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Kontaktene hans har vært til nytte for både norske diplomater og Kari Hilde French.

– Jeg har møtt spesialutsending Arild Øien flere ganger, og jeg har også hjulpet Jon Vea som var ambassadør i Angola med kontakter her i Kongo. Jeg har introdusert dem for viktige aktører på ulike nivåer, forteller han.

Hjalp «Mama French» med brev

Kirkelederen vet hvor viktig personlige kontakter er for å finne en løsning på kompliserte saker i Kongo. Han forteller også at han har vært en slags veileder for Kari Hilde French.

– Hun har vist meg brevene hun skulle sende til myndighetene. Jeg hjalp henne å formulere brevene på en måte slik at hun skulle nå fram med sitt budskap, uten å fornærme noen. Det er viktig å kjenne de lokale, kulturelle forholdene når man skriver slike brev, sier han.

Det var også kirkenettverket som hjalp Kari Hilde French med visum. Milenge Mwenelewata forteller at de ga henne en misjonærattest som gjorde at hun hadde krav på fem års visum.

Joshua French var også syk under rettssaken i februar

French er blitt svært syk de siste årene, og får nå medisinsk behandling og oppfølgning i Norge.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

– Det har vært viktig for Kari Hilde French å kunne reise fram og tilbake til Norge. Hun har teologiutdannelse og vi så at dette kunne være en bra løsning, forteller han.

Vendepunktet

Kirkelederen forteller at vendepunktet i saken kom da Kari Hilde French møtte president Kabila i juli fjor sommer.

Presidenten følte med Kari Hilde French og spurte hva han kunne gjøre for henne. Hun svarte at hun ønsket at sønnen hennes skulle få komme hjem til Norge. Da svarte Kabila: «Din sønn kan reise».

– Dette var vendepunktet. Etter dette har vi bare ventet på at han skulle bli overført til Norge, sier Mwenelewata.

Selv kjenner han ikke til innholdet i avtalen mellom kongolesiske og norske myndigheter og vil ikke kommentere om han forventer at Joshua French soner dommen videre i Norge.

Fredens ambassadør

– For meg handlet dette ikke i utgangspunktet om hensynet til Kari Hilde French. Hun møtte jeg senere. Det handlet heller ikke om et ønske om å få heder og ære. Jeg ønsket bare å hjelpe et menneske som var i en svært vanskelig situasjon.

Kirkelederen forteller at dette har vært en kontroversiell sak og at selv ledende politikere har vært redd for å snakke høyt om skjebnen til Joshua French.

Utenriksminister Børge Brende og UDs spesialutsending Arild Øyen møter pressen

UDs spesialutsending Arild Øyen (t.h.) får også mye av æren for overføringen. Her står han sammen utenriksminister Børge Brende.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Arbeidet var ikke ufarlig. Tro ikke at alle liker at han går fri. Men jeg er villig til å ta risiko for å hjelpe mennesker som er i fare. Jeg var aldri i tvil om at jeg ønsket å hjelpe Joshua French, sier kirkelederen som takker Gud for at Joshua French er ute av kongolesisk fengsel.

SISTE NYTT

Siste nytt