Hopp til innhold

Leger føler seg presset til å utføre tvillingabort for tidlig

Legene som utfører fosterreduksjon ved tvillingsvangerskap - det vil si aborterer et foster og lar det andre leve - advarer mot dette i et brev til Helsedirektoratet. De føler seg presset til å gjøre det for tidlig for komme inn under lov om selvbestemt abort. Legene kan gjennomføre abort etter 12. uke, sier Helsedirektoratet.

Foster

En fosterreduksjon gjennomføres. En tynn nål føres inn og sprøyter Khaliumklorid, saltvannsoppløsning inn i fosteret. Det dør etter 30 sekunder.

Foto: Aarhus Universitetshospital

Vi skulle gjerne unngå å bli presset til å utføre inngrepet tidligere enn det vi synes er medisinsk forsvarlig, sier Torbjørn Eggebø, seksjonsoverlege ved Nasjonal behandlingstjeneste for avansert invasiv fostermedisin ved St. Olavs Hospital.

Torbjørn Eggebø

Det bør gjøres grundig undersøkelse så sent som mulig før fosterreduksjon utføres, sier seksjonsoverlege Torbjørn Eggebø.

Foto: NRK

I fjor ble det klart at lovavdelingen i Justisdepartementet tolket abortloven at også kvinner gravid med tvillinger kunne få utført fosterreduksjon på en frisk tvilling innen uke 12. Det vil si abortere det ene fosteret og bare bære fram det andre.

Men fagmiljøet som utfører dette mener at inngrepet ikke kan utføres før uke 12 av medisinske tekniske årsaker.

– Det er teknisk vanskeligere å få det til tidlig og sannsynligvis er det litt større risiko for komplikasjoner hvis man gjør det tidligere, sier Eggebø.

Les også: – Leger synes det er problematisk å utføre tvillingaborter

7 Fosterreduksjoner i fjor

I fjor ble det utført sju fosterreduksjoner i Norge, de fleste av medisinske årsaker ved flerlinge- eller tvillingsvangerskap, seks på St.Olavs og en på Rikshospitalet.

En kvinne fikk utført fosterreduksjon på grunn av selvbestemt abort i et tvillingsvangerskap, står det i den offentlige årsrapporten.

Inngrepet utføres ved at en tynn nål stikkes inn og sprøyter kaliumklorid, saltvannsoppløsning, inn i fosterets hjerte. Etter 30 sekunder dør fosteret. Det er et vanskelig inngrep som bør utføres så sent som mulig mener legene.

For å unngå feil ønsker de å gjøre en grundig undersøkelse med ultralyd så sent som mulig i svangerskapet, helst i uke 13 eller 14.

– Vi vil veldig gjerne unngå at det er en syk tvilling som blir igjen, sier Eggebø.

Legene føler seg i følge Eggebø presset til å utføre inngrepet tidligere enn nødvendig for å komme innenfor selvbestemt abort. Sjansen for å velge feil foster er dermed større fordi man ikke ser alle detaljer.

I Forskrift om svangerskapsavbrudd står det at inngrepet kan utsettes til etter uke 12 hvis det er av medisinske årsaker. Men Eggebø mener dette gjelder ca. en uke etter. De vil gjerne gjennomføre grundig ultralyd mellom uke 12 og 14, og ikke uke 11.

– Man ser veldig mange flere detaljer da, sier Eggebø.

Eggebø sier de er lojale til hva Helsedepartementet bestemmer, men at det er etiske diskusjoner i fagmiljøet. De ber lovavdelingen i Justisdepartementet om å se på dette på nytt.

– Juristene i Justisdepartementet har tolket ordlyden i Abortloven nøye men de har ikke tenkt medisinsk-tekniske forhold, sier Eggebø.

Må forholde seg til abortloven

– Justisdepartementet har tolket abortloven og den skal man bruke som på vanlig aborter og det er der man er, sier Torunn Janbu, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Torun Janbu

Helsedirektoratet har ikke vurdert om de skal be lovavdelingen vurdere abortloven på nytt.

Foto: Ellen Omland / NRK

Hun mener legene har full anledning til å vurdere hva som er hensiktsmessig tidspunkt å gjennomføre en abort eller fosterreduksjon på også etter 12. uke.

– I forskriften står det noe tid, sier Janbu.

Legene tolker dette som en uke, hva mener du er noe tid?

– Som sagt er det lov og forskriften vi må forholde oss til. Vi som fagdirektorat har informert om den. Når det gjelder ytterligere lovfortolkning må det overlates til juristene, sier Janbu.

De har ikke vurdert om de skal be lovavdelingen tolke abortloven på nytt.

– Det har vi ikke gått inn og grundig vurdert.

Samtidig sier hun at det er mulig å be Justisdepartementet om å vurdere saken på nytt hvis de får tilbakemeldinger fra fagmiljøet.

Les også: - Flere vil til Norge for å få utført fosterreduksjon

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger