Hopp til innhold

Regjeringens student-signaler bekymrer

Regjeringens marsjordre til universiteter og høyskoler i stortingsmeldingen om framtidens kompetansebehov vekker uro blant studentene.

– Vi er bekymret over at regjeringen nå sender signaler om at effektivitet og ressursbruk trumfer kvalitet i høyere utdanning, sier leder Maika Marie Godal Dam i Norsk studentorganisasjon (NSO).

Hun frykter at det nye finansieringssystem vil premiere kortere studieprogrammer.

– Vi er redde for de indirekte konsekvensene det kan ha for gradsutdanningene, fordi det kan gi insentiver til institusjoner til å prioritere korte studieløp, framfor hele grader, sier hun.

Også prorektor Åse Gornitzka ved Universitetet i Oslo er urolig for den nye finansieringsmodellen og frykter at den vil ramme det hun selv beskriver som «kvalitetsforskning».

– Når vi ser dette sammen med andre varslede reformer på forskningssiden, og det at regjeringen har innført studieavgift for internasjonale studenter utenfor EØS, danner det seg et mønster hvor den internasjonale orienteringen svekkes, sier hun og fortsetter:

– Det er ikke bra for framtidssikringen av norsk forskning.

Leder Lise Lyngsnes Randeberg i Akademikerne sier det slik:

– Det er behov for å prioritere, men vi må passe oss for å ta valg basert på kortsiktige behov. Man har bommet før: For eksempel mente SSB i 2016 at det så svart ut for sivilingeniørene og ingeniørene. Nå er dette bildet snudd på hodet og vi ser en mangel på denne typen kompetanse.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no