Hopp til innhold

Forberedt på å punge ut 250 millioner

Oslos finansbyråd legger penger på kistebunnen i tilfelle han må betale tilbake 250 millioner kroner i eiendomsskatt.

Robert Steen

SETTER TIL SIDE: Finansbyråd Robert Steen (Ap) setter av penger til å betale tilbakebetale all eiendomsskatt for 2016 hvis det skulle bli nødvendig.

Foto: Olav Juven / NRK

– Vi setter av penger i fall dommen skulle bli rettskraftig, sier finansbyråd Robert Steen (Ap) og viser til at lagmannsretten har dømt Oslo kommune til å tilbakebetale eiendomsskatt for 2016.

Steen legger i dag frem et forslag til justering av Oslo-budsjettet for 2018 der byrådet setter til side 250 millioner kroner til eventuell tilbakebetaling.

– Det er imidlertid ingen stillingstagning til om vi vil akseptere dommen, eller om vi kommer til å anke den videre til Høyesterett, presiserer Steen.

Til Høyesterett

Samtidig varsler saksøkerne, som vant frem med kravet om tilbakebetaling, men tapte på de andre punktene, at de anker til Høyesterett.

Bettina Banoun i Huseiernes Landsforbund

ANKER: Bettina Banoun i advokatfirmaet Wiersholm er advokat for gruppesøksmålet.

Foto: Nina Didriksen / NRK

– Gruppedeltakerne er fornøyd med å ha vunnet frem med at skatten var skrevet ut for sent, men vil anke over gyldigheten av forskriften, sier advokat for gruppesøksmålet mot Oslo kommune, Bettina Banoun.

– Etter vårt syn er forskriften, eller selve eiendomsskattemodellen til Oslo, ulovlig fordi den rammer for få, sier hun.

For sent ute

31. oktober avsa Borgarting lagmannsrett dom i saken der 3.400 skattytere gikk til søksmål mot Oslo kommune for å få kjent eiendomsskatten i Oslo ulovlig.

Skatten ble for andre gang kjent gyldig, men Oslo kommune ble likevel dømt til å betale tilbake skatt for 2016.

Villaer Ulvøya og Nordstrand

PENGER TILBAKE? 50.000 skattebetalere i Oslo kan få eiendomsskatt tilbake. Her fra Ulvøya (foran) og Nordstrand.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Årsaken er at kommunen ifølge retten sendte ut kravet om eiendomsskatt for sent. Kommunen mente det holdt å skrive ut skatten innen 1. juli, men ifølge dommen burde kravet vært sendt ut før 1. mars 2016.

Det betyr at mellom 800 og 1.000 skattytere som både var en del av gruppesøksmålet og som klaget innen fristen, har krav på penger tilbake dersom dommen blir stående.

– Alle må få

Advokat for gruppesøksmålet, Bettina Banoun i advokatfirmaet Wiersholm, sa til NRK da dommen ble kjent at kommunen må betale tilbake til alle.

– Blir denne dommen rettskraftig, så forventer jeg at kommunen selv rydder opp og betaler tilbake det de ulovlig har innkrevd av rundt 50.000 skattytere, sa Banoun.

I så fall må kommunen ut med 250 millioner kroner.

Striden om eiendomsskatt i Oslo

FORRIGE RUNDE: Ruth Klungsøy (f.v), advokatfullmektig Erling Prestholt Selen, John Sverre Svendsen og advokat Bettina Banoun fra striden om eiendomsskatten i lagmannsretten i september. Nå vil de ha en ny runde i Høyesterett.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Betyr da avsetningen på nøyaktig samme beløp at kommunen erkjenner at de må punge ut til alle hvis de blir endelig dømt? Nei, svarer Robert Steen og kaller det en «forsiktighetsavsetning».

– Det er ikke tatt noen slik beslutning, og den blir ikke tatt før etter at vi har en rettskraftig dom, sier han.

Mindre overskudd

Robert Steen sier at Oslo i 2018 går bedre økonomisk enn budsjettert. Konsekvensen av å sette av 250 millioner kroner er at overskuddet for neste år blir redusert tilsvarende.

– Det blir mindre penger å bruke eller nedbetale gjeld med. Dette er da penger som vi ikke kan bruke for eksempel på velferdsgoder til byens innbyggere, hvilket jo eiendomsskatten var ment å skulle gjøre, sier Steen.