Hopp til innhold

Millionbot til Oslo kommune for manglende omsorg

Oslo kommune er idømt en bot på 1,5 millioner kroner etter at en 63 år gammel kvinne døde som følge av manglende omsorg fra kommunen.

Ullern bydel

Til tross for flere bekymringsmeldinger til bydelen, fikk ikke kvinnen tilstrekkelig oppfølgning og helsehjelp da hun bodde hjemme.

Foto: Nadir Alam / NRK

Det skriver Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Den 63 år gamle kvinnen ble i 2014 diagnostisert med demens og fikk korttidsplass på sykehjem. Hun ble i starten av 2015 flyttet tilbake til sin egen bolig, og fikk vedtak på hjemmesykepleie. Etter hvert ble tjenestene fra hjemmesykepleien trappet ned og avsluttet. Til tross for flere bekymringsmeldinger til bydelen, fikk ikke kvinnen tilstrekkelig oppfølgning og helsehjelp da hun bodde hjemme. Kvinnen ble funnet død i boligen i august 2015.

Oslo kommune ble ilagt forelegg på 2 millioner kroner 8. august 2016. Kommunen erkjente straffskyld, men godtok ikke botens størrelse. Saken ble derfor brakt inn for Oslo tingrett. Tingretten har nå idømt Oslo kommune en bot på 1,5 millioner kroner.

Veide 36 kilo

Kvinnen døde av hjertesvikt i kombinasjon med avmagring, og veide 36 kilo på obduksjonstidspunktet. Det er ca. 30 kilo mindre enn hun veide ett år før hun døde. At hun døde som følge av den manglende oppfølgningen, gjør saken grov og svært alvorlig, heter det i dommen.

Slik retten vurderer det, er saken grov også fordi et menneske har fått en uverdig utgang på livet. Hun døde, blant annet som følge av underernæring, og hun ble liggende død i sitt hjem over tid uten at noen fant henne, står det videre.

Politiet: – Alvorlig sak

Tone Bysting

Politiadvokat Tone Bysting.

Foto: Edin Babic / NRK

– Vi mener det er en god og grundig dom, og påtalemyndigheten er glad for at retten har vurdert forholdet på samme måte som vi gjorde, sier aktor, politiadvokat Tone Bysting til NRK.

Hun sier de er fornøyd med boten, selv om den er 500 000 kroner lavere enn det opprinnelige forelegget.

– Det viser alvorligheten i denne saken.

Hun mener dommen viser at det er Oslo kommune som har ansvaret og at det helsetilbudet kvinnen fikk, ikke var godt nok.

– Det er også viktig for andre kommuner og helseforetak, fordi det understreker alvoret i det ansvaret de har for pasienter og innbyggere, sier Bysting.

Bydelen: – Vondt for alle

Marie Anbjørg Joten

Bydelsdirektør Marie Anbjørg Joten i Ullern bydel.

Foto: Åsa Maria Mikkelsen

– Det er en tragisk og vond sak for alle, spesielt for de pårørende, sier bydelsdirektør Marie Anbjørg Joten i Bydel Ullern.

Hun sier at kommunen ønsket å prøve saken for retten fordi det er den høyeste boten som er gitt i saker som kan sammenlignes med denne.

– Nå skal vi lese dommen grundig, sier Joten.

Dommen er ikke rettskraftig. Kommunen har to ukers frist til å vurdere anke.