Hopp til innhold

Bygger ut Trestakk-feltet til «halve prisen»

Statoil har levert plan for utbygging og drift av Trestakk-funnet på Haltenbanken til olje- og energiminister Tord Lien. Antatte investeringer er redusert fra 10 til rundt 5,5 milliarder kroner.

Trestakk reservoir illustration

Trestakk-feltet skal bygges ut med en bunnramme med en tilknyttet satellittbrønn. Totalt skal det bores fem brønner; tre produksjonsbrønner og to gassinjeksjonsbrønner.

Foto: Statoil

– Det er gjort et godt arbeid på tvers av selskapet og sammen med leverandørene. Det er gjort forenklinger og forbedringer. Vi har i større grad enn opprinnelig planlagt å utnytte eksisterende infrastruktur. Vi har rett og slett jobbet enda bedre, og brukt litt mer tid på prosjektet, for å få det bedre og få ned kostnadene, og på den måten skapt et mer lønnsomt prosjekt.

Ola Anders Skauby

Pressetalsmann i Statoil Ola Anders Skauby sier selskapet og leverandørene har gjort Trestakk til et mer lønnsomt prosjekt.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Det sier pressetalsmann i Statoil Ola Anders Skauby.

Les også: Investerer 5,5 milliarder på Haltenbanken

Les også: 40 prosent billigere å bygge ut oljefelt

De første investeringsanslagene lå på rundt 10 milliarder kroner. Dette ble redusert til 7 milliarder kroner da konseptvalget ble tatt i januar i år. Ytterligere forbedringer og konsepttilpasninger har i løpet av 2016 ført til at anslaget nå ligger på rundt 5,5 milliarder kroner.

Tredje utbyggingsplan i 2016

Funnet ble gjort allerede i 1986 og inneholder rundt 76 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter, i hovedsak olje. Det skal knyttes til produksjonsskipet Åsgard A og planlagt produksjonsstart er satt til 2019.

De utvinnbare ressursene har også blitt oppjustert betydelig de siste to årene.

Les også: Har kuttet milliarder - vil kutte mer

Les også: Statoil vil investere 60 milliarder i Johan Castberg

Feltet skal bygges ut med en bunnramme med en tilknyttet satellittbrønn. Totalt skal det bores fem brønner; tre produksjonsbrønner og to gassinjeksjonsbrønner.

Trestakk er en den tredje PUDen (plan for utbygging og drift) Statoil leverer i 2016. Tidligere i år er planene for Utgard og Byrding presentert for regjeringen.

– På denne måten sikrer vi mer aktivitet og nye lønnsomme felt i produksjon, og sikrer en fortsatt høy aktivitet på norsk sokkel, sier Skauby.

Jan T. Narvestad, Rosenberg

Administrerende direktør Jan T. Narvestad i Rosenberg WorleyParsons AS håper på arbeid i forbindelse med Trestakk-utbyggingen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Bra for Rosenberg

– For oss, og for bransjen, er all form for aktivitet inn i markedet positivt. Det gjelder enten du er direkte eller indirekte involvert.

Det sier administrerende direktør Jan T. Narvestad i Rosenberg WorleyParsons AS til NRK.

Les også: Johan Sverdrup-feltet skal koste mindre og produsere mer

Les også: Statoil: Utbygging på norsk sokkel kan konkurrere på pris

Stavanger-verftet har den siste tiden bygget opp kapasitet og kompetanse på bygging av undervannsinstallasjoner. De håper selvsagt på kontrakter i forbindelse med Trestakk-utbyggingen.

– Vi har ikke forutsetninger for å ta en tortalkontrakt på subsea, men vi har opp gjennom årene hatt mange gode kontrakter der vi har vært en underleverandør til hovedleverandøren, sier Narvestad.