Hopp til innhold

Her skjeller varsleren ut Petroleumstilsynet - mener de svikter varslere

Petroleumstilsynet er altfor passive i varslersaker. Det mener fagforbundet Safe og en tidligere oljearbeider som selv har varslet om kritikkverdige forhold på jobb.

Runar Kjørsvik

Runar Kjørsvik reiste seg og kritiserte Petroleumstilsynet for å ha sviktet varslere.

Foto: Rebbeca / Bjerga

– Petroleumstilsynet tar ikke ansvar.

Det har gått noen år siden Runar Kjørsvik varslet om helsefarlige forhold på arbeidsplassen sin, men fortsatt er han ikke redd for å reise seg og ta ordet for å kritisere Petroleumstilsynet. NRK har fortalt historien om hovedverneombudet som mistet jobben etter å ha varslet om kritikkverdige forhold hos Norske Shell. Han har også kritisert Petroleumstilsynet for å ikke ha gjort nok da har varslet til dem.

Derfor sa han i dag sin mening til Petroleumstilsynet når de inviterte til seminar om varsling.

Runar Kjørsvik

Runar Kjørsvik mistet jobben i Norske Shell etter å ha varslet om kritikkverdige forhold.

Foto: Rebecca Bjerga / NRK

– Skal vi ha et proaktivt tilsyn eller noen som dilter etter ledelsen? spør Kjørsvik.

– For passive

Han mener Petroleumstilsynet er altfor passive i varslersaker i oljeindustrien, og ikke i stor nok grad ordner opp når ansatte sier ifra om kritikkverdige forhold.

– Det er skremmende å høre innledningen til direktøren (tilsynsdirektør Anne Myhrvold, journ.anm.). Den vitner om en total ansvarsfraskrivelse, sier Kjørsvik.

Laster innhold, vennligst vent..

Han får støtte av Roy Erling Furre som er andre nestleder i fagforeningen Safe. Furre påpeker at et dårlige forhold for varslere kan føre til store ulykker på sokkelen. Det var flere varslere som fortalte om tøffere hverdag der fryktkultur på arbeidsplassen og sanksjoner etter varslinger har blitt stadig vanligere.

– Nå gjelder det å følge opp det varslerne har sagt ifra om. Petroleumstilsynet har verktøy de kan bruke. Det kan også virke preventivt i forhold til gjengjeldelse overfor varslere. Petroleumstilsynet må håndheve regelverket tydeligere, sier han.

Advarer mot varsling

En undersøkelse gjort av forskningsinstituttet Fafo viser at færre arbeidstakere sier ifra når noe er galt på arbeidsplassen. Den viser også at 25 prosent av varslere opplever sanksjoner fra arbeidsgiver. I 2010 var dette tallet 13 prosent. Både Roy Erling Furre fra Safe og Håkon Aasen Bjerkeli fra Industri Energi gikk langt i å advare folk mot å varsle.

– Det er viktig å varsle for å unngå storulykker, men hvis du varsler så er det høyrisikosport i dag. Du kan miste jobben. Det må gjøres noe med varslingsinstituttet, sier Furre.

Roy Erling Furre

Nestleder i Safe, Roy Erling Furre, mener Petroleumstilsynet kunne ha brukt verktøyene de har mer aktivt.

Foto: Aasland, Jarle / Stavanger Aftenblad

Han mener blant annet tilsynet oftere må pålegge selskapene om å ordne opp i problematiske forhold.

Direktør Anne Myhrvold i Petroleumstilsynet mener imidlertid at folk har for store forventninger til tilsynsmyndighetene på dette området.

– Det er helt klart problematisk at enkelte forventer at vi som myndighet kan gjøre mer enn det vi har lover og regler til å gjøre.

Hun understreker at det er arbeidsgiver som har hovedansvaret for å rydde opp i varslingssaker.

Anne Myhrvold

Direktør i Petroleumstilsynet, Anne Myhrvold.

Foto: Sander Lid Fiskå

– Vi kan veilede ledelsen og vi kan veilede varsler, men vi har altså ingen rolle i konflikten. Vi har likevel forståelse at det kan være frustrerende, sier Myhrvold.