Hopp til innhold

Kan revolusjonere behandlingen av slag

En liten svensk mikrobølgehjelm kan snu opp ned på behandlingen av slagpasienter. Nå skal den testes ut i Norge. Og legene er entusiastiske.

slaghjelm

VIDEO: Seksjonsoverlege Martin Kurz ved Stavanger universitetssykehus demonstrerer den nye slaghjelmen. Hjelmen kan utgjøre forskjellen på liv og død, mener overlegen.

– Det er helt vilt. Det vil revolusjonere slagbehandling.

Seksjonsoverlege Martin Kurz har ikke norsk som morsmål, men vet akkurat hvilke ord han skal bruke for å beskrive potensialet i den nye oppfinnelsen de akkurat har mottatt på Stavanger universitetssykehus (SUS).

Dette er fremdeles forskning, men den lille lette hjelmen kan føre til at tiden før en slagpasient får hjelp kan halveres. Og tid er det aller viktigste når noen har fått et slag.

– Det er forskjellen på liv og død. På å være på jobb eller være invalid, sier Kurz.

Kan blø i hjel

Det finnes to typer slag. Den vanligste er en blodpropp i hjernen. En tett blodåre som behandles med sterkt blodtynnende medisin. Men et slag kan også være en hjerneblødning. En blodåre som har sprukket. Og gir du blodtynnende medisin til en pasient med hjerneblødning kan pasienten blø i hjel.

Nils Petter Oveland

Nils Petter Oveland, akuttlege Stavanger universitetssykehus

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Derfor må pasienter med slagsymptomer fraktes til et sykehus og undersøkes i en svær CT-skanner som kan fotografere hjernen på jakt etter blødninger. Men hvis den lille hjelmen virker så bra som resultatene så langt tyder på, kan behandlingen starte der pasienten er.

– Du sparer egentlig halvparten av tiden. Vi kan starte begandlingen med en gang vi er på stedet, ikke når vi har fraktet pasienten til sykehuset, sier akuttlege Nils Petter Oveland ved SUS.

1.500 skal teste hjelmen

Hjelmen er utviklet ved Chalmers universitet i Sverige. Den bruker mikrobølger, den samme type bølger som mobiltelefoner stråler ut, til å trenge inn i kraniet.

Nå skal hjelmen testes ut på 1.500 norske pasienter med slagsymptomer. Disse pasientene vil bli testet med slaghjelmen, men vil også bli testet med en CT-maskin på vanlig måte når de kommer til sykehuset. Fasiten fra CT-maskinen vil bli brukt til å korrigere dataene fra hjelmen.

Fortsatt forskning

– Maskinen må kalibreres. Det er viktig å understreke at dette fortsatt er forskning, men de foreløpige resultatene er svært lovende, sier Martin Kurz.

Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom Chalmers universitet, SUS, Haukeland universitetssykehus og Statoil. Totalt seks hjelmer skal testes ut på Vestlandet og offshore.

– Hjerneslag er en av de sykdommene som medfører mest invaliditet. Hvis dette virker, vil det være en enorm besparelse helseøkonomisk, og ikke minst en enorm reduksjon av pasientenes lidelser, sier Kurz.