Hopp til innhold

Konfirmasjonsturen kostet 6000 kroner

Det er ikke bare festen, klærne og gavene som koster. Mange norske tenåringer har betalt flere tusen kroner lenge før konfirmasjonsdagen. Simen Horve (14) løste pengeknipen med dugnad.

Isak Larsen og Simen Horve på tur i London.

Når Simen Horve, Isak Larsen og de andre i konfirmantkullet om kort tid står til konfirmasjon i Sandnes, har de vært i London. Det kostet 6000 kroner.

Foto: Privat

Simen Horve

For Simen betydde helgen i London mye. – Jeg tror det beste var å se musikalen «The Lion King». Eller bare å være i der.

Foto: Marte Skodje

– Jeg har pantet flasker, bakt småkaker og solgt dopapir, sier Simen Horve.

Om kort tid står 14-åringen til konfirmasjon i Høle kirke. Den lille menigheten i Sandnes har som tradisjon å reise til London med ungdommene. Turen er frivillig, og koster 6000 kroner.

Simen Horve arbeidet mye for å få råd til den frivillige turen, for han hadde veldig lyst til å reise.

– Jeg hadde jo aldri vært der før, og hadde lyst til å dra for å kjøpe snop og klær, sier 14-åringen.

Far: – Et visst press på turen

Menighetene bestemmer selv prisen. I dag er det over 1200 menigheter i Norge, men Kirkerådet har ingen oversikt over hva slags opplegg de tilbyr.

Opplegg som ikke er obligatorisk, kan man derimot kreve særskilt betaling for. En forutsetning er at det også gis et alternativt gratistilbud til konfirmantene som ikke kan delta.

Trond Horve, er pappa til konfirmant Simen Horve.

Trond Horve.

Foto: Marte Skodje / NRK
Kristine Aksøy er seksjonsleder i Kirkerådet.

Kristine Aksøy.

Foto: Marte Skodje / NRK

For pappa Trond Horve var dugnad en forutsetning for sønnens langtur.

– Det har blitt tradisjon, og det er et visst press på den turen. Det har ikke alltid vært like mye dugnadsinnsats, og da har det blitt ganske dyrt, noe som kan virke ekskluderende, påpeker han.

Ikke lenger gratis

Ifølge Den norske kirke koster en konfirmasjon rundt 2000 kroner. I tillegg må ungdommene betale for mat, aktiviteter og utstyr som bibel og lærebok. Og eventuelle frivillige turer.

Å dra på slike turer er ikke så uvanlig.

– De fleste reiser nok lenger enn til hytta i skogen, og det har litt å gjøre med ungdommens forventninger i dag. For å kunne tilby det, vil de fleste menigheter kreve en egenandel, sier Kristine Aksøy, seksjonsleder i Kirkerådet.

Bjarne Saltveit er sokneprest i Høle menighet.

Da sokneprest Bjarne Saltveit sto til konfirmasjon, var «det eneste de gjorde å sitte i kirken og sitte og høre på presten som gikk opp og ned midtgangen». I en globalisert evrden er det naturlig å reise ut og bli kjent med evangeliet, mener han.

Foto: Marte Skodje / NRK
Konfirmantene i Høle kirke har tradisjon for å dra på tur til London.

Høle-konfirmanter på tur til London. Fra venstre: Bente Kristin Olsen, Caroline Omdal, Tomine Thidesen, Oda Fossdal og Simen Horve.

Foto: Privat

Hun har fått reaksjoner fra foreldre, men de har som oftest bare spørsmål, sier hun. At Den norske kirke får jo to milliarder kroner av staten i år, men likevel tar egenandel, har hun følgende forklaring på.

– Pengene går til kirkebygg og bemanning. Kirken er en stor virksomhet, som retter seg mot stor andel av Norges befolkning.

Sokneprest: – Kirken må fornye seg

– Kirken må fornye seg, og vise at vi har noe som er aktuelt i dag og godt for det moderne mennesket, sier Bjarne Saltveit, sokneprest i Høle menighet.

– At Høle-konfirmantene drar til London har vært en lang og god tradisjon i sju år. Da jeg var konfirmant, var det eneste vi gjorde å sitte i kirken og sitte og høre på presten som gikk opp og ned midtgangen. I en globalisert verden, hvor det er naturlig å reise mer ut, kan en bli litt kjent med hva evangeliet er, sier han.