Hopp til innhold

P3-Markus joiket Trump i duell - Berger joiket Obama

Gjennom programserien Muitte Mu – Husk meg, prøver NRK å få joik ut til Norges befolkning. Nå har USAs neste president, Donald Trump, blitt forsøkt joiket i anledning dagens innsettelse.

Margaret Berger og Markus Neby

JOIKERNE: Her ser du de to personene som fikk utfordringen. Fra venstre: Margaret Berger og Markus Neby.

Foto: NRK

I dagens morgensendingen P3morgen var Margaret Berger på besøk for å fortelle om NRK Sápmis nye storsatsing Muitte Mu – Husk Meg, og i denne anledningen fikk hun en utfordring på direkten.

I en joikeduell skulle de joike blant annet Barack Obama. Først ut var Markus Neby som dro igang en joik til den amerikanske påtroppende presidenten.

Trumps joik fremført av Neby fikk en litt blandet mottakelse av Berger.

– Det hørtes ut som om du joiket Donald Trump når han er alene, sier Berger.

Reporteren tok litt selvkritikk for sin fremføring, men tok det hele med et smil.

– Kanskje jeg misforstår joikebegrepet litt, sier Neby.

Tolket også avtroppende president

Duellen fortsatte med at Berger ble utfordret. Hun skulle joike den avtroppende presidenten Obama.

Utfordringen ble tatt på strak arm og resultatet ble en kort joik. Programleder og dommer Silje Therese Reiten Nordnes fikk et vanskelig valg.

Margaret Berget

AKTUELL: Lørdag 21.01.2017 kan du se Margaret Berger fremføre sin joik for mentor og venninne Anneli Drecker.

Foto: Johan Mathis Gaup / NRK

– Jeg synes det er utrolig vanskelig å være dommer i denne duellen. Det var veldig fint da!

I det som virket som en meget tett duell var det ingen av de to duellantene som klarte å trekke det lengste strået, det hele måtte avgjøres i en omkamp.

Gladjoiken

For å prøve å skille duellantene, fikk de nok en utfordring fra programleder og dommer Nordnes.

– Jeg vil at du skal joike Ronny Brede Aase, sier en ivrig Nordnes.

Aase er morgensendingens ansikt utad, og er kjent for å være en gledesspreder. Nå skulle han altså tolkes via joik. Det som da kom fra de to artistene var muntre toner.

– Det gode med Ronny er nå innkapslet i en melodi, sier Nordnes.

Duellen ble såpass tett at dommeren ikke klarte å skille de to. Dermed er det opp til lytterne å avgjøre hvem som joiket best, og om duellen hørtes vellykket ut.

Korte nyheter

  • Nye forskrifter for ungdomsfiske – Inkluderer nå uregulerte arter

    Forskriften for ungdomsfiske, som arrangeres av kommunene, er endret.

    Tidligere gjaldt forskriften kun for adgangsregulerte arter, noe som kommunene fant utfordrende.

    Nå er forskriften justert til å også gjelde uregulerte arter, som taskekrabbe og breiflabb.

    Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss mener dette vil gjøre det lettere for kommunene å gi et godt tilbud til ungdommene. Nærings- og fiskeridepartementet har derfor justert forskriften i år.

    Bortsett fra denne endringen, videreføres ordningen som før.

    En taskekrabbe.
    Foto: Jan Gulliksen / NRK
  • Over 2 millioner kroner til kommunale ungdomsfiskeprosjekter

    I år får 24 kommuner støtte til å organisere sommerjobb på sjøen for ungdom. 330 ungdommer kan få mulighet til å prøve fiskeriyrket, skriver nærings og fiskeridepartementet i en pressemelding.

    I Nordland får ti kommuner støtte på mellom 75.000 og 100.000 kroner, mens i Finnmark får seks kommune støtte på mellom 75.000 og 130.000. Tilsagnene tilsvarer sommerjobb til tilsammen 107 ungdommmer i Nordland og 133 ungdommer i Finnmark.

    – Det er flott å se at så mange kommuner ønsker å satse på disse prosjektene. Jeg vet at prosjektene krever mye ressurser i kommunene og håper at støtten vi gir kommer godt med, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.

    De kommunale ungdomsfiskeprosjektene kommer i tillegg til ordningen med ungdomsfiske som gir ungdom mellom tolv og 25 år mulighet til å drive fiske i sommerferien, og omsette fangst for inntil 50.000 kroner.

    Lars Erik Øvrebø kaster teina uti sjøen
    Foto: Marthe Synnøve Johannessen / NRK
  • Trakk fram mangel på samisktalende i hjelpeapparatet og barnehus i nord

    Under Stortingets behandling av saken om «Opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner», ble det påpekt flere mangler i tilbudet til den samiske befolkning.

    Høyres Anne Kristine Linnestad minnet Stortinget om at det er stor mangel på samisktalende ansatte i hjelpeapparatet og i politiet.

    Hun mener at dette er en av de største hindringene for å kunne gi gode tjenester til den samiske befolkningen.

    – Skal voldsutsatte med samisk bakgrunn få god og riktig hjelp, er det i tillegg til kunnskap om vold og overgrep avgjørende med god kompetanse i samisk språk og kultur, sa Linnestad under stortingsdebatten.

    Hennes partikollega, Erlend Svardal Bøe, på sin side uttrykte bekymring for at styrking av barnehus-tilbudet i nord har tatt tid.

    – I 2021 besluttet Solberg-regjeringa at det skulle etableres et nytt barnehus i Finnmark. Det var en viktig beslutning, men det har tatt altfor lang tid, og det er et problem at justisministeren knytter alle videre utbedringer av barnehustilbudet i Nord-Norge til at det nye barnehuset i Finnmark skal stå ferdig, sa Svardal Bøe.

    Han påpekte at det er viktig å få ned reiseavstandene, slik at barn og unge som er i en sårbar og vanskelig situasjon i Nord-Norge, også sikres mer tilgjengelig og likeverdig tilbud.

    Det var stort sett stor enighet om hvordan planen skal følges opp, og alle partiene poengterte at opptrappingsplanen var både viktig og nødvendig.

    Et samlet Storting krever også at regjeringen sørger for at overgrepsutsatte barn får rett til akuttilbud, og et likeverdig helsetilbud som voksne.

    Anne Kristine Linnestad
    Foto: Ski Høyre