Hopp til innhold

Springer fra det ene møtet til det andre for diskutere Sametingets budsjett

I to uker skal sametingsrådet ha møter med et flere av stortingskomiteene. Hvis de folkevalgte på Stortinget lytter til rådsmedlemmene, kan et slikt «møtemaraton» være unødvendig i framtiden.

Ann-Mari Thomassen og Henrik Olsen.

Sametingsrådene Ann-Mari Thomassen og Henrik Olsen på veg til komitemøter på Stortinget.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Det virker som det er flere representanter på Stortinget som er oppriktig interessert i hvorfor Sametinget vil ha en annen finansiering av samenes folkevalgte organ, sier sametingsråd, Ann-Mari Thomassen (NSR).

Statsbudsjettforslaget for 2017 er etter Thomassens mening nok et bevis på at det er vanskelig for Sametinget å få et budsjett, som gjør det mulig å oppfylle Sametingets forpliktelser overfor den samiske befolkning.

– Må få prioritere selv

I møte med stortingskomiteene viser Sametinget til regjeringens egen oversikt over utviklingen på forskjellige budsjettområder.

Konkret ønsker Sametinget at bevilgninger til Sametinget samles på ett budsjettkapittel, og at de i likhet med norske kommuner, får en tettere dialog med regjeringen om Sametingets budsjettbehov.

Samtlige stortingskomiteer vil få beskjed av sametingsrådet om at det er viktig å se på helheten i Sametingets budsjett.

– Sametinget som et folkevalgt organ har stort ansvar, og må få større mulighet til å prioritere pengebruken til beste for det samiske samfunnet, sier hun.

Ann-Mari Thomassen og Aili Keskitalo

Ann-Mari Thomassen (tv) har ansvaret for budsjettarbeidet i sametingsrådet. Her har hun og Sametingspresident Aili Keskitalo ankommet Familie- og kulturkomiteens møterom.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Merker større interesse ved spørsmålene

Det samme budskapet hadde Sametinget til Stortinget ifjor, men fikk ikke gehør for dette da.

Under komitemøtene i Oslo denne uken har Thomassen merket en endring fra i fjor.

– Spesielt i Familie- og kulturkomiteen var det flere som hadde spørsmål rundt dette, og det tolker jeg som større interesse for å vurdere de argumentene som sametingsrådet kommer med, sier hun.

– Spennende tanke

Svein Harberg (H)

Svein Harberg (H) leder Stortingets Familie- og kulturkomite.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Leder i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget , Svein Harberg (H) , bekrefter at komiteen hadde interesse for rådets budskap om endringer av budsjettsystemet.

– Det som de har tatt opp, og som vi synes er en spennende tanke, er hvordan vi skal håndtere de samiske budsjettene sett opp mot totalbudsjettet i fremtiden. Sametinget er et folkevalgt organ, og kan jo på mange måter sees på samme måte som kommuner og fylker. At vi skal finne en annen måte å ha den dialogen på, det synes vi er et veldig godt innspill, sier Harberg.

Vil dere i Høyre gå inn for en slik endring av Sametingets budsjett?

– Jeg la merke til at det ikke bare var meg som komiteleder, men også kolleger i Høyre, som synes at dette var en besnærende tanke å diskutere videre. Folk fra andre partier nikket, og kommenterte også, sier Harberg.

Familie- og kulturkomiteen

Familie- og kulturkomiteen gjør seg klar for møtet med Sametinget.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Ny bønn for Beaivváš

Sametingsrådet har også tatt opp situasjonen for flere samiske institusjoner som i flere år har ventet på få realisert sine byggeprosjekter.

Blant annet er Sametinget svært skuffet over at det i statsbudsjettet ikke er foreslått midler til Det samiske nasjonalteateret Beaivváš.

– Vi har oppfordret Familie- og kulturkomiteen til å komme med merknad om at det samiske nasjonalteatret Beaivváš trenger et eget bygg, sier Thomassen.

Sametingsrådet går inn for en bevilgning fra Sametinget til forsprosjekt av teaterbygg til Beaivvaš.

– Vi håper jo at et flertall i komiteen ser behov for å foreslå en bevilgning også fra staten til forprosjektet, sier Thomassen.

Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.

Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen har også møtt delegasjonen fra Sametinget.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.