Hopp til innhold

Hyller venninnen med personlig joik

Margaret Berger mener hun kan takke Anneli Drecker for at hun ble artist. Nå hyller hun Drecker med egenkomponert joik.

Anneli Drecker og Margaret Berger

NÆRE VENNINNER: Anneli Drecker har betydd mye for Margaret Berger gjennom karrieren.

Foto: Johan Mathis Gaup / NRK

– Det er hakket bedre å bli udødeliggjort via en joik, enn å shoppe seg en stjerne der ute i universet, sa Anneli Drecker like etter at hun hadde fått en joik av sin venninne og artistkollega Margaret Berger.

Men her får du en smakebit av joiken:

Utdrag av Margaret Bergers joik til Anneli Drecker

Fra Idol og Eurovision til joik

Margaret Berger ble for alvor kjent i Norge da hun som 18 åring stilte opp i konkurransen Idol i 2004. Siden den gang har hun deltatt i Eurovision song contest, der hun sikret Norge en fjerdeplass med låta «I feed you my love».

Da Margaret fikk muligheten til å lære mer joik, og at hun via det skulle hedre en hun har kjær, så valgte hun altså sin nære venninne Anneli Drecker.

Anneli var dommer i Idol da Margaret var deltaker. Margaret mener at hadde det ikke vært for henne, så hadde hun ikke hatt den karrieren hun har i dag.

– Anneli var der, og hun så meg da jeg var en ung og usikker artist. Det er viktig å takke mennesker som man møter i livet, og det gjør vi kanskje ikke ofte nok, sier Margaret.

Ánde Somby og Margaret Berger

Margaret Berger fikk god hjelp av sin mentor Ánde Somby.

Foto: NRK

Lærte mye om seg selv

Hennes joikelærer er Ánde Somby, og han er kjent for sin tolkning av blant annet «Ulvejoiken». Han tar sin norske kollega med inn i en verden som viser seg å være ganske kronglete. Det å skulle beskrive noen inn med kun toner og ingen ord er noe som Margaret ikke er vant med, og de tar noen runder før det til slutt blir en joik.

Berger lærte mye om seg selv i prosessen. Hun beskriver det som litt klisjé, at hun måtte finne urkvinnen i seg på en reise inn i en annen verden.

– Jeg lærte at joik er sjamansk. Det er konstruert for å sette deg i transe. Jeg skulle joike en person og det var viktig at joiken skulle bli sann.

Berger er den andre personen som skal i ilden i programserien «Muitte Mu» eller «Husk meg», hvor kjente nordmenn utfordres til å joike et menneske som står dem nær.

Mer om hvordan joiken ble til, og hvordan det var for Margaret å være i Karasjok får du se på NRK1, lørdag 21. januar kl. 22.25.

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse