Hopp til innhold

Andersens konfliktfylte epoke

I perioden som generalsekretær i Norges idrettsforbund har Inge Andersen vært involvert i flere konflikter med enkeltpersoner, særforbund og politikere.

Generalsekretær Inge Andersen i Norges idrettsforbund er ferdig i sin stilling. Styret har bedt ham om å gå av.
Andersen som har vært generalsekretær i 13 år, er blitt kritisert for pengebruk, mangel på åpenhet og sin lederstil. Han får med seg to millioner kroner i etterlønn:

VANSKELIG TID: Inge Andersen går av etter en turbulent periode. Se noen av sakene her.

Mandag kom beskjeden om at Inge Andersen er ferdig som generalsekretær i Norges idrettsforbund. Andersen ble bedt om å gå.

I 2004 startet han på jobben i NIF og i hans periode er blitt preget av flere konflikter.

Blant annet har han vært i konflikt med toppidrettssjefen, flere særforbund og Petter Northug.

Idrettsleder: – Måtte bli ham eller idrettspresidenten

Gikk kraftig ut mot Olympiatoppen

Allerede i februar 2005 begynte generalsekretæren en omstilling av Norges idrettsforbund. 28 stillinger ble kuttet. Andersen ble kritisert av daværende hovedtillitsmann Terje Stilén, som mente norsk idrett ble rasert.

Året etterpå var det dragkamp mellom toppidrettssjef Jarle Aambø og Andersen etter at rapporten fra Kvillum-utvalget ble kjent. Utvalget konkluderte blant annet med at Olympiatoppen burde skilles ut som en egen enhet under idrettspresidenten.

I august 2007 går Andersen kraftig ut mot Olympiatoppen, og han varsler gjennomgang og gjennomlysing av virksomheten.

– Vi har fått bedre resultater for mindre penger tidligere, sa han da.

Jarle Aambø

MAKTKAMP: I den første tiden som generalsekretær hadde Inge Andersen en maktkamp med daværende toppidrettssjef Jarle Aambø.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Det førte til krass kritikk fra mange særforbund. Hele 19 særforbund tok avstand fra Andersens utsagn, blant annet Norges Cykleforbund, Norges Skiforbund og Norges Svømmeforbund:

– Inge Andersen har ikke greie på hva han prater om. La fagfolk holde på med toppidrett, så får vi politikere legge forholdene best mulig til rette, sa den gangs svømmepresident Per Rune Eknes.

Rett etter kommer 56 særforbund med krass kritikk av styret og administrasjonen i Norges idrettsforbund (NIF) – i første rekke for manglende vilje til samarbeid og kommunikasjon.

I 2013 blusset konflikten mellom generalsekretær Inge Andersen og toppidrettssjef Jarle Aambø opp igjen. Etter kun fire medaljer i OL i London måtte Aambø gå av som toppidrettssjef. Inn kom nåværende toppidrettssjef, Tore Øvrebø.

Generalsekretær Inge Andersen i Norges idrettsforbund er ferdig i sin stilling. Styret har bedt ham om å gå av.
Andersen som har vært generalsekretær i 13 år, er blitt kritisert for pengebruk, mangel på åpenhet og sin lederstil. Han får med seg to millioner kroner i etterlønn:

VANSKELIG TID: Inge Andersen går av etter en turbulent periode. Se noen av sakene her.

I konflikt med Northug

Perioden hans som generalsekretær har Andersen vært i konflikt med enkeltpersoner. I 2008 ble assistenttrener for Storhamars håndballdamer, Bent Svele, presset ut av jobben fordi han jobber for et utenlandsk bettingselskap på si.

I 2010 ble det krangel mellom Andersen og Petter Northug om påkledning, manglende respekt, sponsing fra Red Bull og pokerspill. Blant annet karakteriserte generalsekretæren drikken som uetisk og ba Northug om å droppe å pokerturneringer.

– Jeg håper Petter Northug for framtiden velger andre arenaer å profilere seg på, enn innenfor spill som er forbudt i Norge, sa Andersen til VG.

Til det svarte Northug med at han slapper av med pokerspillingen.

First House og Sotsji-regning

I 2013 ble det kjent at NIF brukte First House i forbindelse med å få OL til Oslo. 170 000 kroner ble brukt hver dag for å påvirke at Oslo velges som Norges kandidat til OL-by i 2022.

Det er i denne saken som skal bli den mest kontroversielle saken i Andersens karriere i Norges idrettsforbund. Under OL i Sotsji jobbet Norges idrettsforbund med å påvirke IOC slik at Oslo 2022 fikk OL.

Søknaden ble aldri noe av etter at det ikke ble gitt statsgaranti.

Generalsekretær i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité, Inge Andersen, besøkte Dagsnytt 18-studioet i går for å prøve å svare på hemmeligholdelsen av pengebruken blant idrettstoppene.

Se intervju med Inge Andersen i forbindelse med pengebruken.

Regningen knyttet til Norway House og øvrige Sotsji-utgifter i forbindelse med OL-søknaden ønsket ikke NIF å offentliggjøre. Idrettspresident Tom Tvedt og Andersen ville kun offentliggjøre reiseregningene og bilagene fra juni 2015.

De to har fått pepper fra enkelte i egen organisasjon for den manglende åpenheten. Også eksternt har den manglende åpenheten fått kritikk, blant annet kulturministeren Linda Hofstad Helleland som innkalte idrettstoppene inn til et møte i 2016.

– Situasjonen i norsk idrett og offentlighetens behov for innsyn i hvordan fellesskapets penger blir brukt gjør at jeg mener det er nødvendig å kreve full åpenhet av NIFs toppledelse, sier kulturministeren til NRK.

IT-kritikk fra egen organisasjon

Den siste perioden er det kommet frem i VG at IT-satsingen i Norges idrettsforbund har kostet millioner av kroner og at en av tre i forbundet jobber med IT.

Som øverste administrative leder er Andersen ansvarlig for IT-satsingen. Enkeltpersoner innad i organisasjonen har vært kritiske til satsingen, blant annet fordi det ikke skal eksistere en digital strategi og fordi finansieringsmodellen ikke er bærekraftig.

– Jeg mener at vi har vært tydelige og pekt på hva som bør endres, sa styremedlem i NIF, Anne Berit Figenschau til VG, som har utarbeidet en rapport om IT-satsingen.

Nå er Andersens periode som generalsekretær over. I helgen ble han anmodet til å gå og bestemte seg for å gjøre det.

Etter det NRK kjenner til har diskusjonene pågått i en måneds tid og senest onsdag skal Andersens rolle ha vært tema på det ekstraordinære styremøtet. Etter det NRK erfarer skal det ha vært en bekymringsmelding som utløste krisemøte i NIF.

Idrettspresident Tom Tvedt var hemmelighetsfull etter møtet og brukte ordet konfidensialitet hele åtte ganger.

Andersens epoke har vært turbulent og flere skal ha gitt uttrykk for slitasje.

Tom Tvedt ble spurt av flere medier onsdag om hva som hadde blitt diskutert på møtet på Gardermoen.

Se Tom Tvedts intervju etter styremøtet.

Sportsnyheter

Kritisk til Nordås-taktikk: – «Hvorfor fulgte du ikke din egen plan?»

Narve Gilje Nordås var sjanseløs i sesongens første Diamond League-stevne. Trener Gjert Ingebrigtsen er kritisk til taktikken underveis.

Siste nytt

  • Hovland trøblet igjen i PGA-comebacket

    Norges golfstjerne Viktor Hovland fikk en brutal start på dag to av PGA-turneringen i Charlotte i USA.

    Hovland startet på hull 10 og noterte seg for fire bogeyer på de seks første hullene. De siste tolv hullene endte tre under par og reddet dagen noe.

    Dermed endte dag to som den første med én over par.

    – Måten han snur denne dagen på, som startet så dårlig, er helt nydelig gjort, sa Discovery-kommentator Per Haugsrud.

    Turneringen i North Carolina har total premiesum på 20 millioner dollar. Enn så lenge er Xander Schauffele fra USA på topp.

    Hovland avsluttet fjorårssesongen strålende, men han har ikke klart å finne tilbake til storspillet så langt i år. Etter at han misset cuten i US Masters for en snau måned siden, tok han pause for å prioritere trening. (NTB)

    The Masters - Round One
    Foto: ANDREW REDINGTON / AFP
  • BA: Lysekloster har lagt inn protest etter cupkampen mot KFUM

    Lysekloster har lagt inn protest etter at KFUM Oslo brukte en suspendert spiller i runden før avansementet mot 2.-divisjonslaget.

    KFUM slo Lysekloster 3-2 onsdag.

    – Etter samtaler med advokater som har erfaring med slikt, har vi nå valgt å sende inn en protest, sier daglig leder Svein Kollen i Lysekloster til Bergensavisen.

    KFUM-spiller Adnan Hadzic spilte 3.-rundekampen mot Sogndal og endte opp med å få avgjørende betydning da han scoret i straffesparkkonkurransen.

    Samtidig hadde Hadzic gult kort fra både første og andre runde og skulle dermed ha vært plassert på tribunen. I neste runde slo KFUM ut Lysekloster som nå har lagt inn protest.

    En protest må varsles innen 48 timer etter kampslutt, det vil si før klokken 20 fredag. Like før fristen gikk ut, sendte Kollen og co. protesten inn til Norges Fotballforbund (NFF), skriver BA.

    I utgangspunktet er det Sogndal som er part i saken. Sogndal protesterte ikke etter nederlaget mot KFUM. NFF er kjent med tabben og har uttalt at de vil ta stilling til om det blir en sanksjonssak i neste uke, melder Bergensavisen.

    – Her har vi gjort en tabbe vi ikke har vært klar over. Det er bare å beklage det, sa daglig leder Thor Erik Stenberg i KFUM til VG. (NTB)

    NM i fotball 2024 Cup 4. runde: Lysekloster - KFUM Oslo (2-3)
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Fiasko for skadeplaget Casper Ruud i Roma

    Det snudde fort for Casper Ruud i Roma. Etter 6-0 i det første settet ble det trøbbel for nordmannen som sviktet på grusen.

    Ruud tapte til slutt 2.-rundekampen med sifrene 6-0, 4-6, 4-6.

    De to første settene var som dag og natt for Ruud. 6-0 på en halvtime med Kecmanovic som fikk behandling for ryggtrøbbel, ble fulgt opp av at Ruud måtte inn i behandlingsrommet i sett nummer to.

    Nordmannen så ut til å strekke litt på korsryggen før han forlot grusen.

    – Han er ikke typen til å gå ut hvis det ikke er noe. Jeg tror nok han kjente noe, sa TV 2s ekspert Christer Francke.

    I det avgjørende settet endte det med tap, kun det fjerde på grus denne sesongen.

    Tapet var det første mot Kecmanovic på grus. Ruud og Kecmanovic kjenner hverandre godt. De har spilt flere doubleturneringer sammen, og de har også stått på hver sin side av nettet en rekke ganger.

    Ruud har tatt seg til semifinalen i Roma tre ganger. Han debuterte i turneringen i 2019 som kvalifiseringsspiller og tok seg til kvartfinalen. Alle fire tapene i storturneringen har vært mot en topp ti-spiller.

    Men i Roma i år sa det stopp for Ruud, som av mange ses på som den største vinnerkandidaten i Grand Slam-turneringen Roland-Garros senere i mai. (NTB)

    Casper Ruud i Roma
    Foto: TIZIANA FABI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal