Hopp til innhold

Rekord-Aukland gikk 70 mil på snaue 41 timer: – Jeg er veldig mørbanket

MYLLA (NRK): Han hadde med seg to rekordjagende turkamerater lenge, men til slutt var Anders Aukland alene om å gå vanvittige 700 kilometer i ett strekk.

Aukland

UTSLITT, MEN IKKE I KJELLEREN: Det sier Anders Aukland like etter kraftprøven i Nordmarka. Her er han like etter at han er ferdig.

Foto: Helge Tvedten / NRK

– Jeg er jo veldig mørbanket. Jeg er sliten, jeg er på stålet. Men jeg ga meg mens leken var god. Jeg var ikke i kjelleren og har hatt enorm støtte fra andre folk i teamet. Vi har hatt det kjempegøy i hele går og i hele natt, sier Aukland til NRK.

To mann ga seg

Bragden klarte den tidligere landslagsløperen og nå langløperen i Team Ragde Eiendom i tidsrommet lørdag morgen klokken 06.00 frem til søndag klokken 23.00.

Da hadde han tidligere søndag, sammen med Simen Østensen og Joar Thele allerede passert 530 kilometer, og satt verdensrekord.

Østensen måtte etter hvert gi seg etter 550 kilometer i formiddag, mens Thele stoppet i 17.00-tiden etter 610 kilometer.

Aukland

I tett snødrev fikk Anders Aukland påfyll av broren Jørgen søndag kveld.

Foto: Privat

Fikk store værutfordringer

Aukland valgte på sin side å fortsette. Han var gjennom ettermiddagen og kvelden søndag preget mens han holdt det gående alene ute på Myllavannet alene.

Han hadde vondt i en albue. Til slutt snødde det også tett i Nordmarka. Forholdene var mildt sagt utfordende på isen langs vannkanten.

Likevel klarte han 700 kilometer på nesten 41 timer...

– Det var deilig. 70 mil er langt og siste to timene har det vært snøvær. Da føles det nesten som du står stille. Men jeg hadde bestemt for å gå lengre enn jeg gjorde. Men det passer fint å pakke sammen nå. Jeg er godt fornøyd, sier Aukland.

Anders Aukland

KNALLTØFF UTFORDRING: Anders Aukland, her sammen med broren Jørgen, på Myllavannet i Nordmarka søndag kveld.

Foto: Privat

Betennelser og vond skulder

Joar Thele måtte altså kaste inn håndkleet etter imponerende over halvannet døgn (37 timer) på ski og 610 tilbakelagte kilometre.

– Det går dårlig. Beina er ødelagt og jeg har mange betennelser. Jeg kjenner at jeg har vært ute på ski, ja, sier Thele til NRK etter at det hele er over for hans del.

For ham gikk kraftprøven gått verst utover knokene, en vond skulder og store gnagsår på beina.

Thele

TAKKET FOR SEG: Etter 610 kilometer var det stopp for Joar Thele. Her etter kraftanstrengelsen ved Myllavannet søndag.

Foto: Privat

– Jeg tror jeg får problemer med å bruke beina de neste dagene. Det verste med dette er jo at det blir mye skavanker, sår og betennelser. Det sitter lenge i kroppen sier Thele.

Startet lørdag morgen

Lørdagen var den første dagen i rekordforsøket og forløp uten den store dramatikken. Vinden var riktignok litt utfordrende, men i det store og det hele holdt Østensen, Thele og Aukland et bra tempo.

I 16.00-tiden i går hadde trioen gått 180 kilometer. Fem timer senere, i 21.00-tiden mens mørket senket seg over Myllavannet, hadde de passert 265 kilometer og var dermed halvveis til rekorden.

Etter å ha gått gjennom natten i rundt syv minusgrader var det godt å se sollyset igjen søndag morgen.

Aukland, Østensen og Thele

NUDLER TIL KVELDSMAT LØRDAG: Simen Østensen (øverst til venstre), Joar Thele (nederst til venstre) og Anders Aukland får i seg noen nudler lørdag kveld før det bar ut på vannet for å gå på ski igjen.

Foto: Olivia Sundsvold Korneliussen

Klokken 09.30 nærmet de seg 500 kilometer. Drøye to timer senere var rekorden deres. Kort tid senere kastet Simen Østensen inn håndkleet, etter hvert også Thele, og klokken 23.00 var Aukland ferdig.

Samlet inn minst en halv million kroner

Deler av motivasjonen til å holde det gående handler om en helt annen ting. Nemlig at det i forbindelse med rekordforsøket pågår en innsamlingsaksjon hvor folk kan donere penger etter hvor mange kilometer de går.

Jørgen og Anders Aukland

STØTTET BROREN: Jørgen Aukland nyter litt energipåfyll sammen med broren Anders søndag.

Foto: Helge Tvedten / NRK

Disse går til organisasjonen «Right to Play» og det er nå blitt samlet inn over én million kroner, ifølge servicemann Ole Kristian Bøen.

– Innsamlingen og hvor mye penger vi fikk inn til «Right to Play» var veldig inspirerende de siste fem timene jeg holdt på, sier Aukland.

Rekord på rekord

Det er ikke første gang Anders Aukland går for en slik rekord. Både han og broren Jørgen var sentrale da skiløpere på flere nivåer gjennom 2020-våren startet en konkurranse som bare ble døpt «kilometerkrigen». I starten av koronapandemien, hvor alt av konkurranser ble avlyst, begynte en del skiløpere å i stedet konkurrere om å gå langt.

29. mars i fjor var Aukland-brødrene og Joar Thele, lagkompis i langløp-laget Team Ragde, innehaver av denne rekorden: 516 kilometer på 31 og en halv time. Aldri hadde noen gått lengre på én og samme skitur på en slik tid.

Men bare noen dager senere satte supermosjonist og da 45 år gamle Henrik Sollie ny rekord. Han hadde brukt 32 timer på 530 kilometer. Den ble stående.

– Jeg klarer meg veldig fint

Nå er det en ny mann med rekorden igjen...

– Jeg har noen skuldre og håndledd som har merket og vil merke de siste døgnene jeg har vært gjennom. Men jeg tar det med ro noen dager. Jeg har ikke vært i kjelleren, understreker Aukland når NRK spør hvordan han kommer til å bli preget av helgens «tur» i Nordmarka.

– Jeg har hatt bra med mat og støtte underveis. Jeg klarer meg veldig fint.

Siste nytt

  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal