Hopp til innhold

Oppfylte klatredrømmen under dødshelg på Mount Everest

Samme helg som fire personer omkom på Mount Everest, brukte Kilian Jornet bare 26 timer opp verdens høyeste fjell uten oksygen. – Jeg er dypt imponert, sier Erling Kagge.

Kilian Jornet

NÅDDE TOPPEN: Spanske Kilian Jornet bor i Romsdalen i Norge. I helgen nådde den kjente fjellklatreren toppen av Mount Everest uten lengre stopp, oksygen eller fast tau.

Foto: Roy Kenneth S. Jacobsen, NRK

Spanske Jornet, som er bosatt i Norge, nådde toppen av 8848 meter høye Mount Everest natt til mandag norsk tid bekrefter han på egen Facebook-side.

Da NRK møtte løpe-ikonet for et halvt år siden, fortalte han om drømmen om å løpe opp og ned fjellet på rekordrask tid.

Fra basecamp på 5100 m.o.h. til toppen via nordsiden brukte han bare 26 timer - og det uten oksygen eller faste tau.

– Frem til 7700 meter følte jeg meg bra og alt gikk etter planen, men så fikk jeg vondt i magen, antakelig på grunn av et magevirus. Etter det måtte jeg bevege meg sakte og stoppe for hvert steg for å hente meg inn. Uansett, jeg kom meg til toppen til midnatt, skriver han.

Fra rundt 8000 m.o.h. gikk han alene, da kamereamannen hans snudde.

– Å nå toppen uten tau er ikke noe man gjør hver dag. Jeg var alene, men så lysene fra andre ekspedisjoner. Jeg snudde og gikk nedover med en gang så jeg kunne komme meg raskest mulig ned til basecamp, skriver han på egen hjemmeside.

Laster Twitter-innhold

– Flyttet lista for hva som er mulig

Turen imponerer selv de mest erfarne.

– Det er en enestående prestasjon. Jeg er dypt imponert, sier Erling Kagge, som selv besteg fjellet mellom Nepal og Tibet i 1994.

– Det er bare å ta av seg hatten. Det er rått det han gjør, og han har flyttet på lista for hva som er mulig, mener Stein P. Aasheim, deltaker og logistikkansvarlig på den første norske Everest-ekspedisjonen i 1985.

– Han er åpenbart genetisk disponert til å takle tynn luft. Det er ikke lett å trene seg til å takle det så bra, legger han til.

Måtte avbryte planen

Jornet var tilbake på advanced basecamp på 6500 meter 38 timer etter at han startet. Da bestemte han seg for å stoppe grunnet mageviruset fremfor å fortsette tilbake til startpunktet, som var planen.

Ifølge Norsk klatring, er det ikke målt noen raskere tid fra startpunktet på 5100 m.o.h., men flere har gått fra 6500 meter til toppen raskere enn Jornet.

– Rekorden opp og ned er vel på rundt 50 timer tror jeg, men jeg tror det er mulig å gå på under 30 timer, sa han til NRK i fjor.

– Det virker, på det jeg har sett og lest, at han hadde god kontroll. Videoopptaket han gjorde bærer preg av stort overskudd, sier Aasheim.

Mount Everest var Jornets siste fjell i prosjektet «Summits of my life» - å bestige de sju av de mest kjente fjellene i verden raskest mulig.

Laster Twitter-innhold

Helgen krevde fire liv

Å ta seg til toppen verdens høyeste fjell kan være livsfarlig.

Bare denne helgen er fire personer bekreftet omkommet på grunn av problemer med høydesyke, noe som gjør helgen ble en av de dødeligste siden snøskredet for to år siden, skriver AFP.

– Høyden gjør at yteevnene reduseres og man har ikke mye å stille opp med hvis noe skjærer seg, påpeker Aasheim.

Det har også vært en travel uke på fjellet, og hele 150 personer nådde toppen fra sørsiden de siste dagene. Blant dem flere nordmenn. Forrige uke ble Torkjel Hurtig (27) den yngste nordmannen som har besteget Mount Everest.

Kilian Jornet er verdens beste fjelløper. Nå vil har løpe opp og ned Mount Everest på 30 timer.

NRK møtte Kilian Jornet i Romsdagen før jul i fjor. Se hele reportasjen fra Sportsrevyen her.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal