Hopp til innhold

– Å stå på scenen er som å bestige en fjelltopp

De bobler over av livsglede, men forteller også vonde historier om et liv med rus. Når gjengen fra Skien Diakonale senter står på teaterscenen, så er det som å stå på toppen av et høyt fjell.

Beate Halvorsen og Harald Otto Dille er to av de tidligere rusmisbrukerne ved Skien Diakonale Senter

Beate Halvorsen og Harald Otto Dille er to av amatørskuespillerne som nå bestiger teaterscenen.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

– I dag skal alle folk kravle seg opp på fjelltopper, hoppe i strikk eller gjøre andre ekstreme ting. For oss er det å møte hverdagen rusfri, en stor utfordring. Det å stå opp om morgenen og møte andre mennesker – det er min fjelltopp.

Hun ser på meg med et stort smil som brer seg over hele ansiktet, Beate Halvorsen. Som tidligere rusmisbruker vet hun hvor vanskelig hverdagen kan være. Nå står hun fram i det nye teaterstykket med historier fra brukerne ved Skien Diakonale senter.

Sylvia Salvesen, regissør fra Teater Ibsen

Sylvia Salvesen fra Teater Ibsen har overført historiene til scenen.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Tittelen på stykket, "Folk av røvere i Skien by", forteller at inspirasjonen er hentet i Egners Kardemommeby, men historiene er deres egne, ført i pennen av teaterveteranen Sylvia Salvesen.

For 4. gang

Det er 4. gangen brukerne ved Skien Diakonale senter beveger seg ut på teaterscenen. I samarbeid med Teater Ibsen og med musikalsk støtte fra Skien Trekkspillklubb, blir det en forestilling som de håper vil berøre folk.

–Vi forteller en historie med en enkel livsvisdom: Løsningen er å reise seg der du falt, og så gå videre, sier Beate Halvorsen. Sammen med Harald Otto Dille er hun en av frontfigurene på scenen i den nye oppsetningen.

Nå står de fram på rekke og rad med ansikter som lyser av konsentrasjon. Furet og værbitte i huden, mange med tydelige spor etter et hardt liv på gata. Her står de sammen for å vise styrken i menneskesinnet. Og vise at det bor noe i alle mennesker.

Tidl rusmisbrukere og Skien Trekkspillklubb

Med musikalsk hjelp fra Skien Trekkspillklubb gir brukerne ved Skien Diakonale senter alt på scenen.

Foto: Bo Lilledal Andersen / Nrk

Mer enn et prøveprosjekt

Historien går mer enn 10 år tilbake. Det startet med Reskom, Ressurskomiteen under Skien Diakonale senter, og skulle være et prøveprosjekt for å aktivisere rusmisbrukere. Med årene har det utviklet seg til en teatergruppe – og et livsanker for mange av brukerne ved senteret.

Brukerne sjøl sier at dette hjelper dem å holde seg rusfrie. Samholdet i gruppa styrker.

Tidligere har de spilt både Peer Gynt og Prøysen. De har reist rundt og fortalt om livserfaringer i skoleklasser og fagmiljøer: – Vi viser fram mennesket bak maskene. Det er folkeopplysning på sitt beste, sier Signe Marie Aaslund som i mange år har vært en av de faste grunnpilarene for brukerne som har besøkt Skien Diakonale senter.

–For å få til den nye forestillingen har vi snakket og snakket. Jeg har etter beste evne prøvd å få overført livshistoriene til scenen. Dette er historier som ikke etterlater deg uberørt, så vi har diskutert om vi skal levere ut lommetørklær sammen med billettene, sier Sylvia Salvesen.

Fra trening med Skien Trekkspillklubb

Stykket "Folk av røvere i Skien by" er et spennende samarbeid mellom Skien Trekkspillklubb og folk med en annerledes livshistorie.

Foto: Bo Lilledal Andersen / Nrk