Hopp til innhold

– Dette må på plass, og nå haster det virkelig

Overlege Mads Gilbert krever jetfly som ambulansefly etter den dramatiske snøskuterulykken på Svalbard torsdag.

Ambulanse-jetfly

I dag bruker Luftambulansetjenesten fly av typen Beech 200, som flyet på bildet. Det er et slikt fly som trolig blir stasjonert i Tromsø.

Foto: LUFTAMBULANSETJENESTEN

To ambulansepropellfly og et omdirigert SAS-fly ble redningen for skuterfølget som gikk gjennom isen på Tempelfjorden på Svalbard torsdag. To personer ble så alvorlig skadd at de måtte fraktes til Universitetssykehuset Nord-Norge så raskt som mulig.

– Dette er jo kritisk nedkjølte pasienter, og de må varmes opp. Når du blir kritisk nedkjølt, så kan sirkulasjonen stoppe helt opp. Dagens metode er å koble dem til hjerte- og lungemaskin, og varme opp blodet utenfor kroppen, sier Gilbert.

Dette ble gjort på Svalbard etter det store snøskredet i Longyearbyen i 2015.

– For å gjøre det, så må vi ha kapasitet til å fly opp en slik maskin, og et spesialistteam på tre personer. Det får vi ikke plass til i de propellflyene vi i dag har som ambulansefly.

Nå varsler Gilbert at han vil skrive en avviksmelding etter ulykken og problemene torsdag.

– Det er fordi jeg mener Helse Nord ikke sørger for en forsvarlig helsetjeneste til befolkningen i Longyearbyen.

– Desperat situasjon

– Vi er altså i den desperate situasjonen at vi ikke har et ambulansejetfly i Tromsø, slik at både befolkningen og turistene i Longyearbyen kan få den behandlingen og helsetjenesten de må ha.

Han er frustrert over situasjonen som utspant seg i kveldstimene torsdag da meldingene om skuterulykken begynte å tikke inn.

– Vi hadde alt utstyret ferdig pakket, og vi hadde teamet klart med en gang. Men vi hadde altså ikke transportkapasitet fordi propellambulanseflyene ikke kan fly 1.200 kilometer til Svalbard med utstyr og folk. Dette går ikke lengre. Dette må på plass, og nå haster det virkelig.

Får støtte fra Helsedepartementet

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helsedepartementet mener det snart blir et ambulansejetfly stasjonert i Tromsø for å styrke beredskapen til Svalbard.

– Det er Helse Nord og Universitetssykehuset Nord-Norge som har ansvar for å vurdere beredskapen i nord, og ikke vi. De gjør nå en vurdering om det skal være et ambulansefly stasjonert i Tromsø på vinteren, i tillegg til det som allerede finnes. Jeg er klar over at mange mener at dette har tatt lang tid, men jeg er trygg på at nå kommer det på plass, sier Erlandsen til NRK.

I fjor høst bestemte helseforetakene ikke å prioritere et ambulansejetfly i Tromsø. Det kom sterke reaksjoner på dette vedtaket fra blant andre Sysselmannen og Lokalstyret i Longyearbyen.

Jetflyet skal i første omgang være operativt i vinterhalvåret.

– Dette vil være et fly som ikke går inn i ordinær tjeneste, men som går til Svalbard i krisetilfeller, sier Oddvar Larsen som er beredskapssjef i Helse Nord til Svalbardposten.