Hopp til innhold

Bjørn angrep elgokse: – Dette er naturens gang

Bjørnen som angrep en elgokse i Målselv får leve. – Dette er naturens gang, så hard og nådeløs det enn kan høres ut, sier viltnemnda.

Elg etter bjørneangrep

Elgen hadde store skader etter å ha blitt skadd av bjørnen.

Foto: Målselv viltnemd

Tor Eriksen leder ettersøkskorpset i Målselv viltnemnd som søndag måtte avlive en halvt ihjelrevet elgokse. Også i dag er det kommet meldinger om ferske bjørnespor i området.

– Det kan være den samme bjørnen, men sannsynligvis er det flere som nå er kommet ut av hiet sitt og er sultne, sier Eriksen til NRK.

Fellingstillatelse uaktuell

Likevel er det ikke aktuelt å tenke på å felle bjørnen som måtte være i området. Den har så langt ikke angrepet tamdyr, og da er jakt på bjørnen utelukket, mener Eriksen.

– Vårt oppdrag var i dette tilfellet å avslutte lidelsene elgen åpenbart hadde. Bjørnen hadde slått og spist på elgen mens den ennå levde. Både på ryggen og mulen var det åpenbare bittskader, forteller Eriksen.

– Dette er en del av kretsløpet i naturen, så brutalt det enn høres ut.

(Artikkelen fortsetter under)

Skjedde i Målselv

Viltnemnda rykket ut med fire jegere da de fikk melding om den skadde elgen. Det var både for å kunne avslutte elgens lidelser, og for å være i beredskap om en hissig bjørn var i området. FOTO: Målselv viltnemnd

Uvanlig å angripe okser

Det spesielle i dette tilfellet er at bjørnen har angrepet en okse på anslagsvis 300 kilo. Mer normalt er det at den tar mindre dyr, særlig fjorårskalver er utsatt for bjørnen.

Elgkadaveret lot jaktlaget ligge igjen.

– Vi antar bjørnen vil komme tilbake og fullføre måltidet. Grunneierne i området har satt opp et viltkamera på stedet for å følge med. Er vi heldige får vi tak i hår og avføring fra bjørnen. På den måten kan det lages en DNA-profil slik at vi vet hva slags "kar" vi har med å gjøre.

Ikke farlig for folk

Tor Eriksen forsikrer at bjørnen ikke er farlig for folk. Den har ingen naturlige fiender. Den er nysgjerrig, reiser seg gjerne på to, men forsvinner som en rakett.

– Det har jeg selv opplevd. Rådet mitt er å gi seg til kjenne, nyte naturopplevelsen og trekke seg rolig tilbake, sier Tor Eriksen.