Hopp til innhold

Ble født i feil kropp: – Håper min historie kan gjøre en forskjell

Hun tok kjønnsoperasjon for 30-år siden. Marianne Nordli forteller i boka si «Det sterke kjønn» om sin kamp for å bli kvinne.

Marianne Nordli

FORTELLER EN HISTORIE: Marianne Nordli vil øke kunnskapen forståelsen og respekten for dem som er født i feil kropp. Nå er hun i snødekte Tromsø for blant annet å presentere boka.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Det er 30 år sia tromsømannen Karl Ole Nordli tok kjønnsoperasjon og tok navnet Marianne Nordli. I boka "Det sterke kjønn" forteller hun om hvordan det var å vokse opp i feil kropp på 60- og 70-tallet.

I dag bor hun i Oslo og jobber som kompetanseleder i Fremskrittspartiet. Nå er hun på tromsøbesøk der hun blant annet i kveld, torsdag, skal presentere boka.

Forståelse og respekt

Som 24-åring ble Nordli kjønnsoperert. I dag er hun 53. Hun forteller at livet har vært normalt, godt og privilegert, etter kjønnsskiftet. Hun har aldri angret, for det har hele tiden føltes riktig.

Samtidig er det stor pågang av barn som utredes for kjønnsskifte i Norge. Nordli håper hennes historie kan bidra til å hjelpe unge gjennom sin prosess.

– Det at man får bli den man er ment å være så tidlig som mulig, synes jeg er fint. Jeg håper min historie kan utgjøre en forskjell og øke kunnskap, forståelse og respekt for oss som er født i feil kropp. Jeg er opptatt av at helsetilbudet skal være til stede for dem som utredes, sier hun.

Var stigmatisert

Marianne Nordli

VAR GUTT: Marianne Nordli ble født gutt, men merket etter hvert at noe ikke stemte.

Foto: Privat

Som 11-åring begynte hun å gjøre ting som om han var en jente. Blant annet begynte hun å sitte og tisse.

– Man ønsker at man var annerledes, og jeg prøvde på min måte å finne praktiske ting i hverdagen som gjorde meg til jente. Jeg søkte etter informasjon, legebøker, helsebøker fordi ingen snakket om det. Den tiden var det jo forbudt å være homofil, fram til 1972. Ei tid hvor det å være annerledes var stigmatisert, forteller hun.

I 1985 fortalte hun om det for første gang

– Det var masse spørsmål, og de fleste trodde vel at jeg var homofil, uten at vi snakket om det. Moren min hadde vel egentlig alltid skjønt det, har hun sagt i etterkant til meg.

Vil påvirke

I Oslo Frp står hun 6. plass. Skole og utdanning er hennes kjernesaker.

– Hvilken påvirkningsmuligheter har du for å få politisk gehør for at mennesker født i feil kropp skal få den hjelp og oppfølging de trenger?

– På lik linje med alle politiske parti kan jeg ytre meg om kjønn og kjønnsproblematikk. Jeg har førstehånds informasjon om tematikken, og det er i Oslo Frp bestemt at hvis det kommer opp tema om dette kan det være naturlig at jeg stiller.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark