Hopp til innhold

Helikopter sto klart, men Mira måtte kjøre ambulanse i ti timer

Mira Mathiassen fikk fem alvorlige beinbrudd i en ulykke i Nord-Troms, men ble ikke sendt med helikopter til sykehuset i Tromsø. Nå starter fylkeslegen tilsynssak mot AMK-sentralen ved UNN.

Mira Mathiassen under redningsaksjonen i Nord-Troms

Mira Mathiassen venter på å bli transportert ned fjellet etter ulykken i Jøkelfjord i Nord-Troms.

Foto: PRIVAT FOTO

23. april i år var ekteparet Mira og Tonny Mathiassen på skitur i Jøkelfjord i Nord-Troms i lag med en venn. Kvænangen-paret er fjellvante folk, men under nedkjøringa kom Mira ut for en ulykke, og fikk alvorlige beinbrudd.

Tonny Mathiassen sier at det tok 20 minutter fra han ringte, til ambulansen lokalt ble varslet.

– Mira, kona mi hadde et svært komplisert spiralbrudd, hvor beinet var knekt i fem store brudd i spiral oppover beinet. Norsk Folkehjelp ble ikke varslet, og de var på stand by og mener de kunne ha vært på stedet innen 20 minutter for å hente Mira ned fra fjellsida, sier ektemannen.

Tonny sier han ringte halve bygda rundt etter noen som kunne hjelpe dem.

Etter halvannen time klarte de å få den skadde kvinnen over på en slede, uten spjelk, og ned til ventende ambulanse.

10 timer i ambulanse

Da de kom ned av fjellet, ble den skadde sendt med tre ambulanser til sykehuset i Tromsø – en tur som tok over 10 timer.

Tonny Mathiassen sier at han hadde forventet at det hadde blitt brukt helikopter i denne redningsaksjonen.

Familien mener saken ble håndtert meget kritikkverdig av AMK-sentralen ved UNN, og klagde derfor saken inn til Fylkeslegen i Troms.

Nå skal fylkeslegen finne ut hvorfor AMK-sentralen ikke sendte ambulansehelikopter for å hente den skadde kvinnen i Jøkelfjord i Nord-Troms.

– Vi har et særskilt fokus på de akuttmedisinske tjenestene, sier fylkeslege Svein Steinert til NRK.

Svaret på undersøkelsen vil ikke være klar før etter ferien.

– Mira skulle fått hjelp tidligere

Klinikkoverlege Mads Gilbert på akuttmedisinsk klinikk ved UNN beklager saken.

– Det er ikke sånn vi vil ha det. Jeg kan selvsagt ikke kommentere detaljene siden dette er en tilsynssak, men jeg vil si at vi beklager det Mira har vært utsatt for.

Han forteller at de ikke har mange klagesaker, men at de tar de som kommer inn på dypeste alvor. Denne tilsynssaken vil de ifølge Gilbert til forbedringsarbeid, og han er glad for at befolkningen sier ifra når de ikke får den type hjelp som de føler de har behov for.

– Dette er ofte vanskelige aksjoner, det er et samspill mellom politi, hovedredningssentralen, AMK, lokale ambulanseressurser og lokale hjelpekorps. Det er ikke alltid helt enkelt å koordinere, sier Gilbert, og legger til:

– Men i denne saken er det helt klart at Mira skulle fått hjelp tidligere, og hun skulle kommet raskere til sykehus.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark