Hopp til innhold

Klimaforskerne frykter for samarbeidet med amerikanske kolleger

Norsk Polarinstitutt beklager sterkt at president Donald Trump har trukket USA fra Parisavtalen.

USA trekker seg fra Parisavtalen

Norsk Polarinstitutt er bekymret etter at USA bestemte seg for å trekke seg fra Parisavtalen.

– Den globale klimautviklingen har allerede veldig store konsekvenser for samfunnet. At en partner i Parisavtalen nå trekker seg, er derfor dårlige nyheter, sier forskningsdirektør Nalan Koc ved Norsk Polarinstitutt.

Norges fremste klimaforskere beklager sterkt at USA trekker seg fra avtalen. Ledelsen ved Norsk Polarinstitutt sier USA er blant landene som slipper ut mest klimagasser, og mener at de derfor bør bidra mye til å redusere skadevirkningene av den globale oppvarmingen.

Mener ikke USA trenger avtalen

Da Trump torsdag annonserte at han vil trekke USA fra Parisavtalen, kalte han den urettferdig og mener den straffer amerikansk økonomi og arbeidsliv.

– Det er jobben min å forsvare USA og landets innbyggere, og derfor vil vi trekke oss fra Parisavtalen, sier Trump.

Presidenten åpner imidlertid for å slutte seg til avtalen igjen, dersom det kan reforhandles betingelser som er «bedre» for USA.

Trump kritiserte videre Parisavtalen for ikke å stille større krav til India og Kina, og han hevdet at avtalen for USAs del ville ha resultert i tap av 2,7 millioner arbeidsplasser innen 2025, skriver NTB.

– Dette trenger vi ikke, sier han, og legger til at industrier som jern, stål, papir og kull er blant sektorene som vil lide.

(Artikkelen fortsetter under)

Trump Climate

Presidenten annonserte på en pressekonferanse torsdag at han vil trekke USA ut av Parisavtalen.

Foto: Andrew Harnik / AP

Ny direktør bekymret

Etter sommeren er det Ole Misund som overtar som administrerende direktør ved Norsk Polarinstitutt. Også han er bekymret for det videre klimasamarbeidet med sine amerikanske kolleger.

– De har vært veldig viktige, ikke minst forskningsmessig. De har fremskaffet kunnskaper om klimaendringene, og laget modeller og scenarioer. De har en veldig god infrastruktur som er viktige for klimasamarbeidet videre, sier Misund.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark