Hopp til innhold

Nesten 200 færre sysselsatte i Longyearbyen

Antallet sysselsatte i Longyearbyen har gått ned med 12 % på ett år, viser statistikk fra SSB.

Gruvedrift på Svalbard

Store Norske er en av de store sysselsetterne i Longyearbyen. De siste årene har de vært nødt til å nedbemanne.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Terje Aunevik

Leder Terje Aunevik i Svalbard Næringsforening.

Foto: Privat

Sysselsettingsstatistikken fra Statistisk sentralbyrå viser at antall sysselsatte i Longyearbyen har gått ned med 12 % på ett år mellom 2015 og 2016. Torsdag slapp Svalbard Næringsforening sin rapport «strategisk næringsplan versjon 2.0»

De skriver i en pressemelding at det er aldersgruppene med de mest yrkesaktive som rammes hardest av nedgangen i sysselsettingen. Det største fallet har skjedd i gruppen mellom 40 og 54 år, med en nedgang på 83 personer.

– Vi snakker altså om høyproduktive yrkesgrupper med viktig kunnskap og erfaring. Dette er typiske familiefolk som vi alle ønsker skal bli her og bidra her, så om dette blir en vedvarende trend må vi ta grep, sier leder Terje Aunevik i Svalbard Næringsforening.

Frafallet er størst innenfor bergverk og utvinning, skriver de i pressemeldingen. Men nedgangen er også stor i bygg- og anleggsbransjen.

Til tross for tallene og nedgangen i antallet sysselsatte, har Svalbard Næringsforening stor tro på fremtiden.

– Det er mange som ser mot nord for tiden, og midt i dette herlige fremtidsområdet ligger Longyearbyen ekstremt sentralt plassert. Vi er verdens nordligste i det meste, og vi har flinke og engasjerte folk her. Jeg er overbevist om at vi på sikt skal få til store ting, men vi må også forholde oss til en virkelighet, og den er at vi har tøffe tider nå. En ny utvikling kommer ikke av seg selv. Vi er mange som må jobbe sammen, og i samme retning, sier Aunevik.

Han mener Svalbard definerer Norge som en arktisk stormakt og havmakt, og at dette må gjenspeiles i de politiske beslutningene fremover.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark