Hopp til innhold

– Se rypa under snøen, jubler førskoleunger på snarefangst

Førskolebarna i Ekrehagen Friluftsbarnehage fanger sin egen rype i snare, undersøker og spiser den. De fangster om vinteren når de ser rypespor i skogen, og vet at rypa er i nærheten.

Rype funnet i snare

Når man graver i snøen, finner man kanskje ei rype i snaren. Det er spennende, syns førskoleungene i Ekrehagen Friluftsbarnehage.

Foto: Ronny André Lian / NRK

– Det er alltid like spennende, sier pedagogisk leder Kjersti Westberg. – Entusiasmen er stor!

Barnehagebarn snarefanger rype i sneen

– Se hva jeg fant! Rypa som ble gravd fram var stiv og frossen etter å ha ligget under nysnøen.

Foto: Ronny André Lian / NRK

Snarene setter de i skogen ikke langt fra barnehagen. Dagen etter drar de på skitur og leter etter fangst.

– Vi får lov av Tromsø kommune å sette ut snare, fortsetter Westberg. – Det er noe vi alle ser fram til, fortsetter hun.

Rypeprosjektet går over flere uker, de tar for seg rypas habitat, hva den lever av, hvilken lyd den lager og sporfinning. De ser bilder og film, og forbereder ungene godt.

Barnehage fanger rype

Hvordan ser rypa ut inni?

Når rypa er vel framme i barnehagen, skjæres den opp for å se hva den har spist. De kjenner etter einebærlukt, ser på innholdet i kråsen og skjærer ut innvoller og hjerte.

Rype renses i fritidsbarnehagen

Spennende når Ronny skjærer opp rypene og viser fram innholdet.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

– Er det unger som reagerer?

– Det har hendt at noen sier de ikke vil ikke se på, når rypa er død. Men da snakker vi om det. Kyllingen som ligger i butikken, har jo også vært levende, fortsetter Westberg.

Friluftspedagog Ronny André Lian mener det er sunt at ungene lærer at maten vi spiser, kommer fra naturen. Og at man må ta livet av dyr, hvis man skal ha det til middag:

Unger kjenner på rypekråsen

– Kjenn på rypekråsen! Det er her maten til rypa knuses, for rypa har ikke tenner, forteller Ronny som har blåst den opp så alle får ta på.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

– Ungene må vennes til tanken. De må lære at fugler må renses før de kan tilberedes. At de har innvoller som oss, og at det er sånn maten vår finnes i naturen.

Spontant og naturlig

Mange av ungene gleder seg veldig til dette. De fleste er i barnehagen fra de er små, og vet at når de kommer i førskolegruppa, får de være med på snarefangst.

– Barn reagerer spontant og naturlig. Og vi har foreldrene i ryggen. Å fange maten er en del av tilværelsen, mange av ungene har foreldre som går på jakt og er friluftsmennesker.

Ekrehagen Friluftsbarnehage vektlegger lek, læring og opplevelser i nær kontakt med naturen.

– Vi er mye ute. Vi kler oss etter været. Her vi bor er det mye vær, både godt og dårlig. Vi lar oss ikke hindre av det, fortsetter Lian.

Lager sin egen rypelunsj

Førskoleungene i Ekrehagen lærer både om fiske og fangst, og gleder seg til overnattingsturer med lavvo. Å lage sin egen mat av fangsten, er også spennende.

Unger som spiser i barnehagen

Det er artig å spise mat som man har fanget selv. Når rypekjøttet kom i stekepanna, ble det kjempegodt, mener Elsa.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

– Mange prøver å smake på rått rypehjerte, selv om de syns det er uvant. Etterpå går rypebrystene i stekepanna med smør og blir til mat. Det er både kultur og tradisjon hos folk som lever nært naturen, avslutter friluftspedagog Ronny André Lian, fornøyd med dagens fangst.