Hopp til innhold

Søppelplukkerne måtte flykte da isbjørnfamilien kom

Sysselmannens ivrige søppelkrigere ble små da isbjørnbinna og hennes to barn kom vaggende.

Binne med to unger skremte vekk søppelplukkerne

Denne binna og hennes to unger satte en stopper for siste dagen av søppelryddingen på en av Sysselmannens strandryddetokt.

Foto: Vidar Arnesen / Sysselmannen

– De var forholdsvis langt unna, så vi var egentlig ikke redde. Men det tok ikke lang tid før de var akkurat der vi nettopp hadde stått og plukket søppel, forteller Tereza Svecova.

Strandryddetokt på Svalbard

Tsjekkiske Tereza Svecova jobber som guide på Svalbard. De siste dagene har hun brukt til å plukke søppel lang strendene på Svalbard.

Foto: Petter Strøm / NRK

Sammen med ti andre har hun tilbrakt den siste uken langs kysten av Svalbard for å rydde strender. Fredag befant toktet seg nordvest på Nordaustlandet da toktet i all hast måtte hoppe om bord i båtene sine.

En isbjørnbinne og to unger nærmet seg, og da tar men ingen risiko.

– Sånn er det på Svalbard

– Vi har ikke plukket samme volum med søppel i år som tidligere, blant annet fordi vi har blitt avbrutt av isbjørn både torsdag og fredag, men slik er det på Svalbard, sier rådgiver hos Sysselmannen, Solvår Reiten.

Den første av to grupper på toktet måtte avslutte fredagens rydding da isbjørnene hadde forsvunnet. Til sammen hadde de da samlet inn rundt 30 kubikkmeter med søppel på fire dager.

Rådgiver hos Sysselmannen Solvår Reiten

Rådgiver hos Sysselmannen, Solvår Reiten, mener søppelet langs kysten fortsatt er et problem langs kysten av Svalbard, selv om årets tokt foreløpig ikke har smalet like store volum som tidligere.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Selv om vi ikke har fått like mye volum som tidligere, så er det veldig mye søppel på strendene, og vi har fått med oss mye. Også de små bitene er viktige å få med seg. Fuglene kan fort tro det er mat, ser hun.

Betalte 8.000 for å plukke søppel

En av dem som også har latt seg skremme av mengden søppel langs kysten på Svalbard er Anne Omnes.

Hun har tidligere bodd på Svalbard, og har alltid ønsket å delta på Sysselmannens ryddetokt. Derfor betalte hun 8 000 kroner for en plass på båten i forbindelse med TV-aksjonen.

– Jeg ønsket å få muligheten til å se deler av Svalbard jeg aldri har vært på tidligere. I tillegg ønsker jeg å bidra med det jeg kan for å bevare naturen. Det er bedre å gjøre det vi kan, enn ikke å gjøre noe i det hele tatt, sier hun.

Som styrer i en barnehage hjemme i Porsgrunn vil hun nå prøve å spre engasjementet sitt til barna der.

Anne Omnes har opplevd masse spennende på Svalbard

Anne Omnes har opplevd masse spennende på Svalbard, i tillegg til å lukke søppel. Nærkontakten med isbjørnbinna og hennes to unger på fredag var et av flere høydepunkter.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Jeg tror det er lurt å begynne med barna. De er kjempelojale til ting som de skjønner har en mening. Vi er allerede flinke til å sortere søppel, men jeg ønsker å utvide, og få på plass en miljøprofil som sier noe mer om framtiden og hvordan vi skal ta vare på naturen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark