Hopp til innhold

TIFF: Fornøyd med kvaliteten på nordnorske filmer

Pressesjefen i TIFF trekker fram nordnorsk film som det fineste med årets filmfestival.

Tobias og Ylva i aksjon i dokumentarfilmen Tungeskjærerne

Tobias og Ylva i dokumentarfilmen Tungeskjærerne.

Foto: Tour de force

Kvaliteten på norsk, og spesielt nordnorsk film trekkes fram når TIFF-ledelsen oppsummerer filmfestivalen i Tromsø.

– Åpningen med "Tungeskjærerne" satte jo et virkelig startskudd for festivalen. Det er en ordentlig feelgoodfilm fra Nord-Norge, sier kommunikasjonssjef i TIFF, Håvard Stangnes.

Solveig Melkeraaens "Tungeskjærerne" er en dokumentar der hun følger sin egen niese Ylva fra hjembyen Oslo til morens og tantens opprinnelige hjemsted, Myre i Øksnes. Der lærer Ylva å skjære torsketunger på et fiskemottak. Tungeskjærerne var en populær åpningsfilm på TIFF, og var den mest sette under hele festivalen. Den får vanlig norgespremiere 10. mars.

I år som i fjor

Årets TIFF tangerte billettsalget fra i fjor, med i overkant av 60 000 solgte billetter.

– Nå har vi ekstravisninger mandag, og vi må gjøre fintellinger på diverse skolevisninger for å få det totale besøket. Men vi regner med omtrent samme antall solgte billetter som i fjor, og vi er kjempefornøyde, sier kommunikasjonssjef Håvard Stangnes.

Det har vært få problemer og utfordringer under TIFF. Været påvirket festivalen noe, forteller pressesjefen.

– Lerretet på utekinoen på Stortorget ble ødelagt av vind, og vi måtte avlyse et par forestillinger, men fikk heldigvis opp et nytt lerret. Noen fly med gjester var forsinket, men alle kom seg fram til slutt, så ingen større skader skjedde.

Fikk mye ros

Årets TIFF har fått skryt fra flere hold, blant annet fra Filmpolitiet i NRK P3. Her får mange filmer god kritikk, og ifølge dem er dokumentarfilmen "Ishavsblod – De siste selfangerne" den beste norske filmen som ble vist under årets Tromsø Internasjonale filmfestival. Den skildrer livet om bord på selfangstskuta Havsel, og det kanskje siste toktet i Nordishavet i 2015. Regissørene Trude Berge Ottersen og Gry Elisabeth Mortensen gir et innblikk i hvordan moderne selfangst foregår.

Selfangst er et veldig omdiskutert tema, og selv om de to regissørene mener denne tradisjonen har fått et ufortjent dårlig rykte, var de spente på hvordan filmen skulle bli tatt imot under festivalen.

Gry og Trude

Gry Elisabeth Mortensen (til venstre) og Trude Berge Ottersen brukte to måneder om bord på selfangstskuta «Havsel». De håper de håper filmen deres kan vise publikum at selfangst ikke er en så forferdelig tradisjon som man skulle tro.

Foto: Petter Strøm / NRK

De fikk publikumsprisen for filmen. Denne dokumentarfilmen får kinopremiere 17. mars.

– Vi jobber hele året for den uka i januar når festivalen går av stabelen, så at folk i Norge og resten av verden setter pris på det vi gjør blir vi glade for. Vi ser at når vi har nye norske, og særlig filmer produsert i Nord-Norge så omfavner publikum det veldig sterkt, sier en fornøyd pressesjef om årets filmfestival.