Hopp til innhold

Tidligere Årets trønder-vinner har ingen planer om å gjøre comeback i tv-ruta

Siv Toverød (27) ble kåret til «Årets trønder 2010», fikk daglige frierbrev, og masse oppmerksomhet etter deltagelsen i tv-serien «Ingen grenser». Nå nyter hun livet som tobarnsmor.

Siv Toverød

– Jeg vil ha mange barn, så jeg kan få enda flere permisjoner, smiler Siv, som for tiden er hjemme med Jakob på fire måneder.

Foto: Mari Svenning

– Det føles så lenge siden, tenk at det har gått seks år, sier Siv og mimrer tilbake til dagen hun mottok prisen som «Årets trønder», sammen med Tare Teksum.

– Jeg husker at jeg leide Tare inn på scenen, for at han skulle se hvor han gikk. Uheldigvis trampa han på foten min, på protesen. Jeg mista skoa på vei inn på scenen, til stående applaus fra en fullsatt sal, ler Toverød.

Rikskjendis over natta

Hun var bare 19 år da hun deltok i Lars Monsens tv-suksess «Ingen grenser». Med amputert fot skulle hun og ti andre deltagere med ulike funksjonshemninger ta seg over Nordkalotten. Serien hadde et snitt på over én million seere per episode, og Toverød og de andre deltagerne ble kjendiser over natta.

– Det ble veldig voldsomt med all oppmerksomheten. Jeg liker bedre det livet jeg har nå, sier Toverød.

Siden sist har hun fått fast jobb som barnevernspedagog i Malvik kommune, kjøpt hus på Sveberg, og fått to små gutter. Til sommeren skal hun gifte seg med kjæresten gjennom mange år, Nils Rusten.

Tare Teksum og Siv Toverød

Tare Teksum og Siv Toverød etter å ha vunnet prisen i 2010. – Vi fikk prisen på vegne av alle som var på tur, sier Siv.

Foto: Rune Petter Ness / Adresseavisen

Siv og Tare fikk 44 prosent av stemmene da de konkurrerte om å bli «Årets trønder» for seks år siden.

– Vi kjempet mot store navn, som Marit Bjørgen og Stargate-Mikkel. Det er først i de siste årene det egentlig har gått opp for meg hvor stort det var. Det synes jeg er veldig flott med denne prisen. At vanlige folk, og hverdagshelter kan vinne. Men det var ikke bare jeg og Tare som fikk denne prisen. Vi fikk den på vegne av alle som var med, men det var flaks for oss at vi var trøndere, sier Toverød.

– Å bli Årets trønder var virkelig en stor ære for meg. Jeg opplevde det som uvirkelig der og da. Og da jeg sto på scenen i Olavshallen og skulle motta prisen, sa jeg visst at jeg fryktet hva som nå kunne skje i RBK – sannsynligvis ble det trenerskifte i klubben i løpet av året, siden prisen ikke gikk til Roar Strand, sier Tare Teksum.

Variasjon blant vinnerne

Det er sjuende gang Adresseavisen og NRK Trøndelag deler ut prisen. I fjor var det RBK-trener, Kåre Ingebrigtsen som vant.

– Hva betydde det for deg å bli Årets trønder?

– Utmerkelsen betydde veldig mye for meg og eg er veldig stolt over å ha fått den. Det er en av veldig få priser som står fremme i stua mi, som jeg ser på i ny og ne. Den står sammen med kongepokalene, sier Ingebrigtsen.

Eliteserien fotball 2016: Molde - Rosenborg.

Kåre Ingebrigtsen fikk flest stemmer i fjor, og ble Årets trønder 2015.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Satte Trondheim på kartet

Alf-Egil Bogen vant prisen sammen med Vegard Wollan i 2012.

– For oss var det veldig hyggelig. Det at prisen gikk til teknologer tror jeg ga folk en a-ha-opplevelse om at også nyskapning ble satt pris på. Vi satte Trondheim på kartet som et viktig miljø for nyskapning innen elektronikk. Det førte til masse motiverte gründere som så at det var mulig å lykkes.

Bogen forteller også at prisen har gitt dem mye oppmerksomhet som han har brukt til å motivere andre til å være med på et krafttak for å bygge en skaperkultur i byen.

– Trondheim Makers og Maker Faire er eksempel på dette, sier Bogen.

Årets Trønder: Atmel-gründerne

Årets trønder 2012: Vegard Wollan og Alf-Egil Bogen

Foto: Glen Musk / Adresseavisen/NRK

Edvard og May-Britt Moser ble belønnet med flere priser i 2014.

– Vi fikk nobelpris og ble årets trøndere samme år, og det var så flott! Selv om dialekten min ikke avslører at jeg er trønder, er jeg heltrønder i hjertet mitt, sier May-Britt Moser.

Mediehusene søker etter noen som har markert seg på en positiv måte i løpet av året som har gått. Og vi vil ha dine forslag til hvem som fortjener hedersprisen.

Frem til og med 13. november kan du sende inn dine forslag, med en kort begrunnelse, på adressa.no og nrk.no. Etter det velger en jury ut fem kandidater. Finalekandidatene avsløres uka før jul. Så blir det opp til trønderne å stemme frem den de mener fortjener hederen.

Laster innhold, vennligst vent..