Hopp til innhold

– Veldig tungt når en venn i sporten vi elsker går bort

Det midtnorske basehoppmiljøet er preget av helgas dødsulykke i Møre og Romsdal.

Ingar Strand

Basehopp-miljøet er ikke stort – folk er tett knyttet sammen til hverandre, forteller den erfarne basehopperen Ingar Strand.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Den omkomne basehopperen som siden søndag har ligget på en fjellhylle 700–800 meter over havet i Eresfjord i Møre og Romsdal, ble mandag formiddag hentet ned.

– Først og fremst går mine tanker til familie og pårørende. Dette dødsfallet preger mange. Det er veldig tungt når en venn i sporten vi elsker går bort, sier Ingar Strand.

Strand er en av de mest erfarne basehopperne i landet. Han har over 600 basehopp og 1300 fallskjermhopp bak seg.

– Basehopp-miljøet er lite. Vi er ofte på turer sammen og er tett knyttet til hverandre, sier Strand.

Politiet har foreløpig ikke opplyst om identiteten til mannen, men ifølge flere basehoppere NRK har snakket med, så er det godt kjent innad i det midtnorske miljøet hvem det er snakk om.

Basehoppingsulykke Eresfjord

Politiet fikk melding like før klokka 16.00 søndag ettermiddag om at en basehopper hadde vært utsatt for fallulykke i Nesset i Møre og Romsdal.

Foto: Roar Strøm / NRK

Stort savn

– Han var en smart, utadvendt og pålitelig kar. Alle som kjente ham likte ham godt. Det kommer til å bli et stort savn, sier Strand.

I mai ble Strand selv skadet i et basehopp som gikk feil – han ble hengende fast i en fjellvegg i Snillfjord i flere timer før han ble reddet. I tiden etterpå fikk han mye hjelp i hverdagen fra basehopperen som nå er omkommet.

– Jeg har skadet meg noen ganger i basehopping opp gjennom tidene. Han kom ofte hjem til meg og støttet meg og hjalp meg.

– Hvor ofte skjer slike alvorlige basehoppulykker, slik som i helga i Møre og Romsdal?

– Det skjer en god del ulykker i utlandet, fortrinnsvis i Alpene. Heldigvis er det lenge mellom dødsulykker med nordmenn i norske fjell. Dette er min andre kamerat jeg mister i en basehoppulykke siden jeg begynte med basehopping på 90-tallet.

– Det er viktig å gå inn i alle ulykker og lære av det som har skjedd. Det handler om å ta riktige forbehold og hoppe på en så trygg måte som mulig, påpeker Ingar Strand.