Hopp til innhold

«Take on me» på Rockheim

For første gang på seks år settes det opp ei ny utstilling på Rockheim i Trondheim. I «Rockens verktøy» kan du blant annet se båndopptakeren a-ha brukte da de laget de første versjonene av «Take on me», og også høre dem.

Båndopptaker

POPHISTORIE: Opptakeren som ble brukt da a-ha spilte inn de første versjonene av «Take on me» i London på 1980-tallet.

Foto: Ellen Flå / NRK

Hva med de sønderslåtte oljefatene fra Kaizers Orchestra eller Fender-gitarer brukt av Pussycats?

lurk

SPESIELT INSTRUMENT: Lurk - rytmeinstrument brukt av Hans Rotmo i Vømmøl Spelmannslag

Foto: Ellen Flå / NRK

Kanskje heller en titt på sanganlegget til Prepple Houmb fra Wannskrækk - senere DumDumBoys? Eller verdens første lurk - en hesjestaur montert oppi en beksømsko som Hans Rotmo brukte som stortromme med Vømmøl Spelmannslag?

Alt dette kan du se og høre på den nye Rockheim-utstillingen.

«Ti i skuddet»

«Ti i skuddet» var på sekstitallet ett av de få radioprogrammene utelukkende viet pop- og rockmusikk. Vidar Lønn Arnesen reiste land og strand rundt, og publikum i salen fikk stemme på sine favoritter med mentometeret.

Vidar Lønn-Arnesen og Anne Sophie Stang (Ti i skuddet)

Publikum i NRKs store studio under «Ti i skuddet».

Foto: Barbara Halden / Barbara Halden, NRK

Apparatet som telte stemmene er nå utstilt i all sin prakt. I tillegg kan du se bøker med med statistikk over hvordan det gikk i «Ti i skuddet», som Vebjørg Tingstad fra Frosta førte nøyaktig hver lørdag i fem år fra 1965.

Vebjørg Tingstad

FØRTE STATISTIKK: Vebjørg Tingstad fra Frosta førte statistikk over «Ti i skuddet», nøyaktig hver lørdag i fem år fra 1965.

Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

– Dette var programmet for meg og min generasjon. Jeg var for lengst ferdig med «Barnetimen for de minste» og hadde skrevet skøyteløp-tider, men det var heller ikke interessant lenger, forteller hun til NRK.

Hun husker at hun var med på ei av innspillingene, og at Beatles' «Let it be» vant.

– I alderen 12-13 kom genistreken «Ti i skuddet», hvor vi til og med fikk være med å bestemme. Det var noe helt nytt sammenlignet med i dag, hvor det er slikt på alle kanaler.

Mentometer

Mentometeret fra «Ti i skuddet».

Foto: Geir Mogen

«Takk te dokk»

Også Shure-mikrofonen som Åge Aleksandersen sang i under avskjedskonserten med Prudence i Studentersamfundet i Trondheim i 1975 er på plass.

Johan Tangen 2

Johan Tangen spilte mandolin i Prudence

Foto: Grete Thobroe Grete Thobroe / NRK
Sissel Guttormsen

Direktør Sissel Guttormsen ved Rockheim

Foto: Grete Thobroe / nrk

Jeg fant den i ei eske på loftet da jeg rydda etter foreldrene mine, sier Johan Tangen.

Tangen spilte mandolin i Namsos-orkesteret. Og 11.desember 1975 var siste gangen mikrofonen var i bruk.

1975 var det beste året vårt. Da tjente vi til og med pæng! sier Tangen.

Ved å aktivisere dette punktet (blant cirka 150 andre nye stasjoner) får du høre eneste versjonen Prudence gjorde av «Langt igjen te Royal Albert Hall», samt den håndskrevne settlista fra den gangen - med Aleksandersens håndskrift.

«Rockens verktøy»

Årsaken til den nye utstillingen er foruten behovet for fornying også det faktum at besøkstallene har gått ned. De ligger nå på 60.000 i året, sier direktør Sissel Guttormsen.

Vi vet jo at både barnehager og skoleklasser sjelden har råd til ordinære billetter, derfor gjør vi det gratis for dem å komme hit. De er ei viktig besøksgruppe, de er framtida vår, sier Guttormsen.