Hopp til innhold

Nå har det blitt vanskeligere å dykke etter mat i søppelet

Mange ungdommer finner store deler av maten sin i andre sitt søppel. Av flere ulike grunner har nå butikkene begynt å låse konteinerne sine, noe som gjør det vanskeligere for folk å «søppeldykke».

Mari Svenkerud

Mari smiler stort over all maten hun har funnet i den ene konteineren. Her er blant annet kjøttdeig, melk, godteri og grønnsaker.

Foto: Helene Solheim / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Klokken nærmer seg 00:00, og Mari Svenkerud samler sammen gjengen sin. Sammen med Erling Rennemo Jellum og Kristina Vatland skal hun ut for å jakte på litt mat. Etter butikkenes stengetid kjører de fram bilen, og begynner på sin faste runde.

– Det er veldig trist at så mye god mat blir kastet, sier 22-åringen.

Mari Svenkerud

Mari prøver seg på en «lussekatt» hun fant i søpla.

Foto: Helene Solheim / NRK

Mari kjører litt utenfor Trondheim sentrum, og når de kommer til første stopp er det på med hodelyktene. Nå skal de dykke ned i ulike butikkers søppelkonteinere for å finne mat.

Må lete etter ulåste konteinere

Å dykke i butikkenes søppelkonteinere har derimot blitt vanskeligere og vanskeligere. Studentene opplever nemlig at flere og flere butikker i Trondheim låser containerne sine.

– Jeg begynte å dumpsterdive for litt over et år siden, og da var det nesten ingen låste containere. I det siste har omtrent alle vært låst, sier Svenkerud.

De har likevel klart å lage seg en rute med ulåste konteinere, og en god fangst.

– Jeg håper vi finner godteri, det kjøper jeg aldri selv, seier Kristina med et forventningsfullt smil.

Investerer i hengelåser

Dumpster diving

Erling Rennemo Jellum, Mari Svenkerud og Kristina Vatland er fornøyd med nattens fangst.

Foto: Helene Solheim / NRK

Erling er tydelig frustrert over at butikkene har begynt å låse konteinerne sine:

– Butikkene har et samfunnsansvar også. De må jo se at vi har et enormt forbruksproblem på planten vår. Jeg sier ikke at søppeldykking er løsningen på problemet, men det er i hvert fall et lite steg i riktig retning.

Alle butikkene under Coop Midt-Norge har låste konteinere, og Extra Tiller har eksempelvis har låst helt siden oppstart. Dette har likevel ikke stoppet alle søppeldykkerne:

Jørn Løkaas

Kjøpmann på Extra Tiller, Jørn Løkaas, har kjøpt mange nye hengelåser – da de blir klipt av søppeldykkere.

Foto: Helene Solheim / NRK

– Jeg har kjøpt mange nye hengelåser fordi det er flere som kommer etter stengetid og klipper dem, seier kjøpmann ved butikken, Jørn Løkaas.

Ledelsen i Coop Midt-Norge forklarer at de har stengte låser for å hindre folk i å spise dårlig mat, samt hindre tilkomst av skadedyr. Mari og gjengen tror også mange i sentrum låser konteinerne sine fordi det fins flere søppeldykkere som ikke rydder opp etter seg.

– Det er utrolig kjedelig at de skal ødelegge for oss andre, seier hun.

Mange ungdommer finner store deler av maten sin i andre sitt søppel. Av flere ulike grunner har nå butikkene begynt å låse conteinerene sine, noe som gjør det vanskeligere for folk å «søppeldykke».

Se video fra søppeldykkingen her.

Sender et signal

De tre søppeldykkerne er fornøyde med kveldens fangst. I bilen ligger blant annet kjøttdeig, lakris, melk og grønnsaker. De tenker ikke å slutte å søppeldykke med det første.

Kjøttdeig på dumpster diving

I den ene konteineren fant gjengen tre fulle bossekker med karbonadekjøttdeig.

Foto: Helene Solheim / NRK

– Jeg tenker det kan være et signal fra oss. Frem til butikkene klarer å finne en måte å omsette varene sine på uten at det blir så mye svinn, så kommer vi til å forsette med søppeldykking, sier Mari.