Hopp til innhold

Jerven i Bymarka er landets eldste

DNA-analyser av avføringen hennes bekrefter at jerven i Bymarka i Trondheim er rekordgammel – minst 18 år. Dermed er den landets eldste registrerte. Nå har den begynt å få dårlige hofter.

Jerven i Bymarka

Jerven i Bymarka har fått kallenavnet Vaffeljerven fordi den kommer helt inn til Elgsethytta for å hente vafler.

Kjært barn har mange navn. Matmor Anne Valseth på Elgsethytta i Bymarka har døpt sin eldre venninne «Jervinnen».

Valseth har hørt andre navn brukt, det er snakk om «Jervtrud» og «Bymarka-jerven», «Vaffeljerven» og «Ind50».

Uansett navn: Ferske DNA-analyser gjennomført av Rovdata bekrefter at jerven fortsatt er i området. I tillegg har hun blitt rekordgammel, ifølge Rovdata.

Anne Valseth forteller at hun hadde besøk av «Jervinnen» så seint som i forrige uke. Denne uka har hun ennå ikke rukket å sjekke viltkameraet sitt.

«Jervinnen» regjerer som før rundt Elgsethytta

Anne Valseth på Elgsethytta

Anne Valseth på Elgsethytta ser at Jervinnen nå begynner å dra på årene, den sliter litt med dårlige hofter, sier hun.

Foto: NRK

Som regel kommer «Jervinnen» først til matfatet, en time etterpå kommer reven og til slutt måren.

– Det er rangordning i naturen, skjønner du, sier den erfarne hyttebestyreren.

Hun har holdt orden på Elgsethytta de siste 15 åra, og i alle disse årene har hun hatt en god og eldre dyrevenn i jervtispa.

Valseth håper jerven holder ut en stund til, for det siste åra har hun observert at den holder på å bli litt mer skrøpelig.

– Jervinnen holder på å bli litt dårlig i hoftene, de er blitt litt stive, det kan vi merke på henne når hun går. Det blir som med gamle hunder.

Ble tatt fra ungene før hun kom til Trøndelag

Denne jervtispa har hatt et langt og omskiftelig liv. Den ble første gang registrert som ung i Spekedalen i Hedmark fylke i 2001. Vinteren etter dukket de første spor-meldingene fra Bymarka i Trondheim opp.

Det skjedde etter at et jaktlag hadde tatt ungene henne ut av hiet og drept dem. Tispa som nå altså regnes som landets eldste, kom seg unna jaktlaget.

Da hun dukket opp i Bymarka må hun ha fulgt spor på leit etter avkommet sitt, mener Anne Valseth. Siden ble den værende. Så nå er hun uten tvil ekte trønder.

Kan være den eldste viltlevende jerven

– Vi har analysert skitprøver funnet på Bosbergheia 29. mars i år og prøvene viser seg å stamme fra den omtalte Bymarkajerven, også kalt «Ind50». Dette er ei jervetispe som nå er minst 18 år gammel, og kanskje eldre. Dette er den eldste kjente alderen på en viltlevende jerv i Norge, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

Den forrige rekorden tilhørte ei tispe på 17 år, som ble felt i Meldal i 2010.

Jerven i Bymarka i Trondheim spiser så mye søtsaker at den blir syk. Nå skal ny foring få orden på magen dens.

Under en tur i marka i mars fant Jarl Koksvik tilfeldigvis ekskrementprøven etter jervetispa.

– Jeg var på skitur i marka med hunden på kvelden og kom tilfeldigvis over veldig mye spor i snøen i området mellom Gråkallen og Elgsethytta. Sporene dukket opp igjen oppe på heiene hvor jerven hadde krysset mye fram og tilbake. Jeg fulgte sporene og etter hvert fant jeg et ekskrement som jeg mistenkte at jerven hadde etterlatt seg, forklarer han til Rovdata.

Han samlet opp to prøver til DNA-analyse og prøvene viste seg altså å stamme fra den rekordgamle jervetispa.

Trolig den eneste jerven i området

Bymarka i Trondheim er et lite leveområde for en jerv. Voksne tisper har ofte leveområder på flere hundre kvadratkilometer, mens Bymarka kun utgjør cirka 80 kvadratkilometer. Det er ikke påvist andre jerver i Bymarka-området, så alt tyder på at den eldre tispa lever som en ensom jerv i området.

Der lever den godt hos Anne Valseth. Kallenavnet «Vaffeljerven» er ikke tilfeldig. Det hender den rett og slett forspiser seg på vaffel.

Hun ser den gjerne på viltkameraet sitt tre ganger i uka. Ei riktig god venninne har «Jervinnen» blitt for Elgsethyttas bestyrerinne.

Nå håper hun den holder seg frisk en stund til.