Hopp til innhold

Kan være flybomber over hele byen

I løpet av de to siste ukene har det blitt funnet flere tyske flybomber fra krigen under utgravinger på Lade i Trondheim. – Sannsynligheten for at det dukker opp flere er veldig høy, sier rådgiver ved Justismuseet.

Lade flyplass

FLIEGERHORST LADE: Bildet viser parkerte Messerschmitt Me 109 BF jagerfly ved flystripen. I bakgrunnen ser man verkstedhangaren som fortsatt eksisterer som Haakon VII´s gate 29. Foto er tatt vinteren 1942.

Foto: Fra boka «Bunkeren»

Under utgravinger på Lade i Trondheim den siste tiden har det blitt funnet tre sprengfarlige flybomber fra andre verdenskrig.

Under tirsdagens formannskapsmøte ble det bestemt at gravingen må utsettes i to uker slik at det kan gjennomføres en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) for området. Først når den er i havn og godkjent av politiet, kan anleggsarbeidet fortsette.

Knut Sivertsen

Knut Sivertsen jobber som rådgiver ved Justismuseet i Trondheim, og har skrevet bok om Trondheim under krigsårene.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Funn fra krigen er ikke sjelden, og sannsynligheten for at flere gjenstander den tiden dukker opp i nærmeste fremtid er stor, men flybomber med stor sprengkraft er av det sjeldne slaget, mener rådgiver ved Justismuseet, Knut Sivertsen.

– Det er klart at når man begynner å grave opp flybomber på 250 kilo så er det dramatisk. Det er ikke noen hverdagshendelse, men det ligger nok mye rart i området. Både sprengte fly, flydeler, kjøretøy, og utstyr, sier Sivertsen.

En søppelfylling med ammunisjon

Den tidligere politimannen og forfatteren av boka "Bunkeren – Trondheim under hakekorset" forteller at hele Ladehalvøya var tømt for sivile under krigen og ble kun benyttet til militære formål.

Flyplassen på Lade var en av de store flyplassene i landsdelen og ble brukt av rundt 1500 tyskere gjennom alle de fem krigsårene.

– Da britene kom hit og tok kontrollen i frigjøringsdagene og utover sommeren, så ble faktisk mesteparten av ammunisjonen tatt med ut i Trondheimsfjorden hvor det ble tippa over bord, men mye ble også kastet ned i den gamle Ladebekken. Det var rett og slett en søppelfylling, forteller Sivertsen.

Bombe Lade

Bombefunnet på Lade gjør at anleggsarbeid på stedet stanser opp i et par uker. Nå utarbeides en risikoanalyse før arbeidet kan fortsette.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Kan dukke opp flere steder

Etter krigen ble bekken i ravinedalen på Lade lagt i rør. Og de gamle krigsgjenstandene har blitt liggende i gropa, men det er ikke bare på Lade og i fjorden at det ligger ammunisjon fra krigen under bakken.

– Trondheim var jo en av de tyngste befestede byene i Nord-Europa under andre verdenskrig. Så der det har vært militær aktivitet under krigen, og det gjelder store deler av byen, er det alltid en viss fare for at man kan komme over eksplosiver, sier han.

Også tidligere har det dukket opp ammunisjon på Lade, men det har i de fleste tilfellene vist seg å være betongbomber som har vært øvingsammunisjon. Denne gangen var minst en av bombene skarp.

– Gammel militær ammunisjon er jo farlig. Bomber og eksplosiver er jo like potente i dag som det var den gangen, men det holder seg veldig stabilt så lenge det får ligge i fred.

Flybombe 250 kg

Slik så en 250 kilo tung flybombe ut. Her ble en av dem lastet opp på en Junkers Ju 87 Stuka på Jonsvatnet, som ble brukt som flyplass i april 1940 før isen gikk.

Foto: Tore Eggan (arkiv)