Hopp til innhold

Rinnanbanden blir teater

Et 70 år gammelt trekantdrama er klar for scenen. 2. juni byr skuespillerutdanninga ved Nord universitet på urpremiere. Dramaet viser sider av forholdet mellom nazisten Henry Oliver Rinnan, motstandsmannen Odd Sørli og hans forlovede Edel Sødahl.

Julia Küster

Julia Küster spiller rollen som Edel Sødahl, Odd Sørlis forlovede i teaterstykket "Rinnanbanden." Torturen hun ble utsatt for, ødela henne for livet.

Foto: Ole Johan Ramfjord/Nord Universitet

1. februar 1947 ble Henry Oliver Rinnan henrettet, etter å ha fått dødsdommen et halvt år tidligere. Rinnan ble dømt for både tortur og drap, i likhet med en rekke av hans bandemedlemmer.

Motstandsmannen Odd Sørli fra Trondheim var blant dem som deltok i henrettelsen av Rinnan. Sørli selv ble ikke tatt av Rinnan og hans folk, men familien ble hardt rammet. Likeså hans forlovede Edel Sødahl, som er en av karakterene i teaterstykket som har urpremiere i Verdal 2. juni.

Rinnan og Sørli

Rinnan og Sørli. Krigsforbryter og motstandsmann med sammenvevde skjebner på trøndersk jord under andre verdenskrig. Her spilt av Thomas Michael Gallagher (t.v.) og Sebastian Skytterud Myers, begge studenter på avgangskullet ved skuespillerutdanninga, Nord Universitet i Verdal.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Regi ved internasjonal trønder

Kjell Moberg fra Steinkjer har i nær tjue år drevet NIE, ei internasjonal teatergruppe med utspring i Tsjekkia ved årtusenskiftet – og som har flere tunge priser i bagasjen. Nå er han som regissør tilbake på Innherred.

Kjell Moberg

Kjell Moberg fra Steinkjer har regien i stykket "Rinnanbanden." Han har mange års fartstid fra den internasjonale teatergruppen NIE.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

– Noe av det mest spesielle i dette trekantdramaet, er hva som skjedde i tida etter kapitulasjonen. I februar 1947 ledet Odd Sørli henrettelsen av mannen som i september 1946 var blitt dømt til døden for de verste krigsforbrytelser. Edel Sødahl var forlovet med Sørli. Hun ble tatt av Rinnan, torturert og siden ødelagt for livet, både psykisk og fysisk. Odd Sørli kom inn i motstandskampen i 1941, og var nær ved å ta Rinnans liv under krigen.

Intervjuet Rinnan på cella

Odd Sørli og broren Kjell gjorde intervjuer av Henry Rinnan i tida rett etter krigen, mens han satt på cella. Notatene skulle bli til bok, men manuskriptet ble lagt bort – og senere gjenfunnet like før Odd Sørli døde i 1976. Først i 2007 ble det bok av Rinnan-intervjuene. Da kom "Rinnans testamente", av forfatterne Ola Flyum og Stein Slettbak Wangen.

Les: Hva Rinnan tenkte

Henry Oliver Rinnan

Henry Oliver Rinnan i 1946.

Foto: Scanpix/ Arkiv / NTB scanpix

Når deler av historien om Rinnanbanden nå er blitt teater, er det ved avgangsstudentene på skuespillerutdanninga på Nord Universitet i Verdal. Musikken er komponert av Asgeir Skrove.

Skaper og gjenskaper historisk handling

Skuespillerstudentene både skaper og gjenskaper detaljer og dialoger fra de trønderske krigsåra. Studentene har drevet research, og brukt tilgjengelig kildemateriale omkring hendelser og karakterer i stykket. Handlinga forstørres gjennom de involverte i trekantdramaet mellom Henry Oliver Rinnan, Edel Sødahl og hennes forlovede, motstandsmannen Odd Sørli.

– Demokratiet i fare

Kjell Moberg mener det er viktig å holde kunnskapen levende, om hva som skjedde i krigsårene.

– Fordi vi på den måten kan bidra til at det ikke skjer igjen. Filosofen Kant sa at "store forandringer kommer som en katt på myke poter." Og vi bør virkelig følge med i timen nå. Det skjer ting i for eksempel Øst-Europa, hvor grunnlover forandres. Demokratiet er i fare, mener NIE-regissør Kjell Moberg fra Steinkjer.

"Rinnanbanden" settes opp i Trondheim og Oslo, etter urpremieren i Verdal 2. juni.