Hopp til innhold

Rykket ut og reddet andunger som hadde falt ned i kum

De hadde vanskelige og svært kummerlige forhold, andungene som mandag falt ned i en kum på Tyholt i Trondheim. Så kom redningsmannen med det passende navnet Lars Haugdal Andersen til unnsetning.

De hadde vanskelige og svært kummerlige forhold, andungene som mandag falt ned i en kum på Tyholt i Trondheim. Så kom redningsmannen med det passende navnet Lars Haugdal Andersen til unnsetning.

Andersen var én av dem som mandag trådte til og hjalp andemor med å få opp to av ungene sine.

– Jeg gikk hjem fra jobb da jeg så en kollega som stod og tok bilder av en andemor og en skokk unger som vandret hvileløst rundt omkring. Rart at de er så urbane av seg og at de rusler rundt så langt unna elva, tenkte jeg. Men samtidig var det jo selvsagt veldig søtt, sier Andersen, som fanget hendelsen på film med mobiltelefonen sin.

Se videoen øverst i saken.

Roet moren med brød og kos

Han satte seg ned for å ta bilder da han hørte at det peip fra nede i kummen.

Lars Haugdal Andersen

Lars Haugdal Andersen var med på å redde to små andunger som hadde falt ned i en kum.

Foto: NRK

– Det viste seg at to av ungene hadde lirket seg gjennom de smale sprinklene og falt nedi. Derfor var det ikke så rart at moren var så stresset som hun var.

Viltpatruljen ble varslet, og Andersen satte seg ned og pratet rolig til den bekymrede andemoren.

– Vi roet henne ned med litt brød, rolig prat og kos. Det funket ganske bra, sier Andersen.

Fisket opp ungene

Tore Strand fra Viltpatruljen rykket ut med kubein og fikk vrengt opp rista over kummen. Med en hov ble andungene én etter én fisket opp og gjenforent med sin mor og resten av søskenflokken.

Men dramatikken stoppet ikke der.

Bare sekunder etter at andeungene ble reddet ut av de kummerlige forholdene, holdt det på å skje igjen.

– De gikk over en ny rist, og den ene ungen holdt på å falle ned igjen. Den lå og dinglet mellom to rør, forteller Andersen, som sannelig må sies å være en andens venn:

Han slang mobilen fra seg, kastet seg fram, lirket fingrene på undersida av rista, og vippet den vesle dundotten opp og bort fra sprekken.

«Survival of the fittest»

Ande-elsker Andersen sier han er innforstått med at han kanskje er i ferd med å motarbeide begrepet om «de best tilpassedes overlevelse».

– Det var vel en grunn til at Darwin sa «survival of the fittest». Kanskje er jeg med på å danne en ny slekt av «kum-ender», sier Lars Haugdal Andersen.

– Men det er verdt det, smiler han.