Hopp til innhold

SJ Norge får kontrakter i togtrafikken

SJ Norge er vinner av persontrafikken på sju togstrekninger i Norge. – Vy må skjerpe seg, de er alt for dyre, mener Jernbanedirektoratet

Et grått tog i to etasjer med skinnegang i forgrunn

Trafikkpakken omfatter Dovrebanen, Rørosbanen, Raumabanen, Nordlandsbanen, Trønderbanen og Meråkerbanen.

Foto: Anne Ognedal / NRK

– Vi er utrolig stolt over tilliten vi er gitt av Jernbanedirektoratet, og vi gleder oss til å sette i gang med planleggingen for å videreutvikle togtilbudet for de reisende, sier Berit Kjøll, styreleder i SJ Norge.

SJ kjører i dag på tre togstrekninger i Norge fra Stockholm, henholdsvis Stockholm Kongsvinger - Oslo, Stockholm Halden og Stockholm Narvik.

– Vi er veldig skuffet, og vi må si farvel til mange dyktige medarbeidere som nå må slutte. De ansatte er skuffet sammen med meg. Vy er blitt mindre i dag, sier direktør Arne Fosen i Vy til NRK.

Vy var varslet på forhånd om at de ikke fikk kontrakten, og var ikke på pressekonferansen som Jernbanedirektoratet holdt. Det var derimot SJ Norge.

Med dagens beslutning mister Vy ansvaret for persontrafikken på en betydelig del av togtrafikken i Norge: Dovrebanen (tog mellom Oslo og Trondheim), Raumabanen, Nordlandsbanen, Meråkerbanen og Trønderbanen.

I fjor tapte VY Sørlandsbanen mot det britiske Go -Ahead

Arne Fosen, Vy-direktør

BITTERT: Det er en stor nedtur for alle oss i Vy, sier direktør Arne Fosen i Vy.

Foto: ANNE CECILIE REMEN / NRK

Vy må skjerpe seg

Vy Tog leverte et pristilbud som var betydelig lavere enn hva trafikken drives for i dag, men vesentlig høyere enn tilbudet fra SJ Norge.

Det svenske selskapet mener at de kan drive de 7 togstrekningene til en femdel av prisen som Vy tar i dag, uten at det skal merkes på kvaliteten.

Men også Vy ga et lavere tilbud enn nivået på hva de får av staten for strekningene i dag.Likevel holdt det ikke.

– Pris avgjorde. VY lå betydelig høyere på pris, sier direktør Kirsti Lovise Slotsvik i Jernbanedirektoratet.

Kirsti Lovise Slotsvik

SKJERPE SEG: Vy må skjerpe seg, de er alt for dyre på pris, sier Kirsti Lovise Slotsvik direktør i Jernbanedirektoratet.

Foto: ANNE CECILIE REMEN / NRK

Vy var 350 millioner kroner dyrere for hele tiårsperioden som avtalen dreier seg om enn SJ, altså 30 millioner dyrere i året. Kontrakten som svenske SJ Norge fikk ligger på rundt 1,2 milliarder over ti år.

– Du synes ikke litt synd på Vy-ansatte som nå opplever å miste den andre store kontrakten?

– Nei, det gjør jeg ikke. Vy må skjerpe seg, sier Slotvik.

– Et slag i trynet på Vy

– Det å tape den første konkurransen Sørlandsbanen er trist og så å tape denne store, er et slag i trynet på Vy, sier Sverre Myrli, stortingsrepresentant for Akershus for Arbeiderpartiet.

Han har ingen tro på at dette blir bedre for kundene. Det blir mange selskap å forholde seg til. Han frykter for at lønns og arbeidsvilkår blir presset.

– Dumper du prisen tilstrekkelig får du kjøre jernbane i Norge. Det er en trist utvikling, sier han.

– Dette er byråkratisk pengesløseri og viser hvor meningsløs jernbanereformen er, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Konsernsjef i NSB Geir Isaksen (t.h.) og styreleder Dag Mejdell

NEDTUR: Det vil gå færre VY-tog. Styreleder Dag Mejdell og administrerende direktør Geir Isaksen fikk nok en nedtur når Vy i dag mistet storkontrakt til svenske SJ.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

En nedtur

– Vi bruker dagen til å snakke med medarbeidere som selvsagt er skuffet. Dette er en stor nedtur for hele organisasjonen, sier direktør Arne Fosen.

Men han presiserer at de håper å være på toppen av pallen neste gang det konkurreres.

Det er allerede til høsten da Bergensbanen legges ut på anbud.

– Vi må bruke dette til læring, slik at vi er bedre rustet om å sloss for å få den viktige Bergensbanen.

Fosen vil ikke si noe om det blir oppsigelser, men fremhever at de må slanke virksomheten også innen administrasjonen..

– Vi må eskalere ned virksomheten. Hvordan det skal skje, vet vi ennå ikke. Noe vil selvsagt skje ved naturlig avgang. Mulig vi avventer med å gjøre større grep før vi vet om vi får Bergensbanen, sier Fosen.

Avklaring på dette vil skje i desember..

Også regiondirektør Børge Nilsen i Vy for tog Nord er skuffet.

– Da vi hadde levert det siste tilbudet trodde vi at vi hadde håp om å vinne. Vi er lei oss og skuffet, sier Nilsen.

– Konkurransehysteri

Osmund Ueland, tidligere konsernsjef i NSB, mener politikerne begynner i feil ende når de konkurranseutsetter Vys rutenett.

– Det er et konkurransehysteri blant politikerne. Helt fra min tid i NSB har politikerne vært for opptatt av å konkurranseutsette, og de har ikke grepet nok fatt i det viktigste, at togene går rask, hyppig og i tide, sier Ueland.

Gamle tog

Blant ansatte i Vy, er stemninga blandet.

– Mange av togene er gamle og de krever mye vedlikehold, sier Kjell Johansen, leder av Lokomotivpersonalets forening i Trondheim.

Andre sier de er redde for at utenlandske selskap skal ta over og at arbeidsvilkårene og lønna blir dårligere. Men det er fler som ikke frykter for framtida.

– Det er jeg ikke bekymra for. Jeg tror svenskene er dyktige til å drifte tog, sier lokfører Arve Rønnskjær.

Ansatte får fortsette

– Det dreier seg om virksomhetsoverdragelse. Ansatte kan få bli med over med samme lønns- og arbeidsvilkår som de har i dag, sier informasjonsdirektør Svein Horrisland i Jernbanedirektoratet.

Prisene skal ikke bli høyere.

– Det settes en maksimalpris omtrent som i dag, men så står den nye operatøren fritt til å fastsette rabatter og eventuelle produkttillegg om de ønsker å tilby noe ekstra.

Togene leier de av selskapet Norske tog.

Overtagelsen skjer i juni 2020.

Endringene i jernbanesektoren ble gjennomført ved årsskiftet 2016/17, da Jernbaneverket ble til Jernbanedirektoratet og Bane Nor, og i april/mai 2017, da Norske tog AS, Mantena AS og Entur ble skilt ut som egne selskaper fra Vy (tidligere NSB).

Se planene her.

Det er bra at det blir mer kon­kur­ranse på jern­ba­nen.

Les også: Go-Ahead var nær ved å bli avvist