Hopp til innhold

Stiller ut døde mennesker – forberedt på reaksjoner

De døde kroppene pakkes nå ut og settes på plass før vandreutstillingen åpner i Trondheim – som eneste sted i Norge. NTNU Vitenskapsmuseet er forberedt på reaksjoner fra folk.

Menneskelik på utstilling i Trondheim

KONTROVERSIELL: Vandreutstillingen «Body Worlds Vital» ble for første gang vist i 1995, og har siden blitt sett av mer enn 40 millioner mennesker. Å stille ut menneskelik på denne måten har vakt både jubel og fordømmelse.

Foto: Kristin Grønning / NRK

Reidar Andersen

SPENT: Reidar Andersen, direktør ved NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim.

Foto: Kjetil Nesgård / NRK

– Det er en helt fantastisk utstilling! De som ikke kommer hit i sommer må ha noe annet veldig interessant å gjøre, sier direktør ved NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim, Reidar Andersen, og smiler.

Museumsdirektøren er svært fornøyd med å ha fått vandreutstillingen «Body Worlds Vital» til Trondheim denne sommeren, som eneste sted i Norge.

Utstillingen består av ekte menneskekropper som er plastinert, en teknikk utviklet av den tyske legen Gunther von Hagens på 70-tallet.

Akkurat nå arbeider museet med å pakke ut og sette på plass alle kroppsdelene i utstillingsrommene, før den offisielle åpningen 6. juni.

KUN I TRONDHEIM: «Body Worlds Vital» vises kun i Trondheim i Norge.

KUN I TRONDHEIM: «Body Worlds Vital» vises kun i Trondheim i Norge.

Foto: Kristin Grønning / NRK

13 ekte menneskekropper

Vandreutstillingen «Body Worlds Vital» vises Vitenskapsmuseet sommeren 2017

PAKKER UT: Kroppene gjøres i stand til utstillingen.

Foto: Kristin Grønning / NRK

– Utstillingen består av syv ulike avdelinger som publikum skal gå igjennom, og dermed få mer kunnskap om kroppen, sier Andersen.

13 hele kropper i ulike positurer skal vises frem – i tillegg til hundretalls organer. Målet er at så mange som mulig av skoleelever skal komme og se utstillingen.

Vandreutstillingen ble for første gang vist i 1995, og har siden blitt sett av mer enn 40 millioner mennesker i over 100 byer. Å stille ut menneskelik på denne måten har vakt både jubel og fordømmelse.

Forberedt på reaksjoner

Menneskelik på utstilling i Trondheim

RYGGMARGEN: Her vises ryggmargen og hjernen fra en kropp.

Foto: Kristin Grønning / NRK

Andersen forteller at de er forberedt på reaksjoner fra publikum som kan synes dette er makabert. For her vises kroppen frem i all sin prakt – organer fra både friske og syke mennesker. Og fra både voksne og barn.

– En av de første helfigurene man får se i utstillingen er av et voksent menneske, hvor hele skjelettet er tatt ut av personen. Her ser man både personen, skjelettet til vedkommende – samt skjelettet til et barn ved siden av, sier Andersen.

1700 frivillige på donorliste

Det er gjort grundig forarbeid og NTNU Vitenskapsmuseet forsikrer om at de har sjekket ut de etiske aspektene ved utstillingen.

– Det har versert noen historier om at det er noen kropper fra Kina som ikke er frivillig donert, men det er klart dette er sjekket ut, sier han.

Det er i samarbeid med Vitensenteret og Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab at NTNU Vitenskapsmuseet når har lyktes med å få utstillingen til Trondheim.

Gunther von Hagens har 1700 frivillige donorere på listen sin, så da er det ikke nødvendig å ta noen ufrivillig.

Reidar Andersen, direktør ved Vitenskapsmuseet
Stiller ut døde mennesker – forberedt på reaksjoner

HELE KROPPER: 13 hele kropper i ulike positurer skal vises frem – i tillegg til hundretalls organer i utstillingen som åpner etter helga.

Foto: Kristin Grønning / NRK