Hopp til innhold

Alle parkers mor

BERLIN (NRK): Når bomullen i hodet skal byttes ut med nye friske ideer, er det ett sted som gjelder.

Tiergarten

GROSSER TIERGARTEN. Parken midt i Berlin er større enn fyrstedømmet Monaco.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

– Hvis det er mulig, forsøk å finne deg et sted med en park i nærheten.

Dette rådet fikk jeg av en god kollega da jeg for drøye to år siden skulle lete etter et sted å ha hjemmekontoret på i Berlin.

En kollega som selv hadde vært i mine sko, og som visste hva jeg gikk til i denne krevende drømmejobben.

Rehab

Da jeg syklet denne enorme byen på kryss og tvers på visninger i sur februarvind, skal jeg innrømme at det med park etter hvert ikke føltes så viktig i letingen.

En papirmølle senere fikk vi likevel til slutt tilslag på et sted som ikke bare hadde en park i nærheten, men det jeg vil kalle for alle parkers mor: Tiergarten.

For meg har dette vært det ultimate rehabiliteringsstedet mellom slagene.

En oase der bomullen i hodet byttes ut med nye friske ideer og nytt pågangsmot. Der skuldrene senkes og inntrykkene fra voldsomme opplevelser fordøyes.

Tiergarten
Foto: Guri Norstrøm / NRK

Jevnlige joggeturer hit har blitt en helt nødvendig rutine i en jobb hvor man er på vakt 24 timer i døgnet, hvor man aldri vet når det smeller neste gang, og når man må være beredt på å kaste alt man har i hendene og rykke til neste hendelse.

Turene til denne stressfrie eventyrverden gir ikke bare påfyll av energi. Det er en historisk rundtur, og gir meg også en daglig oppdatering på hva som foregår her i navet i Europa.

Vaskemaskina og den gravide østersen

Turen før jeg kommer inn i parken starter langs elva Spree som er 382 kilometer lang, og som i tillegg til Berlin også renner gjennom delstatene Brandenburg og Sachsen.

Elva der tettheten av de lange, lave sightseeingbåtene med turister på taket, stiger i takt med gradestokken.

Sightseeingbåt på Spree i Berlin

SPREE. Elva som renner gjennom Berlin, Brandenburg og Sachsen er 382 kilometer lang.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

På høyre side, hovedjernbanestasjonen i glass som ble åpnet da Tyskland hadde fotball VM i 2006 og som den gang var den første store jernbanestasjon som ble bygget i Europa på over ett hundre år.

I motsetning til mange andre storbyer er jernbanestasjonen her langt freshere enn de to beryktede flyplassene i byen. Men også under glasstaket her skjuler det seg et byggeprosjekt som ikke gikk etter planen.

De buede glasstunnelene som går over perrongene ut fra hovedbygningen rakk aldri å bli ferdige før fotball-VM startet, og fortsatt er de rundt 60 meter kortere enn planlagt på hver side, til arkitekten Meinhard von Gerkans store irritasjon.

Hovedjernbanestasjonen i Berlin

HOVEDJERNBANESTASJONEN i Berlin ble aldri ferdig slik den var planlagt.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

På venstre side langs ruta ligger Merkels kontor, Kanzleramt. Med sine 12 000 m² er det ett av verdens største kontorer for en regjeringssjef, og her inne jobber det rundt 500 mennesker.

Bygningen fra 2001 er i glass i likhet med andre nybygg i regjeringskvartalet. Symbolikken er enkel: I det gjenforente Tyskland skulle det være et transparent system for folket, men berlinerne kaller bygningen bare for vaskemaskina.

Merkels kontor, Kanzleramt

VASKEMASKINA kalles Merkels kontor for på folkemunne.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Utenfor står det tre flaggstenger. En for det tyske flagget, en for EU flagget og en for flagget til det landet som til enhver tid er på besøk hos verdens mektigste kvinne.

Når det virkelig er viktige gjester på besøk, saumfarer dykkere fra politiet Spree, for å sørge for at også vannveien langs Kanzleramt er trygg.

Tyske politidykkere gjennomsøker Spree ved Kanzleramt m

SIKKERHET. Tyske politidykkere gjennomsøker Spree ved Kanzleramt før verdens mektigste kvinne får viktige besøk.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Et par løpesteg videre ligger kongresshallen Haus der Kulturen der Welt. En gave fra amerikanerne under en internasjonal bygningsutstilling i 1957.

Men også denne gaven har fått kallenavn av berlinerne. Noen kaller den for Jimmy Carters smile, der den ligger og ja ser ut som et dollarglis. Andre har gitt den kallenavnet den gravide østersen.

Haus der Kulturen der Welt

GRAVID ØSTERS eller Jimmy Carters smile? Kongresshallen Haus der Kulturen der Welt har flere kallenavn.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Ville dyr

Så er joggeskoene kommet over veien og inn til der trærne blir tettere.
Grosser Tiergarten, parken midt i Berlin, er større enn fyrstedømmet Monaco, som Torgrim Eggen forteller i sin informasjonstette og fantastiske bok «Berlin, det 20. århundrets hovedstad»

Med sine 210 hektar er den en av verdens største byparker, mens Monaco er på 202 hektar. Til sammenligning er Hyde Park i London på 125 hektar, mens Central Park i New York er noe større, 335 hektar.

Da den ble anlagt på 1500-tallet, var den først et jaktområde for kurfyrsten av Brandenburg. Han fikk satt opp et gjerde, og satt ut ville dyr som de adelige kunne jakte på.

På mine turer nå derimot møter jeg stort sett harer, ekorn og en og annen rev etter at det har blitt mørkt, for på 1700-tallet hadde de kongelige lekt seg ferdig og parken ble åpnet for folk flest av Kong Fredrik den store av Preussen.

Det eneste som minner om kongelig nå, er den hvite store bygningen Schloss Bellevue. Det offisielle bostedet til Tysklands president som for en drøy måned siden ble tidligere utenriksminister Frank-Walter Steinmeier.

Under andre verdenskrig ble store deler av parken ødelagt under luftangrepene til de allierte. I etterkrigstida ble trærne hogd opp og brukt til fyring i mangel på kull, og det ble dyrket poteter og grønnsaker her.

Kortvokst casanova

Jeg snur som regel når jeg kommer til Seierssøylen midt i parken og midt i en enorm rundkjøring. Nesten 70 meter over bakken står bronsestatuen av den romerske seiersgudinnen Victoria.

Siden 1873 har hun stått på toppen for å markere Preussens krigsseire i Østerrike og Frankrike. Fø rst plassert ved Riksdagsbygningen, men så flyttet og gjort enda litt høyere av nazistene i 1939 som en del av Hitlers og hans sjefarkitekt Albert Speer store planer om å danne verdenshovedstaden Germania.

Seierssøylen i Berlin

SEIERSSØYLEN. – Engelen på toppen av Seierssøylen er den eneste Goebbels ikke har ligget med i Berlin, spøkte folk om Hitlers propagandaminister som var kjent som en kortvokst casanova.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Om Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels ble det sagt at den eneste kvinnen han ikke hadde ligget med i Berlin, var engelen på toppen av Seierssøylen.

Goebbels var kjent for å være en notorisk rundbrenner, men bare 1,65 meter høy. Nazisten og casanovaen rakk med andre ord aldri opp til seiersgudinnen Victoria.

Sovjetiske soldater

Med Seierssøylen i ryggen og Brandenburger Tor i front, løper jeg nedover den linjalrette gata som nå er oppkalt etter blodbadet 17. juni 1953.

For å rydde opp i den katastrofalt dårlige økonomien etter at alle pengene hadde gått til militæropprustning på befaling fra Sovjetunionen, påla DDR regimet arbeiderne å jobbe ti prosent mer for samme lønna.

Arbeiderne streiket og demonstrerte og myndighetene svarte med å sette inn sovjetiske stridsvogner.

Minst 55 mennesker ble drept den dagen, og over 6000 arrestert av Stasi.

Minst 18 sovjetiske soldater ble også henrettet for å ha nektet å skyte på demonstrantene. De hadde ikke gjort jobben sin. De hadde ikke adlydt ordre.

Kontrast

Det hadde derimot de over 2000 sovjetiske soldatene som noen år tidligere, i 1945, ble gravlagt litt lenger ned i veien etter de siste kampene om Berlin.

På venstresida før Brandenburger Tor ligger den ene av byens store minnesmerker over falne sovjetiske soldater under andre verdenskrig.

Det sovjetiske krigsminnesmerket i Tiergarten

2000 sovjetiske soldater, som ble drept i de siste kampene om Berlin i 1945, ligger begravd ved det sovjetiske krigsminnesmerket i Tiergarten.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Krigsgraven i Tiergarten havnet på vestsiden da byen ble delt, nærmere bestemt i den britiskstyrte sektoren. Så mens de vestallierte kjempet en kald krig mot de levende sovjetene i øst, fikk de døde sovjetene i vest ligge i fred under britisk beskyttelse.

Historikken langs joggeløypa står i sterk kontrast til dagens situasjon hvor det samme området ofte stenges for biler på grunn av fest for opptil en million mennesker.

Under store sportsarrangementer blir det for eksempel satt opp storskjermer, matboder og ølserveringer langs hele denne strekningen som får tilnavnet «fanmeile», fanmila, når det koker av tysk moro.

Jeg fikk mange gode råd da jeg dro ut i denne jobben, og dette er ett av flere jeg kommer til å resirkulere: Hvis du har muligheten, forsøk å finne deg et sted med en park i nærheten.

SISTE NYTT

Siste nytt