Hopp til innhold

BBC: Britisk politi vil ikke dele terrorinfo med amerikanske kollegaer

Manchester-politiet har sluttet å dele informasjon med USA om terroretterforskningen, etter at kollegene på den andre siden av Atlanteren har lekket til mediene gjentatte ganger.

Bilder av gjerningsmann og bombesekk etter Manchester-angrepet

TRE DAGER FØR: Ifølge britiske medier skal den antatte selvmordsbomberen Salman Abedi ha kjøpt sekken han brukte til å oppbevare bomben i tre dager før angrepet. Overvåkningsbilder viser en lignende sekk på åstedet, ifølge New York Times.

Foto: British Law Enforcement/ Overvåkningskamera / Sky News/The New York Times

Ifølge den britiske allmennkringkasteren er britiske tjenestemenn svært opprørt over at bilder fra bombeangrepet har blitt gjengitt i New York Times. Bakgrunnen for irritasjonen er også at amerikanske medier fikk tak i bilder av den antatte gjerningsmannen, Salman Abedi, bare et døgn etter angrepet i Manchester.

22 personer ble drept – flere av dem barn.

Deler av detontator etter Manchester-angrep

Dette bildet, publisert av New York Times onsdag, viser angivelig mekanismen 22-åringen brukte til å detonere den dødelige bomben. Ifølge The Times hadde gjerningsmannen plassert bomber og skruer rundt bomben for å ramme flere.

Foto: HANDOUT / AFP

Lekkasjene, som altså skal komme fra amerikansk politi, har opprørt Storbritannias statsminister Theresa May. Ifølge BBC er det ventet at hun vil diskutere lekkasjene i et nært forestående Nato-møte med USAs president Donald Trump.

Samtidig skal politiet i Manchester være interessert i å gjenopprette en god relasjon med sine amerikanske kollegaer, slik at etterretningsopplysninger kan deles begge veier. Men akkurat nå er forholdet iskaldt, hevder kilder til BBC.

Ytterligere to pågrepet

Britisk politi har funnet flere sprengladninger og foretatt flere pågripelser etter terroraksjonen som kostet 22 mennesker livet. The Independent skriver at politiet har funnet eksplosiver som kan klargjøres for et nært forestående angrep i forbindelse med politiaksjoner knyttet til angrepet.

Theresa May

Storbritannias statsminister Theresa May.

Foto: Pool / Reuters

Avisa skriver at deler av det eksplosive materialet har blitt detonert i en kontrollert eksplosjon. Britisk politi skal være overbevist om at Abedi var en del av et nettverk med planer om å gjennomføre flere angrep, hevder The Independent.

Torsdag ble ytterligere to menn pågrepet, og til sammen åtte personer sitter nå i varetekt, ifølge BBC. En kvinne som var pågrepet, er løslatt og utenfor mistanke.

Kledde bomben med skruer og bolter for å drepe flest mulig

The New York Times trykket torsdag bilder av det som kan ha vært utløsermekanismen til bomben, som angivelig ble funnet i hånda til Abedi.

På bakgrunn av bildet og opplysninger fra britisk politi beskriver avisen bomben som «svært avansert og kraftig». De hevder også at dette styrker mistanken om at det var andre en 22-åringen som hadde laget den.

Dette står imidlertid i kontrast til opplysninger en britisk sikkerhetskilde kommer med til Sky News torsdag. Kilden bekrefter meldinger om at utløseren i bomben er laget triacetontriperoksid, som har vært brukt - eller forsøkt brukt - i flere terrorangrep de siste årene.

– Det er en slik ting man kan lage på kjøkkenbordet, sier kilden, ifølge Sky News.

The Times meldte onsdag at bomben skal ha vært kledd med bolter og skruer for å gjøre skadepotensialet størst mulig.

USA-TRUMP/

Britenes statsminister Theresa May skal ifølge BBC ta opp lekkasjene i et Nato-møte med Donald Trump. Her er Trump med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Koblinger til Libya

Ifølge The Independent er også at personer i Abedis familie pågrepet i Libya. En talsmann for politiet sa onsdag at to av Abedis brødre er pågrepet, og hevdet begge er medlemmer av terrorgruppen Den islamske staten.

22-åringens far ble pågrepet av maskerte og væpnede militsstyrker under et TV-intervju der han hevdet at sønnen måtte være uskyldig.

I et intervju med Reuters sier faren at han snakket med sønnen for fem dager siden og at «alt var normalt» da. Han sier sønnen ikke fortalte familien at han skulle reise til Manchester, men sa han skulle på pilegrimsreise.

– Vi tror ikke på å drepe uskyldige. Dette er ikke oss, skal faren ha uttalt.

Britiske medier hevder politiet nå er svært opptatt av koblingen til Libya, ettersom Abedis far skal ha vært involvert i en gruppe som ble satt på forbudslista til FN etter terrorangrepet i New York 11. september.

Faren er imidlertid ikke siktet for noe, men er tatt inn som vitne.

SISTE NYTT

Siste nytt