Hopp til innhold
Urix forklarer

Brasil – en stat under etterforskning

RIO DE JANEIRO (NRK): Brasils president klamrer seg til makten selv om folket er overbevist om at han er korrupt. Finnes det egentlig noen ærlige i dette politiske maktspillet?

Brazil Artists Protest

"Ut med Temer" har vært det mest populære slagordet i Brasil den siste tiden. Her fra en demonstrasjon ved Copacabana-stranden i Rio de Janeiro.

Foto: Leo Correa / AP

Det skal mye til for å overraske brasilianerne når det gjelder korrupsjon.

At politikere er kjeltringer er noe man tar for gitt, og daglige avsløringer og arrestasjoner bekrefter antakelsen.

Men nyheten som ble offentliggjort her i Brasil i forrige måned overgikk de fleste menneskers fantasi.

Operasjon Bilvask

BRAZIL-JUSTICE-JARDIM

Brasils president Michel Temer nekter å gå av, selv om mindre enn 10 prosent av velgerne støtter ham.

Foto: EVARISTO SA / AFP

De siste par årene har Brasils politiske liv vært preget av en gigantisk korrupsjonssak, kjent som Operasjon Bilvask. Landets største selskap, oljeselskapet Petrobras, er svindlet for flere titalls milliarder kroner, og pengene er havnet i lommene på korrupte politikere.

Alle de politiske partiene har svin på skogen i denne saken, og flere hundre politikere og ledende forretningsfolk er blitt arrestert. Noen av dem er dømt til lange fengselsstraffer.

Et viktig middel i etterforskningen er den såkalte «plea bargain» – et tilbud fra statsadvokatene om nedsatt straff dersom den tiltalte navngir andre skyldige. Problemet er selvsagt at man ikke kan stole på det som blir fortalt.

En felle for presidenten

Blant dem som er tiltalt og har fått tilbud om strafferabatt er Joesley Batista, leder for verdens største kjøttimperium, JBS og en av Brasils rikeste menn. Han fortalte politiet at han har betalt store pengegaver til landets president, Michel Temer, og han gikk drastisk til verks for å skaffe bevis.

BRAZIL-CRISIS-CORRUPTION-TEMER-JBS-BATISTA

Kjøtt-baronen Joesley Batista la en felle for presidenten. Nå kan den korrupsjonstiltalte milliardæren trolig innkassere en ikke ubetydelig strafferabatt.

Foto: VANESSA CARVALHO / AFP

Utstyrt med en skjult opptaker gikk han i et møte med presidenten, og lydopptaket er en politisk bombe. Der hører man presidenten be om at det blir utbetalt mer penger til en fengslet politiker, som trolig sitter med opplysninger som kan felle landets ledelse.

Forretningsmannen lover å fortsette å betale, forlater møtet og gir lydopptaket til politiet. Saken havner i mediene, riksadvokaten starter etterforskning og hundretusener går ut i gatene og krever presidentens avgang.

– Jeg går ikke av

Men Brasils politiske kultur er noe annerledes enn i de fleste andre land.

Til tross for en blytung bevisbyrde, og til tross for at mindre enn 10 prosent av velgerne støtter ham, erklærer Michel Temer at han slett ikke har til hensikt å trekke seg.

Han benekter ikke at lydopptaket er ekte, men han hevder at det ikke beviser at han har prøvd å kjøpe den fengslede politikerens taushet.

Samtidig understreker presidenten at hans økonomiske politikk har vært vellykket, og at det er bra for Brasil at han blir sittende frem til etter presidentvalget neste høst.

OLYMPICS-RIO/

- Jeg har brakt Brasils økonomi tilbake på sporet. Derfor bør jeg fortsette å regjere, sier den korrupsjonstiltalte presidenten.

Foto: NACHO DOCE / Reuters

Penger eller moral?

Denne uken er det kommet gode nyheter om Brasils økonomi. For første gang på to år vokser økonomien, arbeidsledigheten øker ikke lenger og inflasjonen fortsetter å falle. «Brasil har bekjempet resesjonen», jubler Michel Temer i en Twitter-melding.

Og i en tale til brasilianske næringslivstopper erklærer den korrupsjonsmistenkte presidenten:

– Jeg har brakt landet tilbake på sporet, og jeg vil fortsette å regjere, slik at jeg kan overlate vårt hus i orden til den neste presidenten.

Mange på den brasilianske høyresiden mener dette er en fornuftig tanke. Men langt fra alle.

«Overlagt døvhet»

O Globo er det største medieselskapet i Brasil, og det har vært en trofast støttespiller for landets rike og mektige. Men nå mener O Globo at det går for langt, og konsernets avis krever i en lederartikkel at Michel Temer skal gå av.

En av avisens mest kjente kommentatorer, Jorge Bastos Moreno, skrev nylig en artikkel med tittelen «overlagt døvhet», der han anklager Temers forsvarere for total mangel på moral og prinsipper.

Bastos Moreno mener lydopptaket med presidenten er så avslørende at bare den som «ønsker å være døv» kan unngå å la seg overbevise. «Men fordelen med å være døv er at man kan fortsette å støtte en president som fører den økonomiske politikken man ønsker», skriver kommentatoren.

«Politikk for de rike»

BRAZIL-CORRUPTION/PROTEST

Hundretusener av brasilianere har demonstrert de siste ukene, med krav om at president Michel Temer går av.

Foto: JULIO CESAR GUIMARAES / Reuters

Selv om regjeringen kan vise til positive tall for Brasils nasjonaløkonomi, så er det svært mange som faller utenfor. For landets store fattige befolkning har Temers reformer langt på vei vært en katastrofe.

Arbeidsledigheten har eksplodert, de sosiale tilbudene er blitt kraftig svekket, og millioner av mennesker har falt under fattigdomsgrensa. På Brasils venstreside var derfor presidenten svært upopulær lenge før den siste korrupsjonsskandalen ble kjent.

Nå står venstrepartiene og fagbevegelsen i første rekke blant dem som ønsker å fjerne Michel Temer.

Republikk under etterforskning

Etterforskningen mot Temer har fått navnet «Operasjon Patmos». Ifølge tradisjonen var det på denne greske øya apostelen og evangelisten Johannes hørte Guds røst og skrev «Johannes’ åpenbaring» – fortellingen om Dommedag.

Og for Brasils politiske klasse har den siste tiden vært en slags «dommedag».

Landets korrupte ledere har opplevd en rettsprosess uten like, og storavisen O Globo har dekket de siste ukers begivenheter under vignetten «Republica investigada» – Republikk under etterforskning.

Nå er altså landets president fremst i søkelyset hos etterforskere og dommere.

DYRE VANER

På kjøretøyet skal storfolk kjennes. Denne, og andre luksusbiler fant politiet da de slo til mot den korrupsjonsmistenkte senatoren Fernando Collor de Mello. Han er tidligere president i Brasil, men mistet makten etter en riksrettsak i 1992.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt