Hopp til innhold
Urix forklarer

Macron og Putin – dårlig miks for de fransk-russiske forbindelsene?

MOSKVA (NRK): Frankrikes nye president Emmanuel Macron snakket torsdag ettermiddag på telefonen for første gang med Russlands president Vladimir Putin. Men forholdet mellom de to landene er ikke uproblematisk.

Frankrike - Macron - Russland

Emmanuel Macron har i dag snakket med Russlands president Vladimir Putin.

Foto: Benoit Tessier / Reuters

Russiske mediers åpne støtte til andre kandidater og påstander om innblanding i den franske valgkampen, kaster skygger over de framtidige fransk-russiske forbindelse.

Mens mange i Europa trakk et lettelsens sukk da det 7. mai ble klart at 39 år gamle Emmanuel Macron hadde vunnet en overlegen seier i det franske presidentvalget på at program for fortsatt tett europeisk samarbeid, var reaksjonene i Russland langt mer tilbakeholdne.

– God helse

Russlands president Vladimir Putin valgte å sende en hilsen der han ønsket Macron god helse i en vanskelig tid for Europa. Han ringte ikke opp til den nye franske presidenten, slik mange andre ledere for store land gjorde.

PANAMA-TAX/RUSSIA-PUTIN Russian President Putin arrives to attend media forum of All-Russia People's Front in St. Petersburg

Emmanuel Macron var neppe den russiske presidenten Vladimir Putins favorittkandidat ved det franske presidentvalget.

Foto: POOL / Reuters

Først nesten to uker etter valget snakket de to presidentene sammen for første gang på telefonen, og Putin gratulerte Macron med valget til ny fransk president.

Men det kan ikke dekke over at det er mange kommentatorer både i Frankrike og Russland som tror at det kan bli et langt tøffere samarbeidsklima mellom Frankrike og Russland i tiden som kommer.

Tradisjonelt har det vært et relativt godt forhold mellom Frankrike og Russland, helt tilbake da landet het Sovjetunionen. Frankrike har hatt en selvstendig stilling innenfor NATO-samarbeidet, og franske presidenter som Nikolas Sarkozy og til dels også François Hollande har ofte hatt et bedre forhold til Vladimir Putin enn andre vestlige ledere.

Sarkozy klarte i 2008 å forhandle fram en våpenhvile som fikk stoppet den væpnede konflikten mellom Georgia og Russland.

Russiske medier kastet ut fra valgmøter

Dette kan bli forandret med Emmanuel Macron som sjef i det franske presidentpalasset. Årsaken er først og fremst det mange i Frankrike ser på som en klar innblanding i det franske presidentvalget fra russisk side.

Et moment er Emmanuel Macrons motkandidat i det franske presidentvalget, den høyrepopulistiske og EU-skeptiske Marine Le Pen, under et besøk i Moskva i vår ble mottatt av president Vladimir Putin i Kreml.

Russiske medier var også under presidentvalgkampen svært kritisk til Macron, og de brukte mye tid på å stille spørsmål ved hans dømmekraft gjennom å trekke fram hans giftermål med sin 24 år eldre lærer.

TOPSHOT-RUSSIA-FRANCE-POLITICS-DIPLOMACY

Russlands president Vladimir Putin tok imot Marine Le Pen i Kreml 24. mars i år.

Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP

Til slutt ble forholdet mellom russiske medier og Macrons valgkampstab så anspent at statseide russiske medier som Russia Today og Sputnik ble nektet adgang til Macrons valgmøter.

Russlands opptreden i forbindelse med valgkampen har kostet Russland en mulig nøytral samarbeidspartner sier den franske statsviteren Marie Mendras, ifølge avisen The Moscow Times.

Hun mener at Macron i utgangspunktet ikke var negativt innstilt til Russland. Under et besøk som fransk finansminister i Moskva i 2016 antydet Macron at det kunne være på tide å lette på noen av de sanksjonene som EU og Frankrike har innført mot Russland.

De innførte sanksjonene på grunn av Russlands annektering av den ukrainske Krim-halvøya og støtte til de prorussiske separatistene øst i Ukraina.

Russia Minister Detained Alexei Ulyukayev, Emmanuel Macron

Emmanuel Macron besøkte Moskva i januar 2016, og møtte blant annet den russiske økonomiministeren Aleksej Uljukajev. Uljukajev sitter nå i husarrest mistenkt for korrupsjon.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Hacking av e-poster

5. mai, like før siste runde i det franske presidentvalget, ble flere hundre av Macrons e-poster lekket til blant annet Wikileaks og anonyme prorussiske og høyreorienterte amerikanske nettsider.

Selv om mange analytikere var forsiktig med å knytte dette direkte til Russland, så var Macrons valgkampstab raskt ute med å antyde nettopp det.

Sammen med den åpenbare støtten til Le Pen og flere av de andre som hadde vært kandidater til posten som fransk president, så ble det skapt et bilde av at Russland ønsket alle andre en Marcon som ny leder i Frankrike.

– Dette var et direkte forsøk på å destabilisere presidentvalget het de i en uttalelse som Macrons valgkampstab sendte ut.

–Under Macron kan vi vente oss mindre toleranse overfor Moskva, og det gjelder særlig den propaganda som kommer fra Russland sier den franske statsviteren Maria Mendras til The Moscow Times.

Dårlig kjemi?

Samtidig representerer Emmanuel Macron en helt ny generasjon av europeiske politikere, som ikke har den samme bakgrunn fra den kalde krigen som hans forgjenger François Hollande og ikke minst Vladimir Putin har.

Derfor er det mange som er spent på hva slags kjemi, om det da blir noe, som Putin og Macron kan finne når de nå skal videreutvikle forholdet mellom to av Europas viktigste land.

Under telefonsamtalen torsdag var det enighet om bygge videre de tradisjonelt gode økonomisk, politiske og kulturelle bånd som er mellom Frankrike og Russland.

De to var også enige om å fortsette samarbeidet innenfor det såkalte Normandie-formatet, Frankrike, Tyskland, Russland og Ukraina, for å forsøke å løse krisen i Ukraina, i tråd med de avtaler som ble inngått i Minsk i februar 2015.

Ifølge en pressemelding som er sendt ut fra president Putins kontor skal man også prøve å finne tid for et direkte møte mellom de to presidentene.

Først etter et slikt møte vil vi kunne se mer konturene av hva slags samarbeidsklima det blir mellom de to landene framover.

SISTE NYTT

Siste nytt