Hopp til innhold

Håper fakler og helikoptre skal redde vindruer fra frost

Svært lave vårtemperaturer skader produksjonen i flere av Frankrikes mest kjente vindistrikter. Nå bruker bøndene fakler og varmeapparater for å beskytte vinrankene.

Varmende fakler på en vingård nær Auxerre som produserer Chablis.

Varmende fakler på en vingård nær Auxerre i Frankrike 21. april.

Foto: Philippe Desmazes / AFP

Temperaturer ned mot minus sju grader skaper hodebry for vinbøndene blant annet i Champagne, Bordeaux og Burgund. Mildt vær tidligere i år ha ført til at drueskuddene har kommet langt, og de tåler dårlig nattefrost, skriver The Guardian.

For å hindre ytterligere skade på vinavlingene har bøndene tatt i bruk fakler, varmeapparater og helikoptre.

Varmende fakkel på vingård nær Auxerre 21 april.

Vingård nær Auxerre i Frankrike 21. april

Foto: Philippe Desmazes / AFP

– Alle områdene i Champagne er berørt i større eller mindre grad. Det er for tidlig å anslå omfanget av skadene, men frosten er verre enn tidligere år, sier Thibaut Le Mailloux fra bransjeorganisasjon CIVC.

Færre edle dråper

Frankrikes totale vinproduksjon falt 10 prosent sist år på grunn av værforhold. Champagne ble hardest rammet med et fall i avlingen på 20 prosent blant annet på grunn av frost.

Glass med Champagne

EKSKLUSIV DRIKKE: Produksjonen av Champagne er hardt rammet av nattefrosten de siste ukene.

Foto: Yi Wang

Ifølge CIVC var 20–25 prosent av avlingen i Champagne ødelagt på tirsdag, mot 14 prosent på samme tid i fjor. Da er ikke de siste dagers nattefrost tatt med i beregningen.

Ifølge Le Mailloux kan Champagne-bøndene bruke reserver fra tidligere år hvis det blir nødvendig. Ulikt mange andre viner, blir Champagne ofte laget av vin fra flere innhøstinger.

– Vil gi dyrere vin

Ingvild Tennfjord

DYRERE DRÅPER: Vinanmelder og forfatter Ingvild Tennfjord sier det kalde været kan føre til høyere priser.

Foto: Sturlason/Kagge forlag

Vinanmelder og forfatter Ingvild Tennfjord, sier dette er dårlig nytt blant annet for alle som elsker Champagne:

– Dette er dramatisk. Vinstokkene kan lage nye skudd, men de bærer mindre frukt enn de første. Mindre druer betyr mindre vin, og verden kommer ikke til å slutte å drikke Champagne. Derfor vil prisene stige.

Hun forklarer at flere år med dårlige avlinger har gått ut over reservene i Champagne-distriktet.

– Når reservene er dårlige i utgangspunktet er det spesielt problematisk.

Tennfjord tror frostnettene vil ramme små bønder hardest siden det er forholdsvis kostbart å varme plantene. Hun sier folk må regne med høyre priser på flere franske viner fremover:

– I Burgund har prisene eskalert voldsomt allerede. Det jeg frykter er økte priser.

Les også: Dårlig nytt for deg som er glad i god vin

– Skuddene er døde

I Bordeaux anslår bøndenes fagforening at flere tusen hektar med vingårder har blitt ødelagt av nattefrost de siste ukene. For noen er mellom 50 og 100 prosent av avlingen ødelagt.

– I kveld får vi trolig den verste frostnatten siden 1991, og ifølge værmeldingen er det flere kalde netter i vente, sier Patrick Vasseur, som representerer den lokale avdelingen av Frankrikes største landbruksorganisasjon, FNSEA.

Hele Cognac-regionen har også blitt hardt rammet, ifølge bransjeorganisasjonen BNIC. De beskriver situasjonen som svært alvorlig, men har ennå ikke oversikt over skadene i distriktet.

– Vinrankene var tre uker foran normal vekst. Knoppene var allerede godt utviklet. Frost ødelegger alt, og skuddene er døde, sier Julien Hubail, ekspert i vinbøndenes fagforening i Bugey.

– Ingen av oss kan huske at vi noen gang har hatt en tilsvarende kald vår, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt