Hopp til innhold

Nasa har gjort nye oppdagelser på Europa og Enceladus

Saturns måne Enceladus har nesten alle ingrediensene som skal til for at liv kan oppstå, viser nye undersøkelser fra Nasa.

Enceladus

Enceladus (bildet) og Titan regnes som de heteste kandidatene i jakten på liv i vårt eget solsystem.

Foto: Nasa / Reuters

Den amerikanske romfartsorganisasjonen var hemmelighetsfulle i forkant av pressekonferansen, som ble holdt i Washington D.C.

«Nasa vil diskutere nye funn om hav i solsystemet vårt. De nye oppdagelsene vil gi ny informasjon til fremtidig utforskning av utenomjordiske hav og den bredere letingen etter liv i verdensrommet,» heter det i kunngjøringen.

Flere eksperter på utenomjordisk liv var innkalt til pressekonferansen, sammen med en rekke av Nasas seniorforskere og ledere.

Oppdagelsene kommer fra romsonden Cassini og romteleskopet Hubble.

Cassini og sonden Huygens har utforsket Saturn og månene rundt i flere år, og har blant annet påvist flytende innsjøer på månene Titan og Enceladus.

Hubble-teleskopet har gått i bane rundt jorden siden 1990 og tatt spektakulære bilder av både vårt eget solsystem og universet.

– Har alle ingrediensene

Det første funnet er det Cassini som har gjort. Nasa har nå påvist hydrogen i vannskyene som spruter ut fra overflaten på månen Enceladus.

Hydrogen kan være en kilde til kjemisk energi, og kommer trolig fra såkalte hydrotermale skorsteiner på havbunnen, sier Linda Spilker fra Nasas Jet Propulsion Laboratory (JPL).

– Det kan muligens støtte mikrobeliv på havbunnen. Dette er en milepæl for Cassinis oppdrag. Nå vet vi at Enceladus har nesten alle ingrediensene som trengs for å støtte liv her på jorda, sier hun.

På vår egen havbunn er det et yrende liv rundt hydrotermale skorsteiner, der mineraler skilles ut.

Enceladus

Vanndamp spruter ut fra Enceladus' overflate.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Skal utforske Europa

Det andre funnet gjelder Jupiters måne Europa, som er en av solsystemets heteste kandidater i jakten på utenomjordisk liv.

Europa og Jupiter

Slik ser Nasa for seg et tverrsnitt av Europa med Jupiter i bakgrunnen.

Foto: Ho / AFP

Der har Hubble-teleskopet oppdaget en sky av vanndamp som dukket opp på samme sted i 2014 og 2016.

– Da kan vi kikke nærmere på dette stedet og se hva som finnes der. Skyen er på opptil 100 kilometer. Når dampen regner ned igjen, kan den endre overflaten og gjøre den varmere, sier William Sparks fra Space Telescope Institute.

Månen har trolig trolig et hav som er dobbelt så stort som havet på jorda. Det er dekket av en tykk isskorpe, og Nasa mener saltvannet har direkte kontakt med steingrunnen under, noe som kan skape flere interessante kjemiske reaksjoner.

Nasa varsler at opplysningene som kommer vil være relevant for oppdraget «Europa Clipper», som settes i gang i løpet av det neste tiåret.

Der håper forskerne å kunne sende en sonde gjennom skyene av vanndamp for å analysere dem.

Letingen etter kloder som ligner på vår egen har skutt fart de siste årene med oppdagelsen av flere tusen såkalte eksoplaneter. I tillegg har man påvist at Mars har hatt flytende vann, og et potensielt beboelig solsystem i nærheten av vårt eget.

Cassini
Foto: AP

SISTE NYTT

Siste nytt