Hopp til innhold

Nordkoreanske avhoppere kritiske til dialog med regimet

Sør-Koreas nyvalgte president Moon Jae-In gikk til valg på å åpne opp mot naboen i nord. Det liker de som har flyktet derfra dårlig.De har ikke glemt hva de dro fra.

Lee Jimyoung, nordkoreansk forfatter i eksil i Sør-Korea

KRITISK: Mange avhoppere fra nord er skeptiske til dialogen som den nyvalgte presidenten i sør står for.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

– Når man snakker om Kim Jong-un så må man huske at dette diktaturer har vart i tre generasjoner. På midten av 1990-tallet døde 3 millioner av sult. Noen avhoppere mener at det nordkoreansk diktaturet, representert ved Kim Jong-un er en fiende som burde bli slått ned, ikke som en partner for samtale, sier Lee Jimyoung, en nordkoreanske eksilforfatter.

SOUTHKOREA-POLITICS/ETHICS

NYVALGT: Moon Jae-In ble innsatt som president i Sør-Korea 10. mai. Han tok under valgkampen til orde for dialog med Nord-Korea.

Foto: POOL New / Reuters

Han bor nå i sør hvor de nylig valgte Moon Jae-In som president. Han gikk til valg blant annet på å gjenåpne industrisonen Kaesong i grenseområdet og møte Kim Jong-un. Det faller i dårlig jord hos mange av dem som har hoppet av ifølge forfatteren.

Ønsker regimeendring

– Det er selvfølgelig forståelig at Moon ønsker å løse problemet med dialog, men noen avhoppere har altså et annet syn på saken. Bare når et nytt lederskap er etablert, kan Nord-Korea åpne seg opp, sier han.

Lee er i Norge sammen med sin forfatterkollega Kim Tae San i regi av Den norske PEN-foreningen og den sørkoreanske ambassaden. Lee var ingeniør ved en kullgruve og anerkjente forfatter i hjemlandet fram til 2004. Før han hoppet av, hadde han skrevet over 300 tekster for regimet, inkludert den hyllede boken Lojalisten.

Forfatterne Lee Jimyoung og Kim Taesan på Litteraturhuset i Oslo

FORFATTERBESØK: To avhoppere fra Nord-Korea besøkte denne uka Norge.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

– Den handler om en mann som har fått ordre om å gå ut av militæret, men som ikke vil trekke seg fra sin lavtstående stilling fordi han vil fortsatt tjene landet. Ingen anerkjenner hans innsats, selv ikke datteren hans og han sier til henne: Mitt hele liv skal være tilegnet lederne og partiet. Og til slutt får han sin anerkjennelse når lederen tilfeldigvis besøker militærleiren hans. All litteratur i Nord-Korea følger et lignende mønster, sier Lee.

– Kunst brukes til hjernevasking

Hans kollega Kim Taesan utdyper: – For å hjernevaske folk er kunst som litteratur og filmer veldig viktig. Partiet ser også betydningen av denne kunsten.

North Korea Republic of Kim The Nuclear Option

FORNØYD: Nord-Koreas leder Kim Jong-un under en av rakettoppskytingene. De tjener til å redde regimet, mener eksilforfatterne.

Foto: AP

Men selv om de to ikke gjør noen hemmelighet av at de ønsker regimets fall og at det er endring som skal komme fra innsiden, virker det langt unna.

– Jeg ser ikke noen tegn til politisk svekkelse av regimet, men det er store tegn til endring i økonomien, og det har jo også vært en av Kim Jong-Uns viktigste prioriteringer. Det kan jo på sikt få politiske konsekvenser, sier NRKs Asia-korrespondent Peter Svaar.

Rakettoppskytingene skal samle folket

Mandag gjennomførte Nord-Korea nok en rakettoppskyting, en av mange det siste halvåret. Ifølge nyhetsbyrået KCNA ble den også overvært av lederen selv.

– Når Nord-Korea gjør noe, følger de et prinsipp om å slå tre-fire fluer i en smekk, ikke

North Korea Republic of Kim The Nuclear Option

NY RAKETT: Hwasong 12 er en ny type ballistisk missil. Bildet er fra 14. mai

Foto: AP

bare to, sier Kim Tae San. Han mener regimet med disse rakettoppskytingene prøver å samle innbyggerne om regimet og at det er en trussel og beskjed med adresse USA og andre land om at de er sterke og at de kan få det som de vil. Han mener også at det er et signal om styrke til alle de som støtter Nord-Korea.

SISTE NYTT

Siste nytt