Hopp til innhold

Stoltenberg bekrefter: Nato deltar i koalisjonen mot IS

Terrorangrepet i Manchester har gjort kampen mot terror til et hovedfokus på Nato-toppmøtet i Brussel. Generalsekretær Jens Stoltenberg bekrefter at Nato går inn i koalisjonen mot IS, men vil ikke bidra med kampstyrker.

Terrorangrepet i Manchester har gjort kampen mot terror til et hoevdfokus på Nato-toppmøtet i Brussel. Generalsekretær Jens Stoltenberg skisserte bekrefter at Nato går inn i koalisjonen mot IS, men vil ikke bidra med kampstyrker.

HÅNDSREKNING: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg bekreftet torsdag at Nato vil støtte koalisjonen mot Den islamske staten.

Sent onsdag kveld meldte flere medier, deriblant NTB, at forsvarsalliansen har gått inn som offisielt medlem av koalisjonen mot IS. Torsdag bekreftet Stoltenberg dette på en pressekonferanse.

– Dette vil sende en sterk politisk beskjed om Natos engasjement i kampen mot terrorisme, sa generalsekretæren før det ekstraordinære toppmøtet i Brussel torsdag.

Mer flytid og informasjonsdeling

Torsdag skal stats- og regjeringssjefene i Nato fatte det formelle vedtaket på toppmøtet, der Natos nye hovedkvarter skal innvies. Møtet blir også det første der USAs nye president Donald Trump deltar.

Stoltenberg skisserte torsdag i grove trekk hvordan Nato skal bidra i kampen mot Den islamske staten i Syria og Irak.

– I dag vil vi bestemme oss for å støtte koalisjonen med mer flytid i Irak, mer informasjonsdeling og muligheten til å fylle drivstoff i lufta. Alle 28 allierte er medlemmer av den globale koalisjonen, og i dag vil vi vedta Natos medlemskap i koalisjonen, påpekte Stoltenberg.

Som en del av arbeidet vil Nato blant annet etablere en ny etterretningsgruppe ved Natos nye hovedkvarter, som ifølge Stoltenberg vil gjøre det enklere å dele etterretningsinformasjon med koalisjonen. Ifølge Stoltenberg innebærer dette blant annet informasjon om alle utenlandske krigere.

Stoltenberg møter Trump

På pressekonferansen etter møtet i april var Stoltenberg og Trump begge opptatt av at mange Nato-land må øke sine forsvarsbudsjetter.

Symbolsk gave til Trump

Enigheten regnes som en symbolsk gave til Trump. Han har vært svært opptatt av at Nato må påta seg en større rolle i kampen mot terror. Med angrepet i Manchester som bakgrunn, har presset på Nato til å engasjere seg blitt større, og det har vært lettere for president Trump å løfte temaet høyere opp på agendaen.

Til tross for de positive signalene fra Stoltenberg, påpekte han samtidig at Nato ikke har til hensikt å delta i kampoperasjoner på bakken i Irak og Syria. Stoltenberg vil likevel håpe at det nye samarbeidet er nok til å dempe den kritiske retorikken fra USAs president, som flere ganger beskyldt Nato for å være utdatert og å ikke bidra nok.

I et møte i Washington i april tok imidlertid Stoltenberg selv bladet fra munnen, og takket Trump for kritikken.

– Det sterke og klare budskapet fra president Trump har vært til stor hjelp, og nå ser vi at ting beveger seg i riktig retning, sa Stoltenberg.

SISTE NYTT

Siste nytt