Hopp til innhold

Denne grøten vant NM

Med granskudd og tyttebær til pynt, gikk grøten til topps i NM på Dyrsku'n forrige helg. Oppskriften får du her.

Festgrøt vant pris på Dyrsku'n

Denne grøten falt i smak hos dommerne på Dyrsku'n sist helg.

Foto: Helena Rønning / NRK

Laila Røsholt Rød fra Andebu gikk av med seieren i grøtkoking på Dyrsku'n i Seljord forrige helg. Fordi hun er kokk og opptatt av kornsortene bygg og havre, meldte hun seg på.

Laila Røsholt Rød fra Andebu er norgesmester i grøtkoking.

Laila Røsholt Rød fra Andebu er norgesmester i grøtkoking. Torsdag morgen lagde hun vinnergrøtene til redaksjonen i NRK Vestfold.

Foto: Helena Rønning / NRK

Og det er hun glad for nå. For jammen vant hun i to kategorier; festgrøt/nyskapende grøt og hverdagsgrøt.

Granskudd ga seier?

Festgrøten er i utgangspunktet en smørgrøt, der du legger til bygg, havremel og litt hvete. La det koke en stund så du får ut melsmaken, og tilsett noen spiseskjeer rømme. I festgrøten er det blant annet granskuddmarinerte bokhvetegryn. Den er også pyntet med granskudd og tyttebær.

– Granskuddene ble plukket i vår, av naboen min. Det er da de er fine. Så er det laget sirup av skuddene, som jeg har marinert bokhvete, byggryn og camelina i, og det ligger på toppen.

– Jeg tror det var derfor den vant, smiler Rød.

Camelina er forøvrig en oljøefrøplante som ligner på raps, og som bare dyrkes i Vestfold. Frøene er veldig rike på omega-3.

Her er oppskriften på vinnergrøten:

Hverdagsgrøten er enklere

Hverdagsgrøten består av havre, bygg, melk og litt salt.

Laila Røsholt Røds hverdagsgrøt

Hverdagsgrøten som vant på Dyrsku'n har færre ingredienser og er langt raskere å lage.

Foto: Helena Rønning / NRK

– Den er raskere å lage enn å steke en Grandiosa, sier Rød.

Hun mener at det tross alt er flest hverdager, så det er det hun er mest opptatt av.

– Det trenger ikke være noe hokus pokus å koke en frokostgrøt.

Hun la bygg i bløt noen timer før hun skulle lage grøten, men har du det travelt, kan du bruke byggris i boil-in-bag som går raskere.

Her er oppskriften på hverdagsgrøten: